Mergi la conţinutul principal

RER fuge din Brăila. Război pe taxa de colectare a gunoaielor

• pe motiv că nu i s-a acceptat o majorare a tarifelor, operatorul unic de salubritate a notificat, pe 12 martie a.c., autoritatea contractantă ADI ”Eco” Dunărea, cu privire la rezilierea contractului actual, obligându-se să asigure o continuitate a activității timp de 90 de zile • astfel, începând din 10 iunie, e posibil ca RER să nu mai colecteze gunoaiele de la populație și agenți economici • autoritățile municipale și județene resping categoric solicitarea de majorare a tarifelor și anunță că au început demersurile legale împotriva firmei de salubritate • dacă litigiul nu se va rezolva în justiție până pe 10 iunie, o soluție de avarie ar fi ca activitatea de salubrizare să fie preluată de firma ”Eco” SA, societate din subordinea Primăriei Brăila, care încă mai are în dotare autogunoiere de pe vremea când presta servicii de salubritate în municipiu

 

Activitatea de colectare a deșeurilor de la populație, din municipiu și județ, este în pericol să se blocheze, de la jumătatea lunii iunie, atunci când actualul Operator Unic de Salubritate, firma RER SA, își va înceta activitatea. În data de 12 martie a.c., RER a notificat, ADI ”Eco” Dunărea, asociația intercomunitară care reprezintă interesele județului Brăila în programul de gestionare a deșeurilor, cu privire la rezilierea  contractului de delegare a serviciului public de salubrizare, cu asigurarea continuității pentru o perioadă de maxim 90 zile.  În aceste condiții, de pe 10 iunie a.c. RER nu va mai colecta deșeurile de la populație, nici în municipiu, nici în județ. Firma de salubritate își motivează decizia prin refuzul autorităților brăilene de a accepta majorarea tarifelor de colectare. RER Brăila susține că a solicitat această majorare deoarece actualele tarife nu acoperă costurile activității de salubrizare din județul nostru, motiv pentru care anul trecut a avut o pierdere de 30 milioane de lei.

Atât primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, cât și președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, au susținut, la unison, într-o conferință de presă comună de zilele trecute, că nu acceptă creșterea prețului plătit de populație pentru colectarea gunoiului și că nu vor ceda ”șantajului” firmei RER. În momentul de față, disputa dintre cele două părți s-a mutat în justiție, existând un proces pe rol în urma căruia se va decide dacă actualul contract de salubritate va fi reziliat, așa cum își dorește RER, sau se va derula mai departe și după data de 10 iunie.

”A existat o întâlnire cu mai mulți colegi din administrația locală, de la ADI ECO «Dunărea» , iar reprezentanții de la RER ne-au cerut într-un mod absolut de netolerat «să mai crească taxa măcar de-un mic». Am considerat acest lucru un șantaj! Nu putem să fim de acord cu astfel de solicitări absolut ilegale și aberante. Ori de câte ori au fost lucruri corecte și legale le-am analizat, am aplicat legea, dar noi nu putem să creștem taxa așa cum solicită ei,  pentru că cererea lor nu se încadrează în prevederile legale” a declarat primarul Marian Dragomir. Potrivit acestuia, dacă s-ar da curs solicitării RER, taxa ar urma să crească cu circa 50%. Astfel, persoanele fizice ar urma să plătească, de la 19 lei cât este în prezent, circa 25 lei pe lună pentru colectarea gunoiului. Primarul spune că problema a fost discutată în Consiliul Local Municipal și că toți consilierii, indiferent de culoarea politică, nu au fost de acord cu creșterea taxei de salubritate. De altfel, a mai precizat Dragomir, și Primăriile din județ care beneficiază în prezent de serviciile RER s-au opus categoric creșterii prețurilor, iar în contextul în care 10 iunie este data de la care firma de salubritate amenință că își va înceta activitatea în tot județul Brăila autoritățile locale iau deja în calcul o alternativă. ”A fost demarată deja o procedură, Primăria Brăila transmițând către ADI ECO «Dunărea» și CJ Brăila o adresă prin care am solicitat demararea procedurii legale prin informarea Prefecturii și declanșarea unei stări de alertă ca urmare a preconizării faptelor care urmează să se întâmple dacă societatea RER va fugi din oraș. Din acel moment, prin declanșarea stării de alertă, Primăria Municipiului Brăila, primăriile tuturor orașelor și comunelor, în cadrul asocierii în care suntem parte alături de Consiliul Județeam, vom putea să aducem o altă societate care să colecteze gunoiul”, a anunțat primarul Dragomir. Potrivit acestuia, activitatea de salubrizare ar putea fi preluată de ECO SA, societatea din subordinea Consiliului Local Municipal Brăila care este specializată în astfel de operațiuni, ea asigurând colectarea deșeurilor din o treime din municipiul Brăila înainte de licitația din urmă cu doi ani prin care a fost desemnat Operatorul Unic de Salubritate, licitație câștigată atunci de firma RER. ECO a participat fără succes la acea licitație, dar chiar dacă a pierdut acel contract și a trebuit să își reprofileze activitatea, și-a păstrat totuși toate dotările, astfel că ar putea asigura colectarea gunoiului în regim de urgență. Ulterior, autoritățile municipale și județene ar putea investi masiv în tehnologizarea firmei ECO, astfel încât aceasta să poată prelua integral serviciile de salubrizare din municipiu și județ la care ar vrea să renunțe în prezent RER.

”Una dintre soluții poate fi tehnologizarea societății Primăriei, societatea ECO, care și-a păstrat mașinile pe care le aveam în trecut, ca urmare a faptului că nu am dorit să le vindem societății RER, așa cum ne-a solicitat aceasta, ca să rămânem total descoperiți în acest moment, iar prin această tehnologizare vom putea să acoperim salubrizarea în întreg județul Brăila. Un lucru care ne interesează foarte mult aici este legat de faptul că odată ce vom avea propria societate de salubrizare, vom dori să schimbăm unele reguli care ne-au fost impuse, deoarece eu nu consider că este normal ca, în momentul de față, Primăria Municipiului Brăila să colecteze sume de la agenții economici, ca noi apoi să-i virăm către o societate privată, ci ar trebui încheiat contract direct între societatea de salubrizare și agenții economici, ca să nu mai avem acele impuneri cu 0,5 metri cubi de deșeuri pe lună minim și alte lucruri care au nemulțumit, pe bună dreptate, toți agenții economici”, a declarat Marian Dragomir. 

Ideea ca activitatea de salubrizare să fie preluată de o societate aflată în subordinea autorităților este susținută și de președintele CJ, Francisk Chiriac. „Adunarea generală și această asociere a noastră, a tuturor primăriilor, și-a îndeplinit toate condițiile legale pentru ca acest contract să fie în regulă, numai că această societate, RER, pune șantaj pe această situație. Suntem pregătiți, știm ce avem de făcut, nici municipiul și nici județul Brăila sper să nu fie într-o zonă în care să nu putem să facem acest serviciu. Sunt de acord cu dl. primar și Consiliul Județean va fi alături în această asociere, indiferent de decizia care se va lua, suntem dispuși să investim într-o societate pentru servicii publice, astfel încât să nu mai avem pe viitor astfel de situații în care o firmă privată vine și șantajează când dorește majorare de prețuri care nu sunt legale. Nu ne dorim și n-am dorit niciodată mărirea taxei de gunoi și nici nu o vom face, atâta timp cât acest serviciu este public și trebuie făcut în mod corespunzător, de către o firmă a municipalității sau a tuturor primăriilor. Achiesez la ideea d-lui primar: agenții economici ar trebui să facă contract efectiv cu societatea”, a declarat Chiriac.

Potrivit celor doi lideri ai administrației municipale, respectiv județene, firma RER ar fi solicitat măriri de tarife și în alte județe unde activează în prezent ca operator unic. În unele locuri a avut succes, în altele nu. La Timișoara, de exemplu, solicitarea a fost respinsă categoric de autorități, în schimb într-un alt județ, învecinat cu Brăila potrivit lui Marian Dragomir, care însă a evitat să îl nominalizeze, autoritățile au cedat, astfel că acolo populația trebuie să achite o taxă de 33 de lei pe lună.

Dragomir spune că RER cere aceste majorări pentru a mări salariile propriilor angajați, inclusiv a celor din conducere, dar și pentru a amortiza mai repede costul mașinilor cu care au venit la licitația pentru contractul de operator unic.

În contextul în care RER amenință să anuleze unilateral contractul încheiat cu autoritățile brăilene, președintele CJ a anunțat că există deja un proces pe rol. „Este deja un proces ADI - RER și vom cere daune morale și materiale de 30 de milioane de euro, plus certificat constatator negativ pentru că nu și-au îndeplinit contractul”, a precizat Chiriac. Acesta a spus că cei 30 milioane de euro obținuți de la RER vor fi folosiți pentru tehnologizarea societății care ar urma să preia activitatea de salubrizare.

 

Cum justifică RER refuzul de a mai continua activitatea în Brăila

Într-un punct de vedere transmis redacției noastre, firma de salubritate RER susține că nu mai poate continua activitatea pe pierdere, acesta fiind motivul pentru care a solicitat ADI ”Eco” Dunărea actualizarea tarifeloror existente. Asta deoarece, din 2020 când s-a organizat licitația pentru contractul de salubrizare și până în prezent costurile au tot crescut, începând de la prețul motorinei și până la majorarea salariului minim pe economie.

”Reamintim opiniei publice faptul că licitația pentru atribuirea serviciului public de colectare a deșeurilor pentru județul Brăila a fost organizată în luna decembrie a anului 2020, contractul a fost semnat abia în luna iunie a anului 2022, iar derularea efectivă a contractului a început la 01 Martie 2023. Oferta financiară depusă de Asocierea RER conținea tarife calculate în funcție de prețul elementelor componente existente la data depunerii ofertei, însă pe parcursul celor 2 ani scurși de la data licitației și până la începerea contractului, prețurile elementelor componente au crescut independent de voința operatorului, inclusiv salariul minim pe economie.

Asocierea RER a investit  8,5 milioane euro  pentru achiziția a  71 de mașini  pentru colectarea deșeurilor municipale, salubrizare stradală, precum și în recipiente necesare pentru prestarea serviciului public de salubrizare, în conformitate cu solicitările din Caietul de Sarcini. Investițiile făcute au fost dimensionate conform cantităților anuale de deșeuri impuse prin Caietul de Sarcini de către ADI ECO DUNĂREA BRĂILA. Valoarea unei autogunoiere la data depunerii ofertei (decembrie 2020) era de 79.000 euro ÂTVA, însă la achiziția efectivă realizată după data semnării contractului de delegare, mai precis în perioada de mobilizare (2022), prețul unei autogunoiere a crescut la 97.000 euro  TVA. Pentru prestarea serviciului de salubrizare, Asocierea RER a angajat 366 persoane, din care 264 muncitori încadrați cu salariul minim pe economie și 77 șoferi profesioniști.

Timp de 10 luni (martie - decembrie 2023) Asocierea RER a suportat din fonduri proprii, fără a avea tarifele actualizate: creșterea cu 47,98% a salariului minim brut pe economie (la data depunerii ofertei salariul minim brut pe economie a fost de 2230 lei, majorându-se ulterior la 01 ianuarie 2023 la 3000 lei brut, iar apoi la 01 octombrie 2023 la 3300 lei brut) creșterea cu 74% a prețului motorinei (la data depunerii ofertei prețul era de 3,45 lei/litru, ajungând la 01 ianuarie 2024 la 6 lei/litru)

O componentă importantă a costurilor o reprezintă și salariile șoferilor (77 șoferi profesioniști angajați, toți din județul Brăila). Salariul unui șofer profesionist conform ofertei depuse în anul 2020 a fost de 3500 lei brut (2100 lei net), iar solicitarea de actualizare a fost direct proporțională cu creșterea salariului minim brut pe economie. Nici acest element de cost nu a fost acceptat de către ADI ECO DUNĂREA BRĂILA” precizează RER. Firma de salubritate mai transmite că a început demersurile pentru actualizarea tarifelor încă din toamna anului 2023, autoritățile locale fiind de acord doar cu o majorare parțială dar nu suficientă, intrată în vigoare de la începutul anului în curs. Totodată, cei de la RER își mai justifică decizia de a denunța unilateral contractul și prin faptul că realitățile din teren nu concordă întotdeauna cu cele prevăzute în caietul de sarcini, astfel că a trebuit să efectueze operațiuni în plus ale căror costuri le-a suportat din bugetul propriu.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro