Retetele pentru diabet se pot obtine de la medicul de familie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Retetele pentru diabet se pot obtine de la medicul de familie

Pentru a se evita aglomeratia la obtinerea retetelor pentru tratamentul de diabet, din aceasta luna, pacientii cu diagnostic de diabet tip 2 vor primi retete de la medicul de familie, dupa ce schema de tratament va fi intocmita de catre medicul specialist.
Toate cazurile noi de diabet tip 2, chiar daca sint depistate de medicul de familie prin analizele pe care acesta le efectueaza in cadrul examenului de bilant, sint directionate catre medicul specialist pentru confirmarea diagnosticului si pentru luarea in evidenta a pacientilor.
Dr. Lucica Scutaru, director executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Braila, ne-a informat ca se impune luarea acestor masuri pentru a exista o evidenta unitara a pacientilor care beneficiaza de tratament antidiabetic, astfel incit ASP sa comande lunar tratamentul respectiv si, mai ales, sa existe o situatie clara a costurilor acestora, incit sa fie acoperite toate solicitarile.
"Va fi mai simplu, nu se va mai sta la coada, dar, acest lucru nu inseamna ca toti pacientii sa se inghesuie in urmatoarele zile la cabinetele medicilor de familie, ci esalonat. Cei doi medici diabetologi nu vor respinge pe nimeni de la cabinetele lor, bolnavii pot merge in continuare la medicii specialisti la care au fost pina acum, care ii vor instrui pe pacienti ca, din septembrie, se vor adresa medicului de familie", a precizat dr. Lucica Scutaru.
Potrivit sursei citate, bolnavii de diabet tip 2, dar mai greu controlat si care au complicatii, pot ramine in continuare sub observatia medicului de specialitate. Totodata, insulino-dependentii ramin in continuare sub observatia medicilor diabetologi, spre binele pacientilor.
De retinut este faptul ca, odata depistat un pacient cu diabet prin filiera medicului de familie, acesta are obligatia de a da bilet de trimitere catre medicul specialist, care va recomanda, pe scrisoarea medicala, controlul periodic.
"Medicii de familie prescriu exact medicamentele recomandate de medicul diabetolog, nu inlocuiesc medicatia bolnavului dupa solicitarea acestuia, pentru ca exista un pret de referinta al medicamentelor si noi trebuie sa ne incadram in fondul alocat.
In acest fel se reduce aglomeratia; in Braila nu avem probleme cu tratamentul antidiabetic, nu am avut si nici nu vrem sa avem, pentru ca aceasta activitate este foarte bine organizata", a precizat dr. Lucica Scutaru.

Noi reglementari pentru Programul de diabet

Recent Ministerul Sanatatii Publice a emis Ordinul 920 pentru aprobarea Programului National pentru acordarea medicamentelor antidiabetice si tratamentul ambulatoriu al bolnavilor de diabet zaharat.
Programul National de diabet are ca scop imbunatatirea starii de sanatate, cresterea sperantei de viata a bolnavilor de diabet, precum si asigurarea accesului la tratament al celor cuprinsi in program. Programul are trei componente: preventia si controlul in diabet si alte boli de nutritie, tratamentul cu insulina si cel cu antibiotice orale al bolnavilor cu diabet zaharat si este finantat integral din bugetul Ministerului Sanatatii Publice cu fonduri de la bugetul de stat si din venituri proprii. Coordonarea activitatii de specialitate se realizeaza la nivelul fiecarui judet prin unitatea judeteana de implementare a Programului de diabet zaharat, structura fara personalitate juridica in cadrul Serviciului Programe de Sanatate judetean.
Potrivit Ordinului 920, la pacientii care nu ating tintele terapeutice, obiective care trebuie cunoscute in amanuntime si consemnate in fisa bolnavului, sau in cazul aparitiei complicatiilor cronice (oftalmologice, renale, neurologice, cardiovasculare etc.) se impun controale mai frecvente din partea medicului de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice, conform planului de monitorizare din scrisoarea medicala. Ingrijirea copiilor cu diabet zaharat se va face in exclusivitate de catre medicii de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice, iar ingrijirea gravidelor cu diabet zaharat - preexistent sarcinii sau gestational, se va face in continuare de catre medicii specialisti.

La control, de doua ori pe an

Medicii de familie si medicii specialisti desemnati in derularea programului au obligatia de a trimite pacientii cu diabet zaharat la cel putin doua consultatii de control pe an la medicul de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice, conform schemei terapeutice initiate si calendarului planului de monitorizare precizat de catre acesta.
Totodata, medicul de familie are responsabilitatea sa asigure efectuarea depistarii diabetului zaharat prin indrumarea bolnavului la un laborator de specialitate. La suspiciunea de diabet zaharat, medicul de familie va indruma bolnavul cu bilet de trimitere la medicul de specialitate pentru stabilirea diagnosticului si eventuala includere in program, iar la primirea confirmarii diagnosticului, prin scrisoare medicala, va consemna in fisa de consultatie diagnosticul complet, regimul igienico-dietetic si de activitate, termenele la care se vor efectua examenele medicale de control clinic si paraclinic, schema terapeutica - planul de monitorizare.
Tot medicul de familie va constitui evidente distincte pentru bolnavii cu diabet zaharat tip 2 controlat prin optimizarea stilului de viata si medicatie orala specifica si va lua bolnavul in evidenta pentru tratament si monitorizare, il va supraveghea in respectarea regimului igienico-dietetic si de activitate prescris, va urmari ca acesta sa se prezinte la examenele medicale de control potrivit calendarului stabilit.
Din datele Autoritatii de Sanatate Publica, in Braila sint 5.762 bolnavi de diabet zaharat, cu 200 mai multi decit in aceeasi perioada a anului trecut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro