* pe lângă lipsa indicatorului se adaugă şi inconştienţa unuia dintre şoferi: cel aflat pe Goleşti, care, deşi nu avea prioritate, circula nebuneşte, intrând in intersecţie cu o viteză foarte mare
Lipsa indicatoarelor rutiere, combinată cu inconştienţa unor şoferi, poate provoca adevărate tragedii pe străzile municipiului. Zilele trecute, un conducător auto brăilean a evitat în ultima fracţiune de secundă un accident ce putea avea efecte dramatice. "Circulam pe strada Polonă, spre centru, iar în apropierea intersecţiei cu strada Goleşti mi-a ţâşnit pur şi simplu în faţă un Matiz. Circula cu viteză foarte mare şi am reuşit să îl evit la limită, dacă eram cu jumătate de metru mai în faţă cred că intra în mine şi cine ştie ce se întâmpla. La viteza pe care o avea, mie îmi distrugea maşina şi el avea toate şansele să se răstoarne", ne-a povestit Ştefan Saghin, proprietarul unui Opel Astra. Bulversat de incident, acesta a observat că semnul de circulaţie "Stop", care ar fi trebuit să îl oblige pe şoferul Matizului să oprească şi să acorde prioritate maşinilor de pe Polonă, lipsea de pe stâlpul de susţinere. "În acea intersecţie, au prioritate cei care circulă pe Polonă, fapt semnalizat de indicatoare rutiere. Problema e că se mai află pe poziţie doar un singur indicator, valabil pentru cei ce circulă dinspre strada Mihai Eminescu. Cei care vin dinspre Calea Galaţi nu mai văd niciun indicator. Înaintea intersecţiei mai există doar un stâlp metalic gol. Indicatorul a fost furat, probabil, iar cei de la Primărie nu s-au învrednicit să îl înlocuiască", ne-a spus şoferul indignat.
Pe raza municipiului, de indicatoarele rutiere se ocupă Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Brăila. Conducerea acestei instituţii ne-a declarat că în intersecţia menţionată mai sus a fost montat un indicator "Stop" în urmă cu doar două săptămâni. "Problema e că, în acea zonă, indicatoarele rutiere dispar foarte repede. Mă refer la strada Polonă şi la intersecţiile acesteia, atât cu strada Goleşti, cât şi cu Str. Petru Maior. De la intersecţia cu Goleşti dispare indicatorul "Stop" montat pe o ţeavă metalică - probabil fiindcă le este mai accesibil hoţilor, spre deosebire de cel de vizavi, montat pe stâlpul de electricitate -, iar din intersecţia cu Petru Maior este sustras semnul ce indică "Interzis stânga". Probabil că de vină sunt şoferii care, din comoditate, preferă să vireze la stânga pentru a parcurge cei câţiva metri până în intersecţia cu bulevardul Cuza, deşi astfel intră ilegal pe Polonă, ce este o stradă cu sens unic", ne-a informat Dan Apostol, directorul SUPAGL. Acesta a precizat că, de la începutul anului până în prezent, pe raza municipiului au fost montate circa 60 de indicatoare rutiere, în intersecţii unde acestea fuseseră furate sau deteriorate, ori, la cererea Poliţiei Rutiere, în zone încă nesemnalizate, unde se simţea nevoia de semne de circulaţie. Un indicator nou costă 70 lei, ceea ce înseamnă că s-au cheltuit până acum circa 4.200 lei de la bugetul local, pentru înlocuirea celor furate sau distruse.
Şi Poliţia Locală s-a implicat în gestionarea situaţiei indicatoarelor. Astfel, din luna ianuarie a acestui an, agenţii locali aflaţi în patrulare pe străzile municipiului au depistat 12 cazuri de indicatoare lipsă sau deteriorate, pe care l-au adus la cunoştinţa SUPAGL, pentru a se lua măsura înlocuirii sau reparării.