Mergi la conţinutul principal

România a înregistrat cea mai mare creștere a înmatriculărilor de autoturisme din Europa

* înmatriculările de autoturisme în Europa au scăzut în luna martie pentru a noua lună consecutiv, însă România se numără printre puținele piețe care au înregistrat creșteri ale înmatriculărilor comparativ cu luna martie a anului trecut, arată datele publicate miercuri de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA)

 

Potrivit sursei citate, 1,127 milioane de autoturisme au fost înmatriculate în luna martie 2022 în Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), în scădere cu 18,8% comparativ cu 1,387 milioane de unități în luna martie 2021. Toate marile piețe auto din UE (Germania, Franța, Spania și Italia) au înregistrat scăderi de două cifre, variind de la un declin de 17,5% în Germania și până la unul de 30,2% în Spania.

În schimb, în România înmatriculările de autoturisme au crescut cu 40,2% în ritm anual, până la 11.025 de unități în luna martie, o creștere procentuală mai mare în rândul țărilor din Europa fiind înregistrată doar în Irlanda (40,4%).

De asemenea, în primul trimestru al acestui an, piața auto din România a avut cea mai mare creștere din Europa, cu un avans de 39,6% până la 28.978 autoturisme, în timp ce în Europa, vânzările de autoturisme au scăzut cu 10,6% până la 2,753 de autoturisme.

În ceea ce privește marii producători auto, în luna martie, majoritatea producătorilor auto generaliști au înregistrat scăderi de două cifre, în frunte cu Stellantis (minus 32,9%), Volkswagen (minus 24,3%), BMW (minus 20,5%) și Renault (minus 14,1%). În ceea ce privește grupul francez, vânzările de autoturisme marca Renault au scăzut cu 28,3% în luna martie însă vânzările de autoturisme Dacia au crescut cu 15,6%, un număr de 36.331 de autoturisme Dacia fiind înmatriculate în luna martie în Europa. În consecință, cota de piață a Dacia a crescut până la 4,3% în luna martie 2022, de la 3% în luna martie 2021.

În primul trimestru al acestui an, înmatriculările de autoturisme marca Dacia în Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) au crescut cu 15,2% în ritm anual până la 96.641 de unități.

În ceea ce privește România, datele publicate anterior de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), care citează datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), arată că un număr de 10.902 autoturisme noi au fost înmatriculate în România în luna martie, în creștere cu 40,6% față de cele 7.753 de mașini înmatriculate în luna similară din 2021. Conform sursei citate, după evoluția importantă a primelor două luni, martie 2022 vine cu o creștere de 34,9% a înmatriculărilor de autovehicule față de anul precedent, creșteri înregistrate după 4 luni de scădere de la sfârșitul anului precedent.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro