Mergi la conţinutul principal

Rezervişti nemţi implicaţi în Operaţiunea «Schimbaţi gardul viu!»

Deşi se află la marginea cartierului Chercea, într-un loc prea puţin vizibil al oraşului, Cimitirul Ostaşilor Germani este unul dintre cele mai bine întreţinute locuri de veci din Brăila. Imaginea de acum a acestui cimitir diferă enorm de cea din urmă cu zece ani, când multe dintre crucile de la căpătâiul soldaţilor erau rupte sau lipseau cu totul, iar cele aflate încă în picioare nici nu se puteau vedea din cauza bălăriilor. Gardul din spate al cimitirului nu mai era pe poziţie, motiv pentru care locaţia tindea să devină o uriaşă haldă de gunoi, alimentată zilnic de locatarii zonei. 

Toate acestea s-au schimbat începând din 2005, când, urmare a unui parteneriat încheiat între Guvernul Germaniei şi Guvernul României, o delegaţie de militari germani a venit în Garnizoana Brăila pentru a îngriji mormintele camarazilor căzuţi aici în cele două războaie mondiale ale secolului trecut. Conform înţelegerii, cât s-au aflat în Garnizoana noastră, nemţii au fost ajutaţi de un detaşament de militari brăileni. Delegaţii similare au venit, timp de două-trei săptămâni, şi în anii 2008, 2009 şi 2010, iar Cimitirul Ostaşilor Germani şi-a schimbat cu totul înfăţişarea. Crucile sunt perfect aliniate, gazonul e îngrijit, monumentul dedicat soldaţilor căzuţi în lupte e reabilitat, gardul din spate e refăcut, gunoaiele au dispărut.
Din 2010, taberele româno-germane de îngrijire a respectivului cimitir nu s-au mai organizat până în acest an, când o nouă delegaţie de militari germani a venit în Garnizoana noastră. Nemţii au o misiune precisă, după ce gardul viu din tuia, care înconjoară cimitirul pe toate laturile, mai puţin pe cea din spate, a crescut prea mult, având un aspect ce nu se mai încadrează în normele germane din domeniu. Misiunea actualei delegaţii, venite din Osnabruck, un oraş din landul Saxonia Inferioară, este aşadar de a îndepărta arbuştii de tuia din actualul gard viu, pentru a lăsa loc altor specii ornamentale, ce urmează să fie plantate în toamna acestui an. Considerând că este o treabă mai complexă, nemţii au decis să organizeze două tabere în această primăvară. Prima se va desfăşura în perioada 17-28 martie, iar cea de-a doua între 31 martie şi 11 aprilie.

Ospitalitate românească cu drumuri pline de gropi

Pentru prima tabără de lucru au sosit în Garnizoana Brăila 12 militari germani. Este vorba, de fapt, de o grupă formată în principal din rezervişti, adică persoane care au făcut armata pe bază de voluntariat, apoi au fost trecute în rezervă cu diverse grade de subofiţeri. Un singur militar de carieră face parte din actuala delegaţie. Este vorba despre Dieter Bockelman, fost plutonier adjutant şef în cadrul Forţelor Aeriene ale Germaniei. Acesta are 72 de ani şi vine pentru a patra oară la o tabără organizată în România. A mai fost la Iaşi, Vişeul de Sus şi Soveja, localităţi unde se găsesc, de asemenea, cimitire ale militarilor germani. "Vin cu plăcere de fiecare dată în România. Din 2004 până în prezent am cunoscut foarte mulţi militari români, cu care am rămas în relaţii foarte bune şi am ţinut corespondenţă pe internet. Consider că îngrijirea mormintelor camarazilor căzuţi pe câmpul de luptă ne oferă un bun priliej pentru a ne reaminti cât de importantă este păstrarea păcii", ne-a declarat, în germană, Dieter Bockelman. Cu traducerea ne-a ajutat Cristian Scarlat, reprezentantul din România al Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război. Acesta ne-a mărturisit că din discuţiile purtate cu rezerviştii germani reiese că au auzit numai cuvinte de laudă despre România, de la predecesorii care au participat la tabere de lucru aici. "Cimitire ale ostaşilor germani se află în mai multe ţări din Europa. În Franţa sunt cele mai multe dar, dintre toate ţările, militarii selectaţi să participe la astfel de tabere se bat să prindă un loc în România. Mi-au spus că aici sunt cel mai bine primiţi, mult mai bine decât în Franţa, de exemplu", ne-a spus traducătorul care se ocupă de delegaţia venită la Brăila. Deocamdată, însă, dincolo de ospitalitatea românească, ce nu s-a dezminţit nici de această dată, actuala delegaţie a luat cunoştinţă şi cu infrastructura mai puţin lăudabilă a României. Ei le-au mărturisit gazdelor că pe teritoriul României, de la Arad până aici, cea mai neîngrijită şosea este cea dintre Buzău şi Brăila.
Ieri, înainte de a se începe treaba efectiv, s-a ţinut o mică ceremonie în Cimitirul Ostaşilor Germani, la care au participat primarul Aurel Simionescu, viceprimarul Doinţa Ciocan, comandantul Garnizoanei, colonelul Gheorghe Soare, fostul comandant, generalul în rezervă Mihai Tofan, şi alţi ofiţeri. Muzica Militară condusă de colonelul Petrea Gogu a intonat imnurile celor două ţări, iar după scurtele discursuri de rigoare, în care primarul Simionescu şi colonelul Soare le-au urat oaspeţilor bun venit şi spor la treabă, militarii germani şi cei 12 militari brăileni incluşi în tabăra de lucru au început acţiunea de tăiere a gardului viu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro