Mergi la conţinutul principal

Restituirea CASS-ului reţinut ilegal din pensii, de la toamnă

Sumele reţinute ilegal drept contribuţii la sănătate (CASS) în intervalul aprilie 2011- aprilie 2012 vor fi restituite, în tranşe lunare egale, începând din septembrie anul acesta, până în septembrie 2013. Măsura este prevăzută într-o hotărâre adoptată săptămâna trecută de Guvern şi publicată recent în Monitorul Oficial. Conform unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, din luna mai, procesul de restituire a contribuţiilor reţinute ilegal trebuia să se încheie cel mai târziu până la 31 decembrie 2013. Pentru sumele reţinute în perioada ianuarie-martie 2011, restituirea s-a realizat în tranşe lunare egale în perioada iunie-august 2012.
Reamintim că în baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a reţinut de la 1 ianuarie 2011 o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate.
Curtea Constituţională a decis însă că reţinerea trebuie aplicată numai asupra veniturilor din pensii ce depăşesc 740 lei. După această decizie, Guvernul a oprit încasarea de către stat a cotei de asigurări de sănătate pentru pensii mai mari de 740 lei şi a decis ca pensionarii să primească înapoi aceşti bani.
Restituirea se face din oficiu, de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi cele aparţinând sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro