"Pe masura ce fortele de securitate devin mai puternice si mai eficiente putem continua sa ne retragem trupele in viitor", a declarat Gates cu prilejul vizitei sale la baza militara din Fort Lewis, statul Washington.
Liderul de la Pentagon a subliniat ca orice decizie de retragere se va baza pe capacitatea trupelor irakiene de a-si asuma responsabilitatea pentru garantarea securitatii.
"Acest transfer al controlului si al reposabilitatilor de baza in privinta securitatii este un proces in curs de desfasurare si, conform informatiilor mele, vom putea continua", a precizat el. "Totusi, acest lucru depinde de situatia din teritoriu", continua Gates.
Irakul a inceput sa ceara un calendar de retragere a turpelor straine din teritoriu, care sa faca parte dintr-un acord negociat cu Washingtonul care va oferi o baza legala pentru operatiunile trupelor americane la expirarea mandatului ONU, la sfirsitul acestui an.
Consilierul irakian pentru securitate interna, Mowaffaq al-Rubaie, a declarat marti ca Bagdadul nu va accepta un acord de securitate cu Statele Unite daca acesta nu include termenele pentru retragerea trupelor.
Anterior, premierul irakian Nuri al-Maliki declarase ca a fost sugerata pentru prima data incheierea unui acord in vederea stabilirii unui program de retragere, referindu-se la acesta mai de graba ca la un memorandum de intelegere, decit ca la un "Acord de stationare a fortelor", cerut de Washington.
Departamentul de Stat responsabil pentru negocierea unui acord cu Irakul, a negat totodata si existenta unor eventuale divergente cu Bagdadul.
Negocierile privind retragerea sint in desfasurare
"Administratia americana si Guvernul irakian au convenit ca noi, administratia americana, dorim sa ne retragem si ne vom retrage. Cu toate acestea, decizia va fi conditionata", a declarat purtatorul de cuvint Gonzalo Gallegos.
Washintonul incearca sa obtina un acord "care sa satisfaca nevoile ambelor state", a precizat Gallegos. El a declarat ca nu poate oferi detalii despre acest acord intrucit negocierile sunt in desfasurare si nici nu a precizat o data pentru finalizarea acestora.
Razboiul din Irak si numarul militarilor reprezinta in continuare o tema majora in campania prezidentiala a Statelor Unite. Implementarea oricarui acord stabilit intre Washington si Bagdad va reveni viitorului presedinte, care isi va prelua atributiile in ianuarie.
Republicanul John McCain a declarat ca va retrage trupele din Irak pe masura ce situatia securitatii in tara o va permite - conform strategiei administratiei Bush. Democratul Barack Obama a promis ca va retrage toti militarii in termen de 16 luni, desi numerosi experti se asteapta ca acesta sa nu isi tina promisiunile daca va fi ales.
Democratii din Congres au incercat fara succes sa conditioneze de un calendar al retragerii legislatiei referitoare la conflictele armate. Acestia si-au reinnoit apelul in urma comentariilor lui Maliki, argumentind ca stabilitea unui termen limita ii va obliga pe irakieni sa isi asume mai multe responsabilitati.