La câteva zile după învestirea noului Guvern, reprezentanţii societăţii civile din Brăila au păreri diferite despre noii miniştri şi capacitatea acestora de a aduce salvarea mult aşteptată de români. Astfel, dacă Fundaţia "Fiii Brăilei" şi "Noua Republică" Brăila, consideră un atu tinereţea miniştrilor şi cred că numirea acestora se va dovedi de bun augur, reprezentanţii "Pro Democraţia" nu par la fel de entuziasmaţi şi spun că, în fapt, nu este vorba decât de o strategie de îmbunătăţire a imaginii PDL.
"Noi salutăm învestirea pe funcţii a unor tineri, chiar şi înregimentaţi politic. Nu poate decât să ne bucure faptul că avem acum miniştri de 32 - 33 de ani. Credem că vor fi capabili să facă ce e nevoie pentru a mişca lucrurile în sensul pozitiv. Despre noul prim-ministru nu pot decât să îl parafrazez pe Andrei Pleşu, care a spus despre Ungureanu că ar trebui clonat şi pus pe mai multe funcţii", ne-a declarat Sergiu Diacomatu, preşedintele Fundaţiei "Fiii Brăilei".
Florin Drăgan ("Noua Republică"): "Noua Republică aşteaptă fapte care să confirme intenţiile declarate de a produce o schimbare fundamentală a modului în care este înfăptuită guvernarea" "Noua Republică aşteaptă fapte care să confirme intenţiile declarate"
La rândul său, Florin Drăgan, reprezentantul filialei brăilene a platformei "Noua Republică", a precizat că, din punctul său de vedere, învestirea Guvernului Ungureanu poate fi o premisă a ieşirii din impasul în care adusese ţara Guvernarea Boc. "Noua Republică salută declaraţia primului ministru învestit, de apartenenţă la dreapta politică şi aderă la apelul de a construi «o ţară în care copiii noştri să aibă încredere şi de care să fie mândri». Dincolo de vorbele frumoase, Noua Republică aşteaptă fapte care să confirme intenţiile declarate de a produce o schimbare fundamentală a modului în care este înfăptuită guvernarea. Noua Republică va susţine acele acţiuni guvernamentale care vor avea ca scop destructurarea reţelelor clientelare de interese şi sifonare a banilor publici; gestionarea neutră şi responsabilă a procesului electoral; continuarea reformelor cerute prin referendumul popular din 2009, privind modificarea Constituţiei, regionalizarea, modernizarea domeniilor educaţiei, sănătăţii, justiţiei, eficientizarea cheltuirii fondurilor publice; reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului; creşterea accesării fondurilor europene. De asemenea, vom susţine orice măsuri de rezolvare a problemei unităţilor economice de stat falimentare sau prost administrate. Noua Republică va monitoriza activitatea noului Guvern şi va denunţa orice decizii populiste, îndreptate spre cumpărarea de voturi, în favoarea partidelor din coaliţie", a precizat Florin Drăgan.
Mariana Bâtcă ("Pro Democraţia"): "Noul guvern este doar o componentă din strategia de îmbunătăţire a imaginii Partidului Democrat Liberal" "O parte dintre cei nou numiţi în funcţii au fost implicaţi în situaţii controversate"
Nu de aceeaşi părere s-au arătat reprezentanţii Pro Democraţia, vicepreşedintele filialei brăilene, Mariana Bâtcă, declarând: "Noul guvern este doar o componentă din strategia de îmbunătăţire a imaginii Partidului Democrat Liberal. Faptul că sunt mai tineri şi mai prezentabili nu ne grantează nouă, cetăţenilor, că deţin abilităţile necesare pentru ocuparea unor posturi atât de importante în cadrul puterii executive din România. Mă refer la acele abilităţi personale şi profesionale cu care pot pune în mişcare toate roţiţele dintr-un minister, pot aduce la masa de dialog factorii interesaţi şi pot ajuta în luarea deciziilor ce vor produce efecte vizibile în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor". Bâtcă a mai adăugat că, ce-i drept, nici timpul nu este de partea noilor minştri, însă nu trebuie uitat faptul că, în multe cazuri, noii miniştri sunt de fapt consilieri ai foştilor miniştri, "crescuţi" de cei din urmă: "Din păcate, nici timpul nu le va permite să demonstreze ce pot, fiindcă ne aflăm la cel mult 9 luni faţă de alegerile generale şi la 4 luni faţă de alegerile locale. În această perioadă, întreaga clasă politică se va concentra foarte mult pe campania electorală şi pe atragerea de voturi. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că, la unele ministere, cei care au preluat conducerea sunt foşti consilieri ai ex-miniştrilor, mergându-se pe o rocadă, pentru a nu se pierde continuitatea şi controlul celui care a fost anterior. Totodată, parte dintre cei nou numiţi în funcţii au fost implicaţi în situaţii controversate, exemple fiind ministrul Învăţământului - neregulile de la universitatea unde a activat, ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale - contractele cu fonduri europene derulate prin ministerul pe care-l conduce acum, ministrul Administraţiei şi Internelor - traseismul politic, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - persoană crescută şi promovată de aripa Falcă". Vicepreşedintele "Pro Democraţia" Brăila a mai precizat că nu trebuie uitat nici faptul că au existat situaţii anterioare în care persoane tinere, puse de partide pe funcţii de conducere, cărora li s-au dat responsabilităţi în gestionarea banilor publici, au fost doar "faţada" pentru nereguli financiare şi direcţionarea banilor către proiectele ce puteau asigura vizibilitate partidelor, mai ales în perioada campaniilor electorale. "Dacă am uitat, ar trebui să ne amintim şi să fim vigilenţi. În ceea ce priveşte actualul premier, faptul că a avut acces la informaţii secrete, mi-ar plăcea să cred că nu a fost principalul atu ce l-a recomandat pentru această funcţie. Puterea dată de deţinerea unor informaţii sper să nu fie utilizată în folosul unei persoane sau al unui grup de persoane. Nu trebuie să uite că democraţia presupune ca poporul să aibă puncte de vedere şi să le exprime liber, chiar dacă nu sunt întotdeauna pe placul celor care guvernează", a încheiat aceasta.