România va negocia cu FMI şi CE amânarea liberalizării preţurilor la energie şi gaze | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

România va negocia cu FMI şi CE amânarea liberalizării preţurilor la energie şi gaze

Preşedintele a prezentat o serie de concluzii în urma discuţiei pe care a avut-o cu premierul cu privire la misiunea de evaluare pe care o fac FMI, CE şi BM. "Punctul de vedere la care am ajuns este că România va fi cu toate obiectivele îndeplinite în linii mari: atât deficitele, cât şi deficitul de cont curent, cât şi nivelul de arierate, cât şi nivelul de îndatorare, toate sunt sub control, inclusiv procesele de pregătire a licitaţiilor pentru angajarea managerilor privaţi la marile companii de stat", a detaliat Băsescu.
El a spus apoi că împreună cu Emil Boc a ajuns la concluzia că România trebuie să negocieze amânarea liberalizării preţurilor la energie şi gaze. "Singurul lucru care va trebui negociat pentru noua scrisoare a Guvernului către Fond este legat de o replanificare a liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici, dacă ne referim la gaze. În actuala scrisoare a Guvernului, în actualul acord pe care îl avem cu Fondul, cu UE şi cu BM liberalizarea este prevăzută pentru economie în 2013, pentru populaţie în 2015. Concluzia la care am ajuns în discuţiile cu premierul Boc a fost că va trebui să încercăm o reprogramare a liberalizării preţurilor la gaze pentru populaţie la orizontul anului 2020 şi preţul pentru agenţii economici va trebui să vină undeva 2015-2017, faţă de 2013 cât este acum. Vom vedea dacă reuşim, aceste termene au fost asumate de România la intrarea în UE şi practic le renogociem plecând de la realitatea puterii de plată a cetăţenilor români, dar şi economiei româneşti", a precizat preşedintele.

Băncile austriece nu-şi vor diminua capitalul în România în 2012

"Un obiectiv pentru Consiliul European în constituie convenirea unui plan politic de acţiune pentru stimularea creşterii economice şi ocupării forţei de muncă în special în rândul tinerilor. Dacă zona euro intră în recesiune, aşa cum se prognozează de analişti, în a doua parte a 2012, România va fi în dificultate, creşterea economică va fi frânată. Românii trebuie să afle că deşi situaţia este delicată, băncile austriece nu-şi vor diminua capitalul în România în 2012.
De asemenea, se va avea în vedere relaţia NATO-Rusia. Este foarte bine să ai în Federaţia Rusă un partener. Un alt subiect este procesul de tranziţie din Afganistan. Din 2013, România şi-ar putea reduce participarea în Afganistan, în special conceptul de smart defence. România s-a angajat să anchiziţioneze 48 de aeronave compatibile cu cele NATO, înainte de a întra în NATO. În conceptul de smart defence
putem construi şi altfel, mai multe state din zonă să asigure capacităţile aeriene necesare, în special pentru patrulare aeriană pe timp de pace, dar şi intervenţii în afara teritoriului", a spus preşedintele.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro