"Romania va face lobby la CE, impreuna cu alte state, daca pretul barilului va continua sa urce, pentru a determina o schimbare a unor prevederi comunitare care sa protejeze consumatorii de preturile ridicate. (...) Nu se poate altfel, trebuie sa intervina chiar UE, daca preturile vor continua sa urce. De exemplu, pot sa fie amendate unele directive, pe fondul cresterii preturilor la petrol si gaze, care sa conduca la schimbarea contractului de privatizare a Petrom, sa impuna o limita minima a redeventelor, de exemplu", a afirmat Condrea.
Directorul din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a spus ca aceasta idee reprezinta un punct de vedere personal.
Potrivit lui Condrea, contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV va putea fi modificat doar daca ar include prevederi contrare unor directive UE. Intr-un astfel de caz, UE ar putea intenta procedura de infrigement impotriva Romaniei.
El a apreciat ca singura modalitate prin care Guvernul Romaniei ar putea genera o scadere a presiunii preturilor ridicate la carburanti asupra consumatorilor ar fi subventionarea acestora.
"Singura modalitate este subventia transparenta si directa. O alta ar fi accizarea, dar asta e o alta problema", a spus Condrea, raspunzind unei intrebari a jurnalistilor.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a criticat de mai multe ori Petrom pentru preturile mari la carburanti. Prima reactie a ministrului a avut loc la inceputul lunii mai, cand Petrom a majorat semnificativ preturile combustibililor. Incepind cu data de 12 mai, Petrom nu a operat nicio modificare a preturilor.