In timpul evaluarii Frantei in fata Consiliului care se ocupa de verificarea aplicarii pactului international privind drepturile civile si politice, presedintele a apreciat ca retinerea din motive de siguranta "confera magistratilor putere discretionara".
Retinerea din motive de siguranta "constituie o sanctiune suplimentara a pedepsei impuse infractorului", a precizat Rafael Rivas Posada, presedinte al Consiliului pentru Drepturile Omului.
"Retinere din motive de siguranta se poate aplica doar persoanelor condamnate pentru fapte comise dupa adoptarea legii", a afirmat delegatia franceza, condusa de Edwige Belliard, director al departamentului de afaceri juridice din cadrul Ministerului francez de Afaceri Externe si Europene, adaugind ca aceasta actiune urmareste doar sa impiedice o posibila recidiva.
Ministerul francez al Justitiei a sustinut aceasta lege, afirmind ca "numeroase state democrate dispun de un dispozitiv asemanator (...) mai ales Olanda, Belgia, Germania si Canada".
Aceasta lege a fost promulgata dupa ce Consiliul constitutional a declarat ca "retinerea din motive de siguranta nu este o pedeapsa, ci o masura de siguranta care prevede toate garantiile necesare", a declarat Guillaume Didier, purtator de cuvint din cadrul ministerului.