Mergi la conţinutul principal
Cămin Cultural transformant în câmp de luptă

Revelion de coşmar

locuinţa unor pensionari a fost luată cu asalt, la trecerea dintre ani, cu petarde extrem de puternice aruncate în geam, uşă şi pe acoperiş, de petrecăreţii aflaţi într-un club din vecinătate • oamenii s-au simţit ca la “război”, chiar dacă nu erau pe un câmp de luptă, ci în propria casă • pe lângă “bombele” care au împrăştiat teroare, suflul exploziilor a “zburat”  jgheaburile de scurgere de pe acoperişul casei • familia care a petrecut un Revelion de coşmar a cerut ajutor la numărul de urgenţă 112, dar degeaba • niciun echipaj de poliţie nu a mers la faţa locului pentru a calma spiritele  • primarul comunei Chiscani, unde s-a petrecut incidentul, ne-a comunicat faptul că s-a decis evacuarea clubului care funcţionează de ani buni chiar în Căminul Cultural al comunei, fără avize şi autorizaţii

 

Noaptea de Revelion a fost una de groază pentru o familie de pensionari din comuna Chiscani, asediată în propria casă de petrecăreţii din Căminul Cultural care au exagerat cu artificiile şi petardele. Adevărate “bombe” le-au fost aruncate bătrânilor în uşă, geamuri şi în curtea locuinţei, situată chiar în faţa Căminului. În zadar au sunat oamenii la numărul de urgenţă 112 pentru a cere ajutorul, nimeni nu s-a sinchisit să vină să-i mai liniştească pe chefliii care au depăşit limita. Culmea, acest loc de distracţie nu are autorizaţie, iar firma care a organizat petrecerea a acumulat şi datorii însemnate către bugetul comunei. Aşa că primarul din Chiscani a demarat procedura de evacuare a chiriaşului din Căminul Cultural, care, coincidenţă sau nu, funcţionează în locaţia respectivă sub numele “Disco Club Rebel”. Oricum, pensionarii terorizaţi sunt  convinşi că în spatele firmei s-ar afla aceleaşi persoane care deţin şi fostul “Club Rebel” de pe bulevardul Cuza unde, la fel, scandalurile se ţineau lanţ, cu ani în urmă.

Doi pensionari din Chiscani au trăit un veritabil coşmar la trecerea în 2017, din cauza bubuiturilor de petarde şi artificii care s-au auzit toată noaptea de Revelion de la Căminul Cultural din comună, unde, la “Disco Club Rebel”, a fost mare petrecere. Neculai Moldoveanu, de 67 de ani, şi soţia sa, în vârstă de 63 de ani, care locuiesc chiar în dreptul Căminului Comunal, unde funcţionează clubul amintit, au fost în noaptea dintre ani sub asediul petrecăreţilor, care au aprins un adevărat arsenal de petarde şi artificii la doar câţiva metri distanţă de casa lor. Focurile de artificii au fost de o intensitate extremă şi nu s-au “desfăşurat” în curtea Primăriei, aflată la mică distanţă, sau a clubului, ci chiar în mijlocul şoselei, practic, sub balcoanele şi în balcoanele locuinţei soţilor Moldoveanu. Bătrânii povestesc că li s-au aruncat petarde în geamuri, în uşă, pe acoperiş, în balcoane şi că au avut senzaţia că totul se va prăbuşi în jurul lor. Dacă geamurile şi uşa de la intrare au rezistat “asediului”, jgheaburile de scurgere au “zburat” pur şi simplu din cauza suflului exploziilor. Mai multe pahare de şampanie au fost aruncate de petrecăreţi tot în curtea locuinţei soţilor Moldoveanu, urmele “petrecerii” fiind vizibile chiar şi acum, la câteva zile de la trecerea în nou an.

Despre petrecerea din Chiscani care s-a transformat într-un “război” ne-au povestit chiar soţii Moldoveanu, , miercuri, încă aflaţi în stare de şoc. Ei au spus că nu este prima dată când au fost nevoiţi să suporte astfel de manifestări din partea celor care vin să petreacă în clubul din Chiscani, unde nu îi verifică nimeni şi fac ce vor, însă ca acum nu s-a mai întâmplat niciodată. Soţii Moldoveanu au spus că nu sunt genul de oameni reclamagii şi nu au vrut vreodată să facă vreun rău cuiva, doar că acum “le-a ajuns cuţitul la os”: “A fost dezastru, ne-am speriat îngrozitor, era fum şi am crezut chiar că ne-a luat casa foc. Şi vecinii spuneau că au văzut foc pe casă. Noi am suferit atacuri de panică, nu ştiam unde să ne ascundem! Acele petarde erau extrem de puternice, au fost aruncate în geam, în uşă, nu ştiam dacă mai scăpăm cu viaţă. De ce nu au aruncat în curtea Primăriei, că doar era lângă ei. Ne-au aruncat intenţionat acele “bombe” în curte la noi, în balcoane. Dacă au căzut jgheaburile de scurgere, vă daţi seama de putere au avut? Noi nu am făcut niciodată reclamaţie, deşi au mai fost probleme aici, la club, dar am preferat să trecem cu vederea. Numai că acum totul a explodat! Nu este normal aşa ceva! Ştiu că acest club nu are autorizaţie încă din 2013, dar totuşi funcţionează, aici, lângă Primărie”, a declarat Neculai Moldoveanu. El ne-a arătat paharele de şampanie sparte, aflate în balcon, jgheaburile rupte şi teancurile de resturi de petarde.

Soţia bărbatului, încă sub influenţa coşmarului trăit la cumpăna dintre ani, a ajuns la concluzia că în Chiscani este “sat fără câini”, întrucât nimeni nu a intervenit pentru a pune lucrurile în ordine la timpul potrivit, astfel că persoanele certate cu legea şi care nu au cei şapte ani de acasă îşi fac de cap fără probleme.

Despre ceea ce au trăit soţii Moldoveanu ne-a vorbit şi ginerele acestora, aflat în municipiu, care se întreba ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi hotărât să-şi ducă copilul  la bunici, în noaptea de Revelion. “A fost poligon de tragere acolo, ca la război. Panica a fost foarte mare, socrii mei nu îşi puteau reveni, au şi probleme de sănătate, nu este uman aşa ceva. Petardele au fost aruncate în geam şi doar printr-o minune nu s-a spart. Bubuiturile din uşă au fost la cote maxime, inumane. Jgheaburile au căzut.  Dacă duceam copilul acolo, să stea la bunici!? Se putea întâmpla o tragedie. Nu se poate să se arunce artificii în casă, pe casă, pahare în balcon! Locuiesc oameni acolo totuşi. Socrul meu a încercat să îi liniştească, dar degeaba”, ne-a relatat ginerele soţilor Moldoveanu.

 

Alarma la numărul de urgenţă 112 s-a dat degeaba

Neculai Moldoveanu a formulat reclamaţii cu privire la “războiul” pe care a fost nevoit să îl suporte în propria locuinţă atât la primăria comunei Chiscani, cât şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. În sesizarea depusă la primărie, reclamantul a povestit cum s-au desfăşurat evenimentele violente şi a cerut să fie luate măsuri faţă de deţinătorul clubului. După cum povesteşte localnicul, cu ocazia petrecerii de Revelion organizată în cadrul “Disco Club Rebel” din cadrul căminului cultural al comunei Chiscani, locaţie aflată chiar lângă sediul Primăriei,  în noaptea de 31 decembrie 2016, petrecăreţii au tras “în mod intenţionat şi spre amuzamentul lor” cu petarde, artificii şi alte produse pirotehnice de mare putere în locuinţă şi pe acoperişul acesteia. “Aceste petarde şi produse pirotehnice puternice trase în locuinţa noastră mi-au produs atât mie, cât şi soţiei mele, o stare de panică foarte mare din cauza zgomotului foarte puternic şi a fumului degajat de către acestea. De asemenea, am înregistrat pagube importante la locuinţă: jgheaburile de scurgere au fost perforate de petarde, s-au desprins şi au căzut, tabla de pe acoperiş a fost deteriorată. Numai o întâmplare fericită a făcut ca aceste obiecte pirotehnice de mare putere, achiziţionate cu siguranţă în mod ilegal şi utilizate ilegal, să nu spargă geamurile camerei în care mă aflam eu şi soţia. Mai mult de atât, participanţii la această petrecere organizată de către administratorul Disco Club Rebel au aruncat cu pahare de sticlă în curtea mea”, a arătat Neculai Moldoveanu.

Bărbatul s-a plâns şi de modul în care a fost tratată reclamaţia de cei de la numărul de urgenţă 112. El a spus că după ce a sunat la 112 a fost direcţionat de către operator să se adreseze postului de poliţie comunal, unde oricum nu era nimeni în noaptea de Revelion. Soţii Moldoveanu au spus că era normal ca cineva să intervină, nu să fie direcţionaţi de la un număr la altul şi nimeni să nu facă nimic. “Mie îmi ardea casa şi trebuia să dau telefoane peste telefoane, la diferite numere. Eu am sunat la 112 şi am cerut ajutor, dar degeaba”.

De la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila ni s-a transmis faptul că, într-adevăr, persoana în cauză a făcut sesizare prin apel 112, la ora 00.09, dar în zona menţionată nu s-a deplasat vreun echipaj, întrucât nu s-a constatat a fi vreo stare de pericol, în condiţiile în care era noaptea de Revelion şi focurile de artificii erau în toi cam peste tot. Totuşi, conducerea IPJ Brăila a dispus efectuarea unei anchete pentru a se stabili dacă a fost vorba despre comiterea vreunei infracţiuni în timpul petrecerii din Chiscani.

 

Vezi-ţi de treabă, că nici nu ştii cu cine te pui”

Terorizat, în noaptea de Revelion, Neculai Moldoveanu a încercat să discute cu unul dintre angajaţii clubului, dar acesta i-a adresat ameninţări şi i-a spus că este mai bine să tacă. “Intervenţia mea verbală către unul dintre angajaţii clubului de a înceta acest tip de comportament şi de manifestări ilegale l-a amuzat şi mai tare pe acesta şi cei din club au continuat să arunce cu petarde în şi pe locuinţă, punând în pericol viaţa mea şi a soţiei. I-am spus acelui angajat al clubului că am sunat la Poliţie şi urmează să vină un echipaj la faţa locului, dar angajatul mi s-a adresat cu ameninţări: «Vezi-ţi de treabă, că nici nu ştii cu cine te pui!». La insistenţa mea de a vorbi cu administratorul firmei ce a organizat petrecerea, nu am fost lăsat să intru în club”, a mai arătat dl. Moldoveanu în sesizarea transmisă către Primăria din Chiscani şi IPJ Brăila.

Potrivit reclamantului, acesta nu este primul Revelion când participanţii la petrecerea din “Disco Club Rebel” folosesc  artificii şi petarde în mod iresponsabil. Şi după Revelionul din 2015-2016, localnicul l-a rugat pe administratorul clubului să aibă grijă, dar nimeni nu a ţinut cont de rugăminţile sale. Sesizarea a ajuns şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila în speranţa că în cauză se vor lua măsurile legale faţă de cei vinovaţi de dezastrul din noaptea de Revelion. Reclamantul a arătat faptul că în acest caz a fost vorba despre mai multe fapte ilegale: tulburarea ordinii şi liniştii publice, utilizarea neconformă de produse pirotehnice de mare putere, punerea în pericol a vieţilor omeneşti.

 

Clubul din Chiscani va fi evacuat din Căminul Cultural

Cu privire la incidentele reclamate de familia Moldoveanu, am cerut un punct de vedere şi primarului comunei Chiscani, Costică Cojea. Acesta ne-a confirmat faptul că a primit sesizarea din partea localnicilor care au casa peste drum şi ne-a informat că, în curând, clubul nu va mai exista în incinta Căminului Cultural. Asta, pentru că s-au demarat procedurile pentru evacuare. Primarul ne-a explicat că, la început, societatea a avut contract de închiriere pentru spaţiul respectiv, fiind în legalitate, însă ulterior au fost acumulate datorii către bugetul local. Ni s-a comunicat faptul că acel club funcţionează de ani buni, dar acum firma care a făcut contractul de închiriere cu primăria nici nu mai există, fiind radiată. Prin hotărâre a Consiliului Local s-a decis rezilierea contractului de închiriere, încă de acum un an şi jumătate. Acum se fac demersuri pentru evacuare. “Eu am făcut demersuri de când am preluat funcţia de primar. Asta fac acum: ne-am îndreptat către evacuare şi încercăm să mai recuperăm din datorii, dacă mai putem. Dar cum firma nu mai există, doar de la persoana fizică care a fost acţionar să mai putem lua ceva. Noi am făcut deja demersuri pentru evacuare, încă din septembrie anul trecut. Aşteptăm răspunsuri, dar totul trebuie făcut prin decizie a instanţei. (...) Evacuarea nu are neaparat legătură cu incidentele reclamate acum. Este din cauza datoriilor şi, mai ales, a faptului că spaţiul este ocupat ilegal acolo”, ne-a declarat primarul din Chiscani.

Rămâne de văzut când se va lua decizia finală şi care va fi verdictul în cazul “Disco Club Rebel”. Întrucât primarul din Chiscani nu ştia numele firmei care a organizat petrecerea din clubul respectiv, nu s-a putut verifica dacă cei care deţin clubul din Chiscani sunt aceiaşi patroni de la fostul “Club Rebel” din municipiu, de pe Bulevardul Al. I. Cuza, însă reclamantul Moldoveanu Neculai susţine că la mijloc nu este doar o coincidenţă de nume.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro