Românii nu prea au încredere în bănci | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Românii nu prea au încredere în bănci

Jumătate dintre români au încredere doar în băncile mari, iar o treime preferă să-şi ţină banii economisiţi în casă, procentaj în creştere de la 25% în 2006, pe fondul neîncrederii, al dobânzilor scăzute şi comisioanelor mari, intenţia de a lua un credit rămânând redusă, potrivit unui studiu BRAT.
O treime (34%) dintre românii de la oraş afirmă că folosesc băncile pentru depozite pentru că au încredere, în scădere de la 43% în 2006, potrivit Studiului Naţional de Audienţă (SNA) Focus realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) printre persoane din mediul urban cu vârste cuprinse între 14 şi 64 de ani şi citat de mediafax.ro.
Peste 70% dintre români consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienţi, iar 37% declară că apelează la împrumuturile de la banci dacă nu reuşesc să facă rost de bani.

Doar 28% dintre români reuşesc să facă economii

În perioada analizată, 2006-2013, percepţia românilor a rămas constantă în ceea ce priveşte economisirea banilor, respectiv 60% cred că este important să economisească bani în fiecare lună, însă doar 28% reuşesc.
Ca tendinţă la nivel de piaţă, numărul celor care au credite pentru bunuri de consum şi pentru cumpărarea de maşini a scăzut, potrivit studiului, astfel că, dacă 12% dintre români deţineau cel puţin un credit de consum în 2011, procentajul s-a redus la 9% în prezent.
Totodată, intenţia de a contracta un credit în acest an se situează la o treime faţă de cifrele din 2006, în special în cazul împrumuturilor pentru cumpărarea unei maşini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale.
Cea mai mare scădere se înregistrează la nivelul achiziţiei de automobile, doar 1,5% dintre români intenţionând să ia un credit pentru maşină, faţă de 5,1% în 2006.
În ceea ce priveşte depozitele, doar 10% din locuitorii de la oraşe au economii în bancă, faţă de 13% în 2008.
Tot mai mulţi români au început să acorde o importanţă din ce în ce mai mare comisioanelor percepute de bănci, un milion de persoane considerând comisioanele ca fiind al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea băncii la care urmeaza să-şi deschidă un depozit.
Primul criteriu rămâne dobânda acordată la alegerea băncii, deşi procentajul celor care cred că dobânzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante s-a redus la 22%, de la 33% în 2006.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro