Romania trebuie sa demonstreze ca a renuntat la sistemul judiciar comunist | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Romania trebuie sa demonstreze ca a renuntat la sistemul judiciar comunist

Romania trebuie sa demonstreze in cursul urmatoarei luni ca sistemul sau judiciar se indeparteaza de era comunista si se apropie de Europa secolului XXI prin progrese concrete in lupta impotriva coruptiei extinse la nivelul vietii politice si publice, comenteaza The Times in editia electronica.
Sarcina de a convinge Bruxelles-ul ca astfel de progrese au loc revine ministrului Justitiei, Catalin Marian Predoiu, privit insa de oficialii europeni cu scepticism, frustrare si chiar indignare, scrie publicatia britanica. Surse de la Bruxelles avertizeaza ca, in cazul in care raportul din iulie este unul critic, acesta ar putea fi urmat de impunerea de sanctiuni.
Predoiu, scrie The Times, si-a asumat o sarcina pe care altii nu au putut-o duce la bun sfirsit. In eforturile Romaniei de a lasa in urma era comunista, Ministerul Justitiei se afla in centrul furtunii, adauga publicatia citata.
"Este adevarat sa se spuna ca reformele si-au incetinit ritmul", a declarat, miercuri, Predoiu la Londra. "Dar avem o noua atitudine acum: vrem cu adevarat sa rezolvam aceasta problema", a subliniat el. Tinarul ministru sustine ca justitia romaneasca a inregistrat progrese in ceea ce priveste trei din cele patru clauze semnalate de Comisia Europeana: elaborarea noului Cod Civil si Penal, infiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate si reformarea birocratiei locale pentru eradicarea coruptiei la nivel inferior.
The Times scrie ca cea mai mare problema in cazul Romaniei o reprezinta clauza constitutionala potrivit careia Parlamentul trebuie sa aprobe anchetele care vizeaza actuali si fosti parlamentari. Acesta este principalul motiv pentru care Romania nu a reusit pina in prezent sa puna sub acuzare oficiali de rang inalt, cea de-a patra clauza a CE, mentioneaza publicatia britanica. Ministrul Predoiu subliniaza insa ca sute de dosare de coruptie la nivel inferior au fost deja instrumentate si califica drept nefericita decizia CE de a include aceasta ultima clauza.
Progresul in aceasta privinta, a coruptiei la nivel inalt, este poate singura modalitate prin care Romania poate multumi numarul tot mai mare de critici, conchide The Times.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro