• asta a anunțat, recent, senatorul PSD Brăila Ion Rotaru în calitate de inițiator al unui proiect de lege care vizează facilități pentru agricultori, adoptat de ambele Camere ale Parlamentului, propus acum spre promulgare • potrivit social-democratului, această modificare legislativă introduce obligația pentru operatorii de distribuție a energiei electrice de a asigura finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare a clientului final non casnic • Rotaru consideră că măsura vine ca o ”gură de oxigen” pentru fermieri, reprezentând un ajutor serios, având în vedere că își vor putea alimenta astfel echipamentele și agregatele pentru irigat și vor putea înființa noi stații de punere sub presiune
Senatorul PSD Brăila Ion Rotaru a anunțat, recent, că a inițiat un proiect de lege care urmează deja să intre la promulgare, prin intermediul căruia fermierii vor putea beneficia de racordare gratuită la rețeaua de energie electrică. Potrivit unui comunicat de presă emis de PSD-iștii brăileni, este vorba despre modificări la Legea energiei. Rotaru a afirmat că măsura propusă reprezintă o adevărată ”gură de oxigen” pentru fermieri, deoarece aceștia vor putea de acum înainte să își alimenteze echipamentele și agregatele pentru irigat la fel de bine cum vor putea înființa noi stații de punere sub presiune.
”În ultimii ani, seceta prelungită care s-a manifestat în țara noastră a influențat în mod dramatic starea culturilor agricole și nivelul producțiilor obținute de fermieri. Totodată în contextul crizei globale de resurse pentru asigurarea securității alimentare a populației și pornind de la raționamentul că agricultura reprezintă unul din cele mai importante motoare de dezvoltare a economiei naționale, am inițiat alături de colegii mei un proiect de lege pentru sprijinirea fermierilor români și a sectoarelor adiacente de industrie alimentară. Inițiativa vizează modificarea și completarea Legii energiei electrice și gazelor naturale nr 123/2012 și generează obligația pentru operatorii de distribuție a energiei electrice de a asigura finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare a clientului final non casnic a cărei lungime va fi de 2.500 m cu posibilitatea de extindere în anumite condiții până la 5.000 de m”, a explicat Rotaru.
Parlamentarul a mai adăugat că termenul de realizare a racordării prevăzut în cadrul legii modificate este de maximum 120 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru instalația de racordare. De asemenea, este important de știut că, în urma beneficierii de această măsură, clientul final va avea totuși obligația să păstreze și să utilizeze locul de consum pe o perioadă de minim 15 ani.
Legea merge la promulgare
Ion Rotaru a ținut să mai puncteze că, după votul din Senat, proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților în ședința din data de 3 mai 2023, astfel că va fi trimis la promulgare în forma votată.
”Această lege este o gură de oxigen și vine în sprijinul fermierilor, reprezentând un ajutor așteptat și solicitat de agricultorii brăileni și din întreaga țară, care vor avea posibilitatea de a alimenta echipamentele și agregatele pentru irigat și vor putea înființa noi stații de punere sub presiune. Adresez pe această cale mulțumiri colegilor care au semnat alături de mine inițiativa, celor din comisiile pentru agricultură din Senat și Camera Deputaților, parlamentarilor din PSD Brăila și din țară și tuturor deputaților și senatorilor care au susținut și au votat această lege”, a conchis Rotaru.