"O greseala nu se repara printr-o alta greseala"
Piata de legume-fructe din "Concordia" dateaza din 1995 si are, din punctul de vedere al tuturor autoritatilor, o valoare foarte mare, nu datorita suprafetei de teren, 1.000 mp, cit vadului comercial format in aceasta zona. Faptul ca in numai citeva saptamini, Piata "Concordia" a intrat intr-un valatuc de schimbari, menit, parca, sa duca la instrainarea imediata a terenului pe care sint tarabele cu fructe si legume, a atras atentia abia ieri si consilierilor locali. Consilieri care, curios, vineri, au aprobat in CLM, organigrama, statul de functii si regulamentul de organizare a Administratiei Pietelor, cu tot cu noile schite ale activelor pietelor, inclusiv a Pietei "Concordia", asa incit, ca urmare a acestei treceri prin CLM, Piata "Concordia" va putea fi intabulata pe numele Administratiei Pietelor, respectiv al Primariei, avind o suprafata totala, nou calculata, de peste 4.800 mp. "Eu trebuie sa fac, acum, intabularea. Nu era facuta. Interesant este ca s-a intimplat si aceasta retrocedare, odata cu masurarea efectiva a pietelor, in vederea intabularii. Piata “Concordia” are o valoare foarte mare, in 2005, fiind evaluata la peste 15 miliarde de lei. Lunar, numai din chiriile pentru tarabele amplasate in piata de legume si fructe se obtin in jur de 160.000.000 lei. Ma mira ca s-a facut aceasta retrocedare fara stirea consilierilor locali, fara sa se fi negociat mai inainte, fara sa se fi propus un teren la schimb. Eu inteleg ca s-a facut o greseala atunci cind au fost confiscate o serie de bunuri, insa, acum, o greseala nu se repara tot printr-o greseala. Din punctul meu de vedere, retrocedarea este o greseala. Voi lua atitudine atit cit imi va sta in putinta pentru ca acest teren sa ramina in proprietatea comunitatii", ne-a declarat Simona Draghincescu, director al Administratiei Pietelor Braila.
Intr-adevar, consilierii locali ne-au declarat, la unison, ca nu au stiut ca terenul din piata este solicitat de catre persoane care au mostenit un drept de expropriere. "Eu nu am stiut nimic. Am aflat din ziar. S-a decis acest lucru fara ca noi, consilierii, sa stim. Normal ar fi trebuit sa stim si noi. Intr-o zi o sa ne trezim ca se retrocedeaza terenul de sub Primarie. Nu mi se pare normal ce s-a intimplat. Retrocedarea trebuia analizata, supusa unei dezbateri. O sa-i cerem explicatii primarului, intr-o dezbatere publica. Acum, degeaba se incearca negocierea, negocierea trebuia facuta la inceput. Este dubioasa aceasta retrocedare, mai ales ca terenul respectiv nu este bun, ci foarte, foarte bun", ne-a declarat Sorin Bosneag, consilier PSD. Nici consilierul PD Mihaela Picu nu stia nimic, iar dispozitia emisa de primar i s-a parut "discutabila". Notarul si consilierul PNL Vasile Varga, aflat in concediu la Mediterana, nu stia, ca si consilier despre retrocedare: "Nu stiu ca si consilier. Eu spun atit: daca mostenitorii sint indreptatiti sa primeasca terenul, sa-l primeasca". Mentionam ca in cazul terenului respectiv exista deja informatii potrivit caror mostenitorii ar fi intocmit o promisiune notariala de vinzare-cumparare cu un potentat om de afaceri din Braila.
"Vom demara o ancheta pentru a verifica legalitatea acestei retrocedari si nu numai"
Mihai Danut, consilier local PRM, a sustinut, la rindu-i: "Am aflat din ziar despre aceasta retrocedare. Sentimentele sint impartite. E normal sa se dea inapoi, insa nu-i normal modul in care s-a dat terenul inapoi, fara o negociere prealabila, fara sa se fi propus compensatii. Problema mai este, la aceste retrocedari, ca nici nu se tine cont de investitiile facute de comunitate. Terenul respectiv este o avere tocmai fiindca acolo e piata. Daca in zona respectiva ar fi fost un teren viran, valoarea era de 20 de ori mai mica. Nu se tine cont de investitiile facute acolo. Trebuia facuta o expertiza, trebuia negociat, o sa sanctionam si noi gestul respectiv, vom discuta si in consiliu si in PRM. Nu este normal un asemenea comportament, fiindca orasul nu este proprietatea cuiva, ci al comunitatii". Neoficial, prefectul Nicolae Mitroi a aflat de saptamina trecuta despre retrocedare: "Mi s-a confirmat astazi, in ziar, ca s-a intimplat. Am cerut si eu dosarul si daca nu-i in regula, voi contesta dispozitia. Nu stiu daca dispozitia este avizata si de Prefectura, dar voi verifica si intentionez sa contest dispozitia, fiindca nu-i normal asa ceva, mai intii sa dai dispozitia si apoi sa incerci o negociere".
Intr-adevar, ieri, primarul Cibu a invocat din nou Legea, spunind ca va incerca, in aceasta saptamina, o negociere cu mostenitorii: "Va arat legea, ca trebuia retrocedata. Saptamina aceasta voi face negocierea, le voi propune alt teren. Eu am incercat sa anulez dispozitia, dar mostenitorii ma dau in judecata si cistiga. Sa stiti ca putem fi amendati, daca obstructionam in vreun fel punerea in posesie. Nu era necesar sa stie, sa fie informati consilierii, Consiliul, decit in cazul in care trebuia emisa o hotarire CLM pentru o negociere, atribuirea unui alt teren". Subprefectul Dumitru Popa, aflat si el in concediu, s-a abtinut sa comenteze legalitatea dispozitiei primarului, insa ne-a comunicat ceea ce spune legea in asemenea situatii: "Din punct de vedere legal, trebuia sa se negocieze, Primaria sa propuna fie compensatii materiale, fie un alt teren si abia dupa aceea trebuia emisa dispozitia".
Tot ieri, comisarul Catalin Chivu, inspectorul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila ne-a declarat: "Ne-am autosesizat din oficiu, din ziar. Ofiterii nostri au luat act de cele scrise in “Obiectiv” si vor verifica legalitatea emiterii dispozitiei respective. Am demarat o ancheta pentru a verifica legalitatea acestei retrocedari si nu numai".