Totalul sumei a fost calculat de prefecturi, fiind comunicat cu ocazia unei mese rotunde la care au participat reprezentanti ai autoritatilor locale, mai multe companii de asigurari si ministrul delegat al Colectivitatilor Teritoriale, Brice Hortefeux.
Ministrul a reamintit, intr-un comunicat, ca Guvernul de la Paris a respins posibilitatea acordarii unei indemnizatii din partea statului, ca despagubire pentru bunuri care sint, in majoritate, asigurate.
Exceptia o reprezinta "un numar foarte limitat de situatii, corespunzatoare primelor evenimente care au avut loc la Clichy-sous-Bois", o periferie din nordul Parisului, unde au izbucnit revoltele, a explicat ministrul.
Violentele au durat circa trei saptamini, afectind regiunile sarace, situate la periferia marilor orase. Circa 10.000 de vehicule, institutii publice si private, scoli, sali de sport si sectii de politie au fost incendiate.
Moartea accidentala a doi adolescenti provenind din mediile de imigranti, survenita la 27 octombrie, la Clichy-sous-Bois, a declansat revoltele. Violentele s-au extins rapid in suburbiile sarace, locuite in majoritate de tineri francezi, originari din Magreb si Africa subsahariana.
Violentele, fara precedent in ultimii 40 de ani, au fost o dovada clara a diferentelor economice, culturale si sociale din Franta, demonstrind, in acelasi timp, esecul politicilor sociale sucesive, care au permis crearea unor orase-ghetou.