Repetitie cu public in deschiderea stagiunii Teatrului "Maria Filotti" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Repetitie cu public in deschiderea stagiunii Teatrului "Maria Filotti"

Luni seara, in sala Studio, prietenii teatrului au fost martorii unui experiment inedit pentru Braila. Directorul de scena, Victor Ioan Frunza, si directorul teatrului, Veronica Dobrin, au invitat prietenii teatrului sa vizioneze o repetitie cu "Hamlet" de William Shakespeare, spectacolul fiind in stadiul de "snur", adica scenele se succed asa cu vor fi vazute la premiera, insa actorii nu au costume si nu exista decor. Cite ceva din decor si costume tot au vazut spectatorii, insa foarte putin. Directorul Veronica Dobrin a dorit sa multumeasca pentru efortul depus actorilor, care de la 1 august nu au mai avut parte de nici o zi libera, directorului de scena, Victor Ioan Frunza, pentru daruirea cu care a lucrat la doua spectacole concomitent, "Hamlet" si "Desteptarea primaverii", scenografei Adriana Grand care a inteles situatia prin care trece teatrul si s-a implicat in realizarea decorurilor si costumelor, membrilor formatiei care asigura muzica live in spectacol si Inspectoratului de Politie care i-a ajutat cu realizarea unui moment din spectacol. "Sper ca Primaria va suplimenta bugetul teatrului astfel incit sa avem in timp util decorurile si costumele. Puteam sa facem si costume ieftine, sa refolosim costume mai vechi sau sa folosim costume de imprumut, dar vrem spectacole eveniment, asa cum a fost anul trecut “Visul unei nopti de vara”. Braila nu-si poate permite sa coboare stacheta", a spus directorul Veronica Dobrin.
Spectacolul prezentat in sala Studio a durat trei ore si nu s-a dezvaluit finalul, directorul de scena Victor Ioan Frunza preferind sa-l tina secret. Pentru spectatori, cel mai mare cistig nu a fost faptul ca au aflat povestea si viziunea asupra povestii cu citeva saptamini mai devreme, ci faptul ca au putut constata singuri talentul extraordinar al actorilor si al directorului de scena, al scenografei Adriana Grand, al compozitorului Cari Tibor.

Emotii transmise doar prin puterea cuvintului si a muzicii

Ce spectacol ar putea fi acela cu decor si costume minimale? "Hamlet"-ul brailean este unul care "prinde", acapareaza, arata cu precizie cit de bine joaca actorii. Daca la o premiera obisnuita privirea si atentia este atrasa si de costume, decoruri, care il pot ajuta pe actor si in transmiterea mesajului, la o repetitie cu public actorul este singur si nu se poate sprijini decit pe talentul sau. Actorii braileni au trecut cu brio acest test. Emotia transmisa a coplesit. Actorii erau atit de aproape de spectatori si traiau cu atita convingere dramele personajelor incit era imposibil sa nu impresioneze, sa nu fie crezuti. In sprijinul lor a venit si conceptia regizorala, care a transformat practic intreaga sala Studio in scena, spectatorii fiind chiar in mijlocul evenimentelor, la propriu. Din distributie fac parte: Alin Florea - care demonstreaza o cu totul alta fateta a talentului sau, Emilian Oprea - o personalitate debordanta pentru care parca a fost scris special rolul, Ramona Ganga - creeaza personajul Ofeliei cu delicatete, sensibilitate si forta, Mihaela Trofimov, George Costin, Bujor Macrin, Liviu Pintileasa, Marcel Turcoianu, Florin Toma, Radu Micu, Cosmin Cosma, Alexandru Marin, Zane Jarcu, Valentin Terente, Ioan Cretescu, Silvia Tariq, Gheorghe Decu, Cornel Cimpoae, Elena Andron, Dan Moldoveanu, Flori Popa, Wanessa Radu, Adrian Iacov, George Toropoc, Mihai Zoican, Ionel Spalatu.
Asa cum a obisnuit de acum brailenii, Cari Tibor reuseste sa compuna muzica potrivita, care sa sustina si sa amplifice toate trairile personajelor. Este de mentionat nu numai efortul componistic, ci si cel interpretativ al membrilor orchestrei: Romeo Bunea, Mariana Chirman, Boros Dumitru, Cornel Gheorghiu, Stefan Lupu si Cari Tibor, care asigura muzica live a spectacolului.
Regizor secund este Radu Nichifor, iar de luptele scenice si scrima s-a ocupat Balazs Attila. Daca teatrul va avea banii necesari, premiera ar putea fi oferita publicului larg in noiembrie. Marti seara, teatrul a oferit o alta repetitie cu public de la spectacolul "Desteptarea primaverii" - o tragedie a copiilor, de Frank Wedekind.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro