Ritm lent de insolventa in rindul firmelor brailene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ritm lent de insolventa in rindul firmelor brailene

Potrivit unui raport al Oficiului National al Registrului Comertului, Braila se numara printre judetele care in acest an au avut un numar mai mic de firme intrate in insolventa, adica nu mai aveau bani sa-si plateasca datoriile, o etapa premergatoare falimentului. De mentionat este ca in aceeasi situatie "fericita" se afla si judetele Galati si Teleorman. Chiar si asa, aceleasi date furnizate de oficiu indica faptul ca incidenta cazurilor de insolventa a crescut la Braila de 4 ori in trimestrul trei 2008 fata de primele 3 luni ale aceluiasi an. Concret, daca in trimestrul I se declansase procedura de insolventa in cazul a 6 firme, 6 luni mai tirziu numarul crescuse la 23. Cele mai multe societati cu probleme provin din domeniul de activitate comert, dar si din cel al serviciilor si sectorul productie. In mod surprinzator, de la inceputul anului nu a fost inregistrat nici un caz de insolventa la firme din domeniul agricol, comparativ cu 22 de societati din comert. Per total judet, numai in primele 3 trimestre ale anului in curs statistica ONRC indica faptul ca 44 de firme locale au declarat insolventa, in timp ce 133 de unitati au intrat in faliment, iar 174 au fost radiate.
La nivel national, situatia se prezinta astfel: numarul firmelor care au intrat in insolventa in perioada 1 ianuarie - 17 noiembrie este de 12.308, aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, cind 6.782 de societati nu mai aveau bani pentru a plati datoriile. Bucurestiul ocupa primul loc pe lista zonelor cu firme intrate in insolventa, cu 1.538 de societati, in crestere cu 18,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Locul doi este ocupat de judetul Timis, cu 954 de firme, in crestere cu 110% fata de 2007. In judetul Vrancea au intrat in insolventa 598 de societati, de peste cinci ori mai mult fata de anul trecut. In top urmeaza Prahova, cu 554 de firme (in crestere cu 244% fata de anul trecut) si Cluj, cu 504 societati, cu 171% mai mult fata de 2007. Cele mai putine companii in incetare de plati sint in Teleorman (38), Alba (45), Giurgiu (53), Ialomita (68) si Covasna (74). Cele mai multe companii intrate in insolventa in 2008 (5.326, fata de 3.046 anul trecut) au fost din domeniul comertului, al repararii autovehiculelor si al bunurilor de uz gospodaresc, urmate de cele din industria prelucratoare (2.601 in 2008, comparativ cu 1.506 anul trecut) si de firmele de constructii, cu 1.195 de cazuri de insolventa in 2008, fata de 525 anul trecut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro