Mergi la conţinutul principal

Risc maxim pe şantierul firmei «Risk»

Să aştepţi autobuzul sau tramvaiul în staţia "Braicar" de la Piaţa Concordia a devenit o acţiune pe cât de riscantă, pe atât de stresantă. În după-amiaza zilei de marţi, 23 februarie, peste călătorii care s-au nimerit în acea staţie a plouat literalmente cu bucăţi de zidărie provenite de la şantierul din zonă. Norocul oamenilor a fost că pietricelele şi bucăţile de beton care le-au căzut în cap au fost suficient de mici încât să nu le provoace răni grave. Totuşi, experienţa le-a provocat o indignare normală într-o astfel de situaţie. "După ce că au venit cu acea construcţie până la limita trotuarului, iar schelele pe care le-au montat ocupă aproape tot spaţiul din staţie, nici măcar nu au asigurat şantierul corespunzător. Plase de protecţie au pus doar la parter, dar la etajele superioare, unde se lucrează în prezent, nu există aşa ceva. Din cauza asta, marţi, în jurul orei 16.30, când s-au apucat să decofreze o grindă de la etajul doi, au căzut peste cei care ne aflam în staţie o grămadă de pietre şi bucăţi de beton. Ne-au lovit efectiv în cap pe mulţi dintre cei care eram acolo, cred că vreo zece persoane. Le-aş fi spus în faţă că sunt nesimţiţi, dar s-a întâmplat exact în momentul în care intra autobuzul în staţie, toată lumea s-a grăbit să se urce şi n-a mai apucat nimeni să zică nimic. Ar fi meritat să le spunem vreo două, mai ales că muncitorii ăia care lucrau acolo nu dădeau doi bani pe persoanele din staţie. Nici după ce au căzut pietrele pe noi nu s-au sinchisit. Îşi vedeau de treabă în continuare şi se ţineau de glume", ne-a povestit, ieri, brăileanca Ioan M., cu indignare în voce, experienţa prin care trecuse cu o zi înainte.
În ciuda neglijenţei de care a dat dovadă, Poliţia Locală nu a aplicat până în prezent nicio sancţiune firmei care construieşte clădirea respectivă. Directorul adjunct al acestei instituţii, Dumitru Hahui, ne-a explicat că nu a existat un temei legal pentru luarea unor măsuri coercitive. "Competenţele pe care le are Poliţia Locală ţin doar de existenţa autorizaţiei de construire şi respectarea termenilor acestei autorizaţii. Dacă există sau nu plasă de protecţie pe şantier este o problemă de care trebuie să răspundă alte instituţii, cum ar fi Inspectoratul în Construcţii sau Inspecţia Muncii", ne-a lămurit Hahui.
Am sunat, aşadar, la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Brăila, iar inspectorul şef Victor Ciobanu părea să afle de la reporterul nostru despre lipsa plaselor de protecţie pe şantierul de la Piaţa Concordia. "Păi, am să sun la firma «Risk» (beneficiarul investiţiei n.n.), la domnul Rădulescu şi am să-i cer să pună plasă acolo, ca să nu mai fie probleme", ne-a informat, prompt, şeful ISC Brăila. Întrebat, la rândul său, dacă s-a aplicat până acum vreo sancţiune pe şantierul respectiv, inspectorul şef Ciobanu ne-a spus că nu a fost cazul.
Imediat după ce am vorbit la ISC, l-am sunat şi noi pe "domnul Rădulescu", nimeni altul decât directorul "Electrica" Brăila, Ştefan Rădulescu. După ce l-am informat despre sesizarea formulată de brăileanca Ioana M., acesta ne-a spus că ar fi bine să luăm legătura cu "d-nul Ghiţă, de la firma «Concas»". "Dumnealui lucrează acolo şi poate să vă lămurească despre cum stau lucrurile", ne-a spus Ştefan Rădulescu. Întrebat de reporterul nostru ce anume se construieşte lângă staţia în cauză şi când va fi finalizat şantierul, directorul Rădulescu a precizat că este vorba despre un viitor spaţiu comercial, cu regim de parter, etajul I integral şi etajul II parţial. "Intenţionăm să îl inaugurăm la 1 iunie, dacă se încadrează în termen constructorul", ne-a informat Rădulescu.
Constantin Ghiţă, şeful de la "Concas", ne-a explicat că până ieri nu s-a pus plasă de protecţie la etajele superioare ale clădirii aflată în construcţie deoarece, până cu o zi înainte, s-a turnat beton la etajele superioare. "Ieri (marţi n.n.) am turnat betonul şi nu aveam cum să lucrăm dacă era plasa pe poziţie. Începând de azi (ieri n.n.), chiar din acest moment, ne apucăm să punem plasa de protecţie. În cel mai scurt timp o să fie totul pus la punct", ne-a declarat Constantin Ghiţă. În ce priveşte comportamentul muncitorilor care n-au ţinut cont că le cad în cap resturi de beton călătorilor din staţie, şeful de şantier n-a putut decât să exclame: "Ştiţi doar cum sunt unii oameni care lucrează în construcţii...".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro