Mergi la conţinutul principal

Romii au facut parada pe strazile Brailei

Petreceri, dansuri specifice, muzica lautareasca, parade, tirguri de mestesuguri si meserii traditionale, omagii aduse victimelor Holocaustului - pentru romii braileni.Toate acestea au fost organizate ieri, cu ocazia Zilei Internationale a Romilor, zi ce este celebrata in toate judetele Romaniei si in 40 de tari. Celebrarea acestei zile isi propune sa reprezinte o recunoastere a drepturilor si valorilor unei etnii care, secole de-a rindul a fost discriminata, ostracizata si umilita.
Partida Romilor "Pro - Europa", sucursala Braila in parteneriat cu Primaria Braila si Scoala nr. 9 au organizat "Sarbatoarea Romilor din Romania".
Manifestarile au debutat cu botezul Scolii nr. 9 cu numele marelui carturar si folclorist Anton Pann. "Incercam sa schimbam mentalitatile fata de etnia roma, romii nu inseamna numai dans si cintece. Avem si oameni de cultura si un exemplu in acest sens este Anton Pann. Scoala nr. 9 este prima institutie scolara din Romania care pune in evidenta, prin numele sau, legatura dintre etnia roma si educatie", a subliniat secretarul general al Partidei Romilor "Pro - Europa", Ilie Dinca.
Directorul scolii, Cici Bolovan, a adresat tuturor celor prezenti urarea de "Bun venit!" si a facut prezentarea scolii. Inspectorul scolar general, Liliana Tudoran a "nasit" scoala cu "daruri" ce se fac fiecarui prunc la botez: griu pentru belsug, marar pentru crestere usoara, agheazma pentru sfintirea trupurilor si a sufletelor, busuioc pentru curatie, bani pentru cele lumesti si necesare bunului trai si ou pentru usurimea tuturor activitatilor pe care scoala le va desfasura. De asemenea, aceasta a daruit scolii un certificat de botez, decizia ISJ cu privire la numele scolii, dar a si recitat o poezie de Anton Pann.
Printre cei prezenti la eveniment s-au numarat inspectorul de imagine, Maria Stefan, presedintele "Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi", col (r) Bartu Buzea, secretarul general al Partidei Romilor "Pro - Europa", Ilie Dinca, inspectorul de religie Florin Grecu si multi altii.
A urmat slujba de sfintire a scolii, tinuta de un sobor de preoti, iar apoi, a luat cuvintul Adelina Pop, directorul Sectiei pentru Copii si Tineret a Bibliotecii Judetene "Panait Istrati", care a prezentat aspecte din viata si opera lui Anton Pann. S-a continuat cu ceremonia de dezvelire a bustului lui Anton Pann si cu un program artistic sustinut de elevii scolii, romani si romi. Sfirsitul a fost marcat prin "Hora voiosiei".
Dupa-amiaza, pe Esplanada Dunarii s-a organizat tirgul de mestesuguri si meserii traditionale specifice etniei rome. La aceasta actiune au participat un numar impresionant de mestesugari romi: argintari, caldarari, lingurari, rudari etc. De asemenea, a avut loc un program artistic sustinut de formatii si tarafuri reprezentative ale comunitatii rome locale si de elevii Scolii "Anton Pann" si SAM Sutesti. Nelipsit din program a fost imnul romilor "Gelem, gelem".

Si Agentia Nationala pentru Romi a organizat o serie de evenimete

Tot ieri, sub privirile uimite ale brailenilor, romii s-au strins in numar mare si au facut o parada traditionala, incepind de pe strada Plevnei, B-dul Independentei, Faleza Dunarii si Esplanada Dunarii. Un prim popas in traseul lor, romii l-au facut pe platoul din fata Primariei, unde primarul municipiului, Constantin Sever Cibu si prefectul Mihaela Marcu au opinat asupra importantei evenimentului. Tot in fata Primariei, romii au incins o hora pe ritmuri traditionale.
Marsul comemorativ a continuat pina la malul Dunarii, unde romii au lansat coronite de flori, in memoria victimelor Holocaustului.
In final, romii prezenti la sarbatoare s-au putut delecta cu cintece interpretate in limba lor dar si in romana. De altfel, atit formatia din comuna Viziru cit si elevii Scolilor nr. 5 si nr. 24 au realizat dansuri de exceptie. Prezente au fost si formatia "Aur", condusa de Victor Coman si Taraful Sutesti, condus de Ceama Constantin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro