Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Revolta a salariatilor "Braicar"

Sute de braileni au asteptat in zadar, ieri, inca de la primele ore ale diminetii, sosirea in statii a mijloacelor de transport in comun ale SC "Braicar". Asta pentru ca nici autobuzele si nici tramvaiele n-au iesit pe trasee. Motivul: salariatii societatii la care Consilului Local Municipal este unic actionar, au declansat o greva spontana si au oprit lucrul. Acestia sint nemultumiti de faptul ca nici dupa un an de zile de la emiterea de catre CLM a unei hotariri privind organizarea si functionarea transportului in comun de calatori in municipiu, nu s-a instaurat ordinea in acest sector. Mai mult, grevistii sustin ca toata aceasta debandada este generata de modul haotic in care circula masinile operatorilor maxi-taxi, acceptat tacit de catre autoritatea locala. Punctual, oamenii sint nemultumiti de faptul ca masinile maxi-taxi nu respecta graficele de circulatie si nici itinerarele stabilite initial prin HCLM 509/2005, fapt ce genereaza in contul societatii "Braicar" pierderi importante, care mai departe, au dus la acumularea de datorii de zeci de miliarde de lei catre bugetul de stat consolidat. In acest context, ieri dimineata, de la ora 5.30 salariatii n-au mai inceput lucrul. Au venit toti in autobaza situata pe soseaua Rimnicu Sarat, unde au adus si toate autobuzele, tramvaiele raminind neclintite in depourile din cartierele Radu Negru si Vidin. Revendicarea unica a protestatarilor este aplicarea si respectarea prevederilor HCLM in discutie, cu referire directa la ordonarea operatorilor privati.

"Datorita interventiei mele nu v-au bagat pina acum in lichidare. Vreti sa schimb foaia?"

In jurul orei 8.00, la autobaza a venit primarul municipiului care a incercat sa convinga oamenii sa inceapa lucrul, deziderat nerealizat insa, fapt ce l-a infuriat peste masura pe edilul sef, ajungindu-se chiar la amenintarea directa a liderilor de sindicat, cu atit mai mult cu cit s-a convins ca oamenii sint uniti si hotariti sa nu cedeze. "Imi este clar faptul ca liderii de sindicat nu sint straini de organizarea acestei miscari de protest, dar nu voi lua masuri impotriva lor. Ce lideri sint astia care ii invata pe oameni de rau? Oameni buni, nu faceti altceva decit sa adinciti groapa in care se afla acum societatea! Ce sa va zic: ca ati acumulat datorii de 100 de miliarde de lei la Finante si ca datorita interventiei mele nu v-au bagat pina acum in lichidare? Vreti sa schimb foaia? Cum puteti afirma ca vreau sa falimentez eu "Braicar" cind am bagat atitea miliarde sub forma de investitii in autobuzele astea noi? Va rog sa reluati lucrul!", s-a adresat multimii de protestatari primarul municipiului Constantin Cibu. Ce l-a infuriat peste masura a fost interventia liderului de sindicat care i-a cerut lamuriri in privinta contextului in care s-au adus modificari traseelor secundare ale operatorilor maxi-taxi, cunoscut fiind faptul ca edilul a recunoscut public ca a aprobat astfel de modificari fara a avea acordul CLM. "Auzi, esti inregimentat politic dumneata? Esti de la PD? Daca te verific si aflu ca esti de la PD te zbor din sindicat! Apucati-va de treaba!", a tunat Constantin Cibu, vadit deranjat de subiect. Aceleasi amenintari le-a facut si la adresa directorului economic al "Braicar" in momentul in care sindicalistii au punctat ca nu Primaria ar fi platit direct in contul investitiilor realizate. "Unde e directorul economic? Cheama-l sa vina urgent aici sa-i lamureasca pe oameni, ca-l dau afara! Cum sa spuna asa ceva?", a venit replica primarului.

"Deci mergeti cu mine pe pozitii de forta? Nu-i nimic, mai vedem noi!"

Dupa ce s-a calmat a revenit cu propunerea ca, in conditiile in care, la finele acestei luni, in sedinta CLM, ar urma sa fie abordata problema transportului in comun de calatori cu finalizare in sensul supunerii spre aprobarea consilierilor municipali a unui proiect de modificare a traseelor secundare, reprezentanti ai sindicatului sa participe la discutiile pe comisiile CLM cu privire la proiectul in discutie si sa-si expuna punctul de vedere. Mai mult, le-a propus grevistilor sa astearna pe hirtie toate revendicarile pe care apoi sa si le sustina in sedinta CLM de la finele acestei luni. "Deci apucati-va de treaba acum si va astept la ora 14.00 la mine cu problemele pe care le aveti", a spus Cibu. Vazind ca grevistii nu dau semne ca reincep lucrul, Cibu a tunat: "Deci mergeti cu mine pe pozitii de forta? Nu-i nimic, mai vedem noi! Daca nu incepeti acum lucrul nu mai veniti la mine la discutii la ora 14.00, iar ziua de astazi este zi de concediu fara plata!", a subliniat primarul inainte de a pleca dintre grevisti.

"Pozitia de forta a primarului nu ajuta pe nimeni!"

De cealalta parte, conducerea organizatiei sindicale din "Braicar" a explicat ca nu are nici o legatura cu miscarea spontana de protest a propriilor membri: "Ne-au sunat azi dimineata oamenii, ne-au spus ca nu incep lucrul si ne-au cerut sa venim aici. Acum nu facem altceva decit sa le aparam drepturile pentru ca noi sintem reprezentantii lor. Primarul crede ca sintem in colaborare cu PD si cu doamna viceprimar Vasioiu si de aceea ne-am luat de Primarie. Nimic mai neadevarat! Oamenii nu cer altceva decit sa se aplice prevederile HCLM din 2005 privind organizarea si functionarea transportului in comun de persoane, iar daca se face asta incep imediat lucrul. Nu vrem sa-i dea afara pe transportatorii maxi-taxi asa cum eronat a inteles domnul primar, ci doar sa-i ordoneze in sensul respectarii prevederilor hotaririi de consiliu local", a precizat Aurel Ionescu, liderul Sindicatului Liber al Soferilor din SC "Braicar".
Dupa plecarea edilului sef, la solicitarea sindicalistilor, pe platforma autobazei a sosit vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Soferilor din Romania, Dumitru Lungu, care dupa ce a discutat cu grevistii a declarat: "Am inteles ca nu se cer salarii mai mari desi angajatii de aici, de la Braila, au cele mai mici salarii din tara. Oamenii nu cer altceva decit respectarea unei HCLM care stabileste pe ce trasee si itinerare trebuie sa circule mijloacele de transport. Pozitia de forta a primarului nu ajuta pe nimeni. O experienta asemanatoare am avut si noi aici la Galati, dar au venit la discutii toti factorii decizionali locali, am stat la negocieri 9 zile, dar s-a transat problema favorabil tuturor partilor implicate".
Chiar daca nu au inceput lucrul, asa cum a cerut imperativ primarul, o delegatie din partea protestatarilor a solicitat o noua intilnire cu edilul, la care sa participe si reprezentantul federatiei, in jurul orei 13.00 delegatia grevistilor intrind la discutii in cabinetul primarului.

Ieri, dupa-amiaza, greva spontana a incetat

Ieri, la inchiderea editiei, am fost anuntati de catre conducerea Sindicatului Soferilor din "Braicar" ca, dupa aproape 10 ore de protest, rastimp in care nu a circulat nici un mijloc de transport in comun al SC "Braicar", greva spontana s-a incheiat. "Dupa discutii purtate cu primarul municipiului am ajuns la semnarea unui protocol care stabileste clar faptul ca: sindicatul si conducerea "Braicar" vor analiza propunerile de modificare a traseelor ce vor fi apoi supuse discutiei consilierilor locali municipali, vor participa activ in comisiile de specialitate ale CLM in ceea ce priveste propunerile de modificare a traseelor. De asemenea, protocolul mai stabileste ca traseele secundare nu se vor putea suprapune mai mult de 30% peste traseele principale, ca se va analiza modificarea opririlor in statiile de la Gara CFR, Viziru, Concordia si Piata Mare, precum si posibilitatea amenajarii unor noi statii de oprire pentru masinile maxi-taxi in zonele in care se suprapun peste traseele principale", ne-au declarat liderii Sindicatului Liber al Soferilor din "Braicar", dupa discutiile cu primarul Constantin Cibu.

"Nici un sindicalist nu este membru PD"

"Pentru a lamuri presupusa apartenenta a vreunui lider de sindicat va asigur ca nici unul nu este membru PD. Asta pentru a incheia capitolul politic. Astazi dimineata am anuntat Ministerul Administratiei si Internelor cu privire la actiunea spontana de protest a dumneavoastra si am vorbit si cu ministrul secretar de stat Mircea Nicu Toader caruia ii voi trimite un set complet de materiale privind problemele din transportul de persoane la nivelul municipiului Braila, generate de neaplicarea HCLM privind organizarea si functionarea acestui serviciu public. Mai departe pot sa va spun ca lucrez si la plingerea pe care o voi inainta Parchetului privind neregulile existente in acest serviciu. In plus, voi cere conducerii "Braicar" o informare in scris legata de pagubele suportate din cauza neaplicarii prevederilor HCLM in discutie de la momentul aprobarii ei si pina in prezent" a declarat, in fata grevistilor, viceprimarul municipiului Daniela Vasioiu, cea care are in competente serviciul de transport, sosita pe platforma autobazei "Braicar" in jurul orei 11.00.
Calatorii nemultumiti de lipsa din traseu a autobuzelor si tramvaielor

Dumitru G., elev: "Pai normal ca ma nemultumeste situatia pentru ca dimineata am venit pe jos pina la liceu. Si am mai si cumparat abonament! Acum am terminat orele si merg pe jos spre casa. Bine, acum nu mai e ca dimineata, sintem mai multi colegi, e frumos afara, merge de-o plimbare"

Simona B., eleva: "Deci e greva? N-am stiut. Dimineata am mers cu maxi-taxi la liceu si chiar ma miram de ce era asa multa lume in statii si aglomeratie in maxi-taxi. Pe mine nu ma afecteaza in mod deosebit pentru ca mai rar merg cu tramvaiul sau autobuzul".

Lucian P., pensionar: "Ce inseamna dom'le bataia asta de joc? Pai de ce mi-am luat abonament, ca sa merg pe jos? Azi dimineata trebuia sa ajung intr-un loc si am asteptat mult si bine in statie un tramvai. Am zis c-o fi vreo avarie ceva si m-am dus la autobuz, dar nici aici n-a venit nimic.

"Administratia locala sa cheme de indata in judecata societatea "Braicar"!"

"Toti operatorii de transport in regim maxi-taxi au facut astazi un efort deosebit pentru a suplini in piata lipsa societatii "Braicar". Gestul acestei societati il consideram a fi iresponsabil al unor oameni iresponsabili. Este inadmisibil ca societatea "Braicar" sa fie singurul operator cu drept de a vinde abonamente si apoi sa nu respecte acest contract comercial. Este de datoria administratiei locale si a CLM ca, in calitate de reprezentant al societatii civile din Braila, sa cheme de indata in judecata societatea "Braicar" si Consiliul de Administratie al acesteia pentru a plati daunele suferite de cetatenii Brailei. Platim in fiecare luna, noi, operatorii, redeventa de sute de milioane de lei, iar aceasta societate nu plateste nici un leu, iar in schimb produce pagube chiar si in conditiile in care municipalitatea a facut importante investitii de capital. Consideram ca dupa mai multi ani de asteptare avem in sfirsit un primar care lucreaza eficient si dispus sa ordoneze acest sector de activitate" ne-a declarat, ieri, Nicolae Cimbrola, reprezentantul operatorilor de transport in regim maxi-taxi.

"A venit scadenta!"

Consilierul municipal PSD Doru Damian a comentat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, situatia din transportul in comun in sistem maxi-taxi: "A venit vremea scadentei si, dupa ce anumite persoane i-au purtat afisele primarului pe microbuze in campania electorala, acum a venit timpul sa fie platite!".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii