Revolutionarii, nemultumiti de blocarea procedurilor de preschimbare a certificatelor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Revolutionarii, nemultumiti de blocarea procedurilor de preschimbare a certificatelor

Braila este unul dintre orasele martir alaturi de Bucuresti, Timisoara, Cluj, Tirgoviste, Ploiesti, Constanta, Sibiu, iar bilantul lunii decembrie 1989 a fost unul cutremurator pentru oras: peste 40 de morti si peste 100 de raniti. La 18 ani de la caderea dictaturii comuniste ca urmare a evenimentelor din Decembrie 1989, revolutionarii inca nu si-au gasit linistea. Nemultumirea lor se leaga de faptul ca dupa mai multi ani de expectativa, procedura emiterii noilor certificate de revolutionar este blocata. Nu se stie foarte clar din ce motive se taraganeaza lucrurile, dar cert este ca foarte putine astfel de certificate au fost inminate celor care in urma cu 18 ani au participat activ la Revolutie. Am provocat la o dezbatere pe aceasta tema conducerea filialei locale a Ligii Luptatorilor din Decembrie '89, una dintre organizatiile locale de revolutionari al carei sef, Gabi Damaroiu, este si vicepresedintele Blocului National al Revolutionarilor, structura confederativa la nivel national.

- Au trecut ani buni de la intrarea in vigoare a Legii Revolutionarilor care printre altele stabileste obligatia preschimbarii vechilor certificate de revolutionar. Care este, din acest punct de vedere, bilantul anului 2007 pentru Braila?
- In ceea ce priveste asociatia pe care o conduc, am depus 47 de dosare dintre care doar 10 au fost solutionate anul trecut cu emiterea noilor certificate de revolutionar, iar anul acesta a mai fost emis un singur certificat, dar mai am inca un dosar aproape de solutionare, in sensul ca a fost transmis catre imprimeria nationala comanda de tiparire si inca 5 dosare au trecut de verificarile Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) si au ajuns la secretariatul de stat de la Camera Deputatilor. Pe toata Braila, din informatiile pe care le detin va pot spune ca, anul acesta, au fost emise doar 3 sau 4 certificate noi, ceea ce este foarte putin. Asta datorita faptului ca verificarea dosarelor de preschimbare a certificatelor de revolutionar se face foarte greu. Procedura se deruleaza in baza unor documente pe care noi, ca asociatii ale revolutionarilor, trebuie sa le punem la dispozitia secretariatului de stat, lucru pe care l-am si facut, si iata ca sint 4 ani de cind au dosarele si nu s-a intimplat mare lucru.
- Care ar fi explicatia numarului mic de dosare solutionate pina acum in cazul orasului nostru, care de altfel este declarat oras martir?
- Sincer, nu stiu de ce. Promisiuni de urgentare a procedurilor am avut, mai mult, doarele transmise la Bucuresti sint in regula si nu au avut cusururi, doar citeva cazuri au fost in care s-au cerut documente suplimentar fata de ceea ce s-a depus initial. Si cu toate acestea de un an de zile dosarele nu au ajuns la comisia parlamentara pentru validare. Nu ne-a fost prezentata nici o explicatie oficiala, ci doar s-a motivat ca ar fi foarte multe dosare cu probleme. Pai daca sint multe dosare cu probleme, le-am spus, lasati-le deoparte si luati-le pe cele care sint in regula, le dati drumul la astea si apoi le luati la mina pe acelea care au probleme.

"Nu sint de acord cu masura de declansare a grevei foamei de catre membrii Blocului National al Revolutionarilor"

- S-ar putea explica acest blocaj prin faptul ca nu ar exista suficiente fonduri la bugetul de stat pentru a suporta contravaloarea indemnizatiilor lunare ce se cuvin revolutionarilor cu certificate preschimbate?
- Nu stiu sa spun, dar este una dintre variantele vehiculate neoficial. E posibil mai ales ca indemnizatiile se acorda retroactiv de la data depunerii dosarului pentru preschimbare pina la data emiterii noului certificat. Dar ca si efort pentru bugetul Romaniei, sumele totalizate nu reprezinta o problema. Noi sintem mai putini decit crede lumea, iar dosare de preschimbare depuse sint mai putine pentru ca se cer documente oficiale care intre timp nu se mai gasesc in arhiva nationala pentru ca au tot fost mutate dintr-ul loc in altul si asa mai departe. De exemplu, documentele realizate de noi revolutionarii in decembrie 89 la Casa Alba nu le mai putem da de urma prin arhivele statului.
- Care sint masurile pe care Blocul National al Revolutionarilor le-a intreprins pentru a solutiona acest blocaj?
- Blocul National al Revolutionarilor a avut, saptamina trecuta, un congres la Bucuresti, iar tema a fost aceea de a identifica masurile ce se impun a fi luate pentru a face functionale cele doua comisii: una a SSPR, iar cealalta Comisia Parlamentara condusa de Emil Cutean. Decizia luata cu aceasta ocazie a fost de a declansa greva foamei. Ca vicepresedinte al BNR nu m-am prezentat la acest congres si am anuntat asta superiorilor mei. Motivul este acela ca nu sint de acord cu masura de declansare a grevei foamei de catre membri BNR. Am sa va explic de ce: Puiu Nicolae Fesan a fost numit in functia de ministru secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor cu sprijinul consistent si direct al nostru al BNR. Pe el l-am sustinut noi, cei din BNR, in speranta ca ne va ajuta in deblocarea validarii dosarelor revolutionarilor si urgentarea procedurilor. Iata ca nu a facut asta desi a promis. Eu nu sint de acord si membrii asociatiei nu vor face greva pentru ca noi, sefii, trebuie sa ne asumam raspunderea faptului ca l-am ajutat pe Fesan sa fie acolo la SSPR si el nu face ceea ce ne-a promis ca va face. Si atunci de ce sa pun membrii din asociatia mea sa faca greva foamei si sa-si puna sanatatea in pericol pentru o greseala pe care am facut-o noi, sefii? Nu mi se pare corect. Daca era sa se faca greva foamei trebuia sa o facem doar noi, cei din conducere, sefii din BNR. De asta am un gust foarte amar, ca in fiecare decembrie de altfel, pentru ca eu nu ma simt deloc bine ca sint unul dintre revolutionarii cu certificat preschimbat, in timp ce colegii din asociatia pe care o conduc au dosarele verificate, dar nu au ajuns la comisia parlamentara. (Interviu realizat de Dragos G. TUDOSE)

In caseta

"Revolutia e mai saraca cu un simbol al baricadei de la Bucuresti prin decesul lui Dan Iosif"

Si Georgiu Coman, unul dintre revolutionarii braileni s-a aratat nemultumit fata de intirzierile nejustificate in procesarea dosarelor de preschimbare a certificatelor de revolutionar. El a amintit ca o parte dintre luptatorii in Revolutia din 89 au murit si ca nu au apucat niciodata sa beneficieze de drepturile ce li se cuveneau. Pe de alta parte el a tinut sa puncteze si ca, Dan Iosif, unul dintre simbolurile evenimentelor din 89 a trecut recent in nefiinta. "Ar mai fi de adaugat ca la nivel national se omite sa se spuna ca, intre timp dupa Revolutie, circa 4.000 de revolutionari au murit, iar drepturile prevazute de legislatia in domeniu nu sint transmisibile urmasilor. In afara de ceritificate si drepturile revolutionarilor ar trebui sa spunem ca revolutia romana este mai saraca cu unul dintre actorii importanti si anume Dan Iosif simbolul baricadei de la Bucuresti si prietenul nostru. El a fost un om care a avut o contributie deosebita atit la Revolutie dar si ulterior, la formarea primelor structuri democratice. A fost unul dintre oamenii care a promovat si sprijinit drepturile revolutionarilor si este pacat ca, de exemplu, presa centrala a scris extrem de putin despre moartea lui Dan Iosif", a incheiat Coman.

"Ar trebui sa se rezolve, pe orase, toate dosarele de preschimbare"
* aceasta este propunerea presedintelui Asociatiei Oras Martir al Luptatorilor din decembrie '89, Florin Duret

Presedintele Asociatiei Oras Martir al Luptatorilor din decembrie '89, Florin Duret are o opinie originala in ceea ce priveste motivul pentru care s-au blocat angrenajele institutionale implicate in preschimbarea certificatelor. El sustine ca de fapt, membrii celor doua comisii nu au nici un interes sa finalizeze procedurile intrucit odata cu ultimul certificat emis intervine desfiintarea de drept a institutiilor. "Eu am propus in cadrul unei recente sedinte a federatiei Metrou la care si asociatia noastra este afiliata, ca preschimbarea certificatelor sa se faca pe orase in ordine alfabetica. Astfel, se rezolva cererile pe un intreg oras pe toate asociatiile de revolutionari existente in teritoriu si asa ar putea exista o evidenta mult mai clara a dosarelor si traseului urmat de fiecare dosar in parte. Spun asta pentru ca am incercat de mai multe ori sa ma interesez la comisii de o serie de dosare ale propriilor membri si am observat ca e o secretomanie de speriat", a spus Duret. De asemenea el a explicat ca, la nivelul asociatiei pe care o conduce, dintre cei 78 de membri pentru care dosarele au fost depuse inca din 2004, doar 6 au intrat in posesia noilor certificate si inca doi urmeaza sa le primeasca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro