"Acum câţiva ani, probabil în 2008, aveam în jur de 16 miliarde de euro, anul trecut am avut investiţii directe de aproximativ două miliarde de euro", a spus Leonard Orban, adăugând că, "din fericire" România poate accesa fonduri europene.
"Principalul motor de dezvoltare este cel al creşterii semnificative a ratei de absorbţie a fondurilor. E un proces extrem de complicat şi de dificil. Deficienţe structurale, deficienţe sistemice se reflectă în continuare în modul în care funcţionează acest proces",a precizat Orban, în cadrul mesei rotunde "Perspectivele economice şi financiare ale României în contextul evoluţiilor din Uniunea Europeană", organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
"În ceea ce priveşte obiectivul de coeziune, până la sfârşitul lui 2011 am atras aproximativ un miliard de euro. În aceeaşi perioadă, Polonia a reuşit să atragă efectiv, deci sume plătite de CE, 18 miliarde de euro. Ne-am propus pentru acest an un obiectiv extrem de ambiţios, în special în ceea ce priveşte obiectivul de coeziune. Obiectul este de 3,5 miliarde de euro, este extrem de mult, extrem de ambiţios, dar este extrem de fundamental din două puncte de vedere: vom putea evita nişte dezangajări semnificative în special în 2013 (...) pe de altă parte, aceste sume vor reprezenta un motor de creştere economică", a declarat ministrul afacerilor europene.
Leonard Orban a subliniat că lucrurile în zona euro nu stau bine şi măsurile luate până acum nu sunt suficiente.
"Din punctul de vedere al situaţiei din zona euro, la nivelul UE, lucrurile în continuare nu stau deloc bine. În ciuda faptului că de mai mult de doi ani de zile pe agenda liderilor, şi nu numai, din UE subiectul găsirii unor soluţii la crizele cu care ne confruntăm (...) soluţiile care au fost găsite până în prezent nu sunt suficiente. şi cu toate acestea, în continuare ne întrebăm ce putem să adăugăm. Ne întrebăm dacă este suficient ce s-a făcut până în prezent sau nu. Inclin să cred şi eu că nu este suficient şi că dincolo de accentul major care s-a pus măsurile de consolidare fiscală trebuie, din ce în ce mai mult, să vedem ce facem cu competitivitatea UE, ce măsuri aducem pentru asigurarea creşterii", a subliniat oficialul român.
Ministrul afacerilor europene a menţionat trei subiecte de pe agenda europeană care sunt de mare interes şi pentru România: delocalizarea, libera circulaţie a persoanelor şi expunerea băncilor.
"Ieri (joi - n.r.) s-a luat decizia ca Nokia să se mute complet din UE, undeva în ţările din Asia. Trebuie să vedem cum putem să preîntâmpinăm, să găsim stimulente astfel încât companiile să rămână pe piaţa europeană", a spus Orban.
Referitor la libera circulaţie a persoanelor, ministrul s-a referit din nou la restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii.
"Ni se mare foarte ciudat şi, vă repet, e o chestiune greu de înţeles. Pe de o parte sunt state care vin cu programe, cu proiecte, cu propuneri ce ţin de consolidarea pieţei interne, de măsurile necesare astfel încât să îmbunătăţim real situaţia de pe această piaţă, dar pe de altă parte continuă să impună restricţii pentru cetăţenii din România şi Bulgaria. E o chestiune pe care foarte greu o putem înţelege, cel puţin din punct de vedere economic. Din punct de vedere politic, sigur, lucrurile sunt diferite", a afirmat Leonard Orban.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.