Mergi la conţinutul principal

Revoluţionarii brăileni caută dovezi scrise despre rolul determinant al oraşului nostru în evenimentele din '89

• Asociaţia “Oraş Martir al Luptătorilor din decembrie '89” face apel la brăilenii care deţin astfel de dovezi să le aducă la sediul organizaţiei

 

Revoluţionarii brăileni vor să strângă dovezi suplimentare despre participarea oraşului nostru la evenimentele din decembrie 1989, mai ales după ce procurorii bucureşteni au concluzionat că, în mod ilegal, Brăila ar fi fost trecută pe lista oraşelor cu rol determinant în Revoluţia din '89. Asociaţia “Oraş Martir al Luptătorilor din decembrie '89” - Brăila a lansat un apel către comunitatea locală, mai precis la cei care, în urmă cu peste 27 de ani, au fost victime în cadrul evenimentelor petrecute în oraşul nostru şi care deţin documente doveditoare în acest sens, să se prezinte la sediul organizaţiei cu acele documente. “Ne interesează în mod special documente din perioada 17 - 22 decembrie 1989, care să dovedească abuzuri ale regimului comunist îndreptate împotriva brăilenilor care au avut curajul să iasă în acele zile pe străzi şi să protesteze. Au fost atunci persoane reţinute de forţele de ordine ale regimului sau chiar şi condamnate în urma unor acuzaţii legate de participarea la evenimentele din zilele de 17 - 22 decembrie”, ne-a declarat Florin Duret, preşedintele Asociaţiei, adăugând că şi alte organizaţii de revoluţionari din ţară au făcut un apel similar către comunităţile din care fac parte.

De precizat că demersul asociaţiei brăilene vine pe fondul scandalului la nivel naţional legat de “crearea condiţiilor prin care persoane din mai multe localităţi”, inclusiv Brăila, “au fost fost incluse în mod abuziv”, după cum susţin procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, “în categoria celor cu «rol determinant» favorizând astfel obţinerea de la bugetul de stat a unor sume importante de bani, cu titlu de indemnizaţie de gratitudine”. În cazul oraşului nostru, spun aceiaşi procurori, astfel de indemnizaţii, în cuantum total de circa 2,8 milioane lei, au fost încasate de-a lungul anilor de un număr de 64 de revoluţionari care au reuşit să obţină statutul de “luptător cu rol determinant” în Revoluţie. 

Potrivit OUG 95/2014, “Luptător cu Rol Determinant” este un titlu atribuit celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol important la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului. Lista iniţială a acestor localităţi cuprindea doar Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Ulterior, ea a fost completată, după cum spun procurorii prin încălcarea legii şi a adevărului istoric, cu oraşele Târgovişte, Buzău, Arad, Brăila, Deva, Băile Herculane, Piatra Neamţ, Suceava şi Hunedoara. (Vom reveni)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro