Instanta suprema spaniola a anulat, printr-o prima decizie, ordinul de expulzare din 2001 care viza un cetatean roman care nu dispunea de un permis de rezidenta, si pe cel eliberat pe numele unui cetatean bulgar, lipisit, de asemenea, de permis de rezidenta, si care muncea in Spania fara autorizatie.
Curtea Suprema a decis ca, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in ianuarie 2007, romanii si bulgarii au devenit cetateni comunitari, in consecinta, legea spaniola privind strainii "nu mai este aplicabila, cel putin in ceea ce priveste regimul sau de sanctiuni", chiar daca Spania a impus restrictii temporare muncitorilor din cele doua noi state comunitare.
Instanta subliniaza ca legea spaniola se aplica doar in cazul persoanelor vizate de ordine de expulzare care nu numai ca muncesc ilegal, dar si locuiesc fara un permis de rezidenta.
"Nu putem considera drept infractiune grava doar faptul ca o persoana munceste in Spania fara permis, daca aceasta beneficiaza de o autorizatie de rezidenta" valabila, a explicat instanta suprema spaniola.
"Incepind cu 1 ianuarie 2007, cetatenii romani si bulgari care locuiesc in Spania nu pot fi sanctionati pentru ca muncesc aici fara permis, deoarece trebuie sa intelegem ca, in baza tratatului de aderare, acestia dispun de o autorizatie de sedere valabila", a subliniat Curtea Suprema de Justitie de la Madrid.
Peste 500.000 de romani si aproximativ 100.000 de bulgari locuiesc in prezent in Spania, cu sau fara acte legale, potrivit estimarilor autoritatilor.