"Ţările noastre au o excelentă relaţie din punct de vedere politic şi acum trebuie să dovedim un pragmatism - pe care sunt convins că cele două părţi îl au şi pot să îl materializeze - de a fructifica în plan economic excelenta colaborare în plan politic", a declarat Emil Boc la începutul discursului susţinut ieri la Beijing. Prim-ministrul român s-a arătat încrezător că ţara noastră poate constitui "o poartă de intrare" a Chinei în Europa, în contextul în care economia României este în dezvoltare, costul forţei de muncă este încă scăzut, iar oportunităţile de afaceri sunt numeroase.
Printre avantajele pe care le prezintă România pentru un investitor chinez, Boc a menţionat stabilitatea geopolitică şi strategică conferită de către integrarea în structurile euroatlantice, cota unică de 16%, calificarea şi competenţele lingvistice a forţei de muncă, un nivel al datoriei publice de numai 31,5% din PIB, prudenţa politicilor bugetare şi fiscale, încrederea arătată de către agenţiile de rating perspectivelor economiei româneşti, flexibilizarea apreciabilă a pieţei muncii şi limitarea deficitului bugetar.
Cinci proiecte mari, în valoare de peste 1 miliard de dolari
Premierul a arătat că guvernul său a adoptat o serie de măsuri de austeritate, cum ar fi reducerea numărului şi salariilor bugetarilor, creşterea numărului contributorilor la sistemul de sănătate pentru a avea fonduri necesare investiţiilor, astfel încât economia românească să fie atractivă pentru oamenii de afaceri, iar şansele relansării economice să fie mai mari. "Sunt câteva dintre măsurile pe care le-am luat cu un singur scop: a menţine deficitul bugetar sub control şi, în acelaşi timp, de a reorienta mai mulţi bani spre investiţii şi locuri de muncă. Pentru că diminuarea cheltuielilor de funcţionare a statului a însemnat că am avut mai mulţi bani la dispoziţie pentru a aloca spre investiţii. (...) Este o dovadă a faptului că reorientarea Guvernului este pragmatică spre ceea ce înseamnă susţinerea dezvoltării", a spus Emil Boc.
Boc a menţionat explicit interesul României pentru o colaborare cu China pe cinci proiecte mari, în valoare de peste 1 miliard de dolari. "Este vorba de construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă - o investiţie majoră pentru ce înseamnă siguranţă energetică a României şi o investiţie extrem de eficientă -, canalul Dunăre-Bucureşti, centura Bucureştiului, centrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti sau canalul Siret-Bărăgan, în domeniul agriculturii", a precizat primul-ministru, adăugând că aceste proiecte vor fi discutate între cele două state şi la nivel guvernamental.