Mergi la conţinutul principal

Renumărarea voturilor din Republica Moldova va include şi examinarea listelor electorale

"Curtea Constituţională a Moldovei ordonă Comisiei Electorale Centrale să renumere în termen de nouă zile toate voturile exprimate de alegători la alegerile din 5 aprilie", a declarat preşedintele Curţii, Dumitru Pulbere, după şedinţa de duminică.

Potrivit lui, renumărarea va include şi examinarea listelor electorale, aşa cum cere opoziţia, care acuză fraudarea masivă a acestora. "Aceste două probleme sunt strâns legate. Nu se poate face una fără cealaltă", a spus el.
Comisia Electorală Centrală (CEC) acordase deja opoziţiei acces la listele electorale, dar Partidul Comuniştilor a contestat sâmbătă în justiţie această decizie, iar judecarea apelului este aşteptată luni. Reprezentanţii opoziţiei începuseră în urmă cu câteva zile să verifice listele de alegători şi să le confrunte cu numărul de voturi, având scopul să descopere presupusele voturi false în favoarea Partidului Comuniştilor. Opoziţia spune însă că are acces limitat la listele de alegători în mai multe raioane.
Acuzaţiilor opoziţiei de fraudare a listelor electorale li s-au alăturat sâmbătă trei dintre cei nouă membri ai CEC, confirmând că pe lista alegătorilor au figurat persoane decedate sau fictive. Cei trei spun că "listele electorale au fost întocmite de administraţiile publice locale cu grave încălcări ale legislaţiei electorale. O mare vină referitor la incorectitudinea întocmirii listelor electorale îi revine Comisiei Electorale Centrale, care a înmânat la începutul perioadei electorale secretarilor consiliilor raionale CD-uri în care erau incluse date personale ale cetăţenilor Republicii Moldova primite de la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, în baza cărora au şi fost întocmite listele electorale".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro