Retragerea imunitatii parlamentarilor - un proiect care da bine ca imagine, dar e greu de realizat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Retragerea imunitatii parlamentarilor - un proiect care da bine ca imagine, dar e greu de realizat

Deputatul PSD de Braila Mihai Tudose sustine ideea renuntarii de catre demnitari - in mod particular, de catre parlamentari - la orice tip de imunitate, astfel incit sa nu se mai comenteze asupra faptului ca acestia se sustrag urmaririi penale, protejati fiind de statutul lor de ales national. Deputatul brailean este de parere ca la momentul la care a fost prevazuta in Constitutie aceasta prevedere, care impunea avizul Parlamentului pentru cercetarea penala a unui parlamentar, ideea era ca acestia sa fie protejati de abuzurile politice, insa acum a venit timpul sa se renunte la o astfel de protectie. Tudose considera ca trebuie ales bine momentul modificarii Constitutiei, pentru ca un referendum nu se poate organiza oricum si oricind, iar apropierea alegerilor parlamentare si apoi europarlamentare poate sa intirzie acest tip de consultare populara: "Este lucrat deja proiectul de lege privind renuntarea la orice tip de imunitati, la toate tipurile de demnitari si-l vom depune pe 1 septembrie. Justificarea acestui tip de imunitate a fost initial ferirea unei anumite parti a clasei politice de orice fel de santaj si presiuni, fiindca v-as da exemplu dosarul lui Codrut Seres, care a fost instrumentat doi ani cu tam-tam extraordinar, pentru ca ulterior o instanta sa se pronunte si sa spuna ca fapta nu exista. Mai apoi, dupa citeva zile, o alta instanta a casat acest verdict si a luat totul de la capat. Deci, era ca o umbrela impotriva unor abuzuri, ca si influenta politica a justitiei si prin acest mecanism, terfelirea unor nume. Pe de alta parte, atita timp cit exista si alte tipuri de alesi, primari, presedinti de CJ care nu au nici un fel de imunitate, desi si domniile lor pot fi supusi acestui gen de presiuni politice, s-a luat hotarirea sa scapam de orice fel de discutii pe tema asta, despre cine cui ii tine umbrela si sa facem un proiect de lege privind modificarea Constitutiei, pentru a renunta la orice tip de imunitate, probabil ca va ramine singura imunitate asupra declaratiilor politice, dar atentie, rostite numai de la microfonul Parlamentului, de la Senat sau de la Camera. Ideea e ca daca spui ca un ministru este incompetent, ca declaratie politica, acel ministru sa nu te poata da in judecata".
In ceea ce-l priveste, fostul senator Aurel Simionescu, actual primar al Brailei, considera ca toata chestiunea aceasta - desi initiata de partidul propriu si anuntata cu tam-tam de catre presedintele PSD Mircea Geoana - este simpla propaganda. Simionescu a explicat ca, de fapt, un referendum pe aceasta tema nu poate fi organizat prea curind, din cauza alegerilor parlamentare si apoi, europarlamentare, si ar fi gata sa puna pariu ca mai devreme de doua mandate, parlamentarii nu vor renunta la imunitate: "Este chestie de propaganda politica, daca este vorba sa modificam Constitutia, nu stim daca se va intimpla vreodata. Constitutia este greu s-o modifici, trebuie sa facem iarasi referendum, stiti citi oameni participa la referendum. E buna asa, ca inceput al unui demers care, in orice caz, se va sfirsi peste doua mandate".
Tudose a completat: "O sa dureze vreo luna - o luna si jumatate trecerea prin Parlament, iar dupa aceea trebuie sa gasesti momentul potrivit pentru a o face, in conditiile in care toata clasa politica a fost de acord ca nu poti sa suprapui cu referendumul nimic altceva si in care sezonul toamna-iarna e blocat cu parlamentarele, primavara e blocata cu europarlamentarele si apoi vin prezidentialele. Apare dificultatea gasirii momentului in care sa faci referendumul pentru modificarea Constitutiei. Probabil ca, in timp, se vor stringe mai multe idei pentru schimbarea Constitutiei, pentru ca s-a tot vorbit despre asta pe mai multe teme, inclusiv pe integrarea completa in UE. Eu am studiat modelul parlamentului austriac, care-mi place foarte mult si acolo oamenii aia nu au nici incompatibilitati foarte multe, dar, pe de alta parte, nu au absolut nici un fel de imunitate".
Cei doi au admis insa ca, sustinind acest proiect politic care se va finaliza cine stie cind, politicienii, inclusiv PSD-ul, puncteaza la capitolul imagine, mai ales acum, inainte de alegerile parlamentare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro