Mergi la conţinutul principal
Facilități și beneficii tentante pentru fermieri

Renașterea cooperativelor

* statul încurajează asocierea fermierilor și a gospodăriilor țărănești, prin acordarea de noi facilități fiscale și accesarea mai ușoară de credite pentru investiții * în județul Brăila există la ora actuală 15 cooperative agricole, dintre care trei înființate la sfârșitul anului trecut * reticența agricultorilor față de aceste forme de asociere începe să scadă, pe măsură ce tot mai mulți se conving că actualele cooperative nu au nimic de-a face cu fostele CAP-uri comuniste

 

Renegate și desființate imediat după 1989, cooperativele agricole revin în actualitate, tot mai mulți fermieri conștientizând faptul că, unindu-se, pot avea o mulțime de avantaje. Guvernanții încearcă să încurajeze această tendință, venind cu noi beneficii pentru cei care se asociază. Recent, Legea cooperației agricole nr.566/2004 a fost modificată, în sensul acordării unor noi facilități agricultorilor dispuși să se asocieze.

O facilitate importantă este că membrii cooperatori sunt scutiți de la plata impozitului pe clădiri și terenuri utilizate pentru obținerea producției agricole valorificate prin/către cooperativă, cu condiția valorificării a 50% din producția finală prin/către cooperative. Totodată, agricultorii ar urma să acceseze mai ușor fonduri europene pentru investiții, prin primirea unui punctaj suplimentar dacă sunt membrii unei cooperative. Se acordă, de asemenea, și alte scutiri de impozite și taxe care fac ca apartenența la o cooperativă agricolă să devină foarte tentantă.

La nivelul județului Brăila există deja câteva cooperative agricole, iar numărul lor s-ar putea să crească, deoarece, date fiind noile facilități, fermierii încep să nu mai privească cu reticență ideea asocierii. ”Noi încercăm în mod constant să îi convingem să se asocieze, prezentându-le avantajele care decurg de aici. Vorbim despre facilitățile acestea fiscale, cu scutiri de plată la impozite pe clădiri, terenuri, care îi ajută foarte mult pe fermieri. Dar mai este și problema achiziționării de materii prime, că una e să negociezi achizițiile de împrumuri pentru 10 hectare și alta e să negociezi pentru câteva sute sau chiar mii de hectare. Automat obții un preț mai bun! Iar în ultima perioadă lucrurile au început să se miște. La sfârșitul anului trecut s-au înființat trei noi cooperative, două axate pe producția de cultură mare, una pe zootehnie - ovine. Astfel, numărul cooperativelor din județ a ajuns la ora actuală la 15, dintre care patru pe cultură mare (grâu, porumb, soia etc n.r.), iar restul pe zootehnie. Din păcate, stăm mai rău la capitolul legumicultură, încă nu avem nicio cooperativă în acest sector”, ne-a informat directorul Direcției Agricole Brăila, Traian Cișmaș. Potrivit acestuia, cooperativele din domeniul vegetal însumează circa 19 - 20.000 hectare de teren arabil, iar cele din domeniul zootehnic dețin în total circa 46.000 exemplare de ovine, crescătorii de oi fiind singurii care s-au asociat deocamdată în județul nostru. Asta în contextul în care crescătoriile de porci au fost puternic afectate de pesta porcină africană, iar ponderea crescătoriilor de bovine a ajuns foarte mică în ultimii ani.

 

„Ne-am unit ca să fim mai puternici, nu doar pentru a beneficia de facilități fiscale!”

Cooperativa ”Câmpia de Vest” este una dintre cele două axate pe cultură mare înființate în toamna anului trecut. Are șapte membri, cu un total de 1.300 hectare. ”Ne-am unit pentru a accesa mai ușor fonduri europene dar și pentru a achiziționa la prețuri mai avantajoase materiile prime, că într-un fel negociezi în nume propriu pentru 100 ha și altfel negociezi în numele cooperativei, pentru peste 1.000 ha. La valorificarea producției, la fel, obținem prețuri mai bune, că vindem o producție calculată în mii de tone”, ne-a spus reprezentantul cooperativei, Valerică Zărnescu. Pe termen scurt, asociația implementează deja un proiect de investiții în valoare de 1 milion de euro, bani europeni, pentru modernizarea unei stații de irigații în zona Gradiștea. Aceasta urmează să fie dotată cu pompe noi și eficiente și să i se refacă sistemul de alimentare cu electricitate. Pe termen mediu și lung, cooperativa ”Câmpia de Vest” intenționează să achiziționeze instalații moderne de irigații, uscătoare de cereale dar și alte dotări care să eficientizeze producția, astfel încât toți membrii să prospere. ”La început, unii colegi au fost mai reticenți în ceea ce privește această asociere, dar i-am convins că nu facem un CAP ca pe vremuri (Cooperativă Agricolă de Producție n.n.). Avem o cooperativă în care deciziile se iau după ce discutăm cu toții. Fiecare are un cuvânt de spus!”, ne-a mai declarat Valerică Zărnescu.

Faptul că o cooperativă agricolă poate fi o garanție a succesului în domeniu este demonstrat de cea mai veche astfel de asociere care funcționează în județul nostru în epoca post-comunistă. Cooperativa ”Braicoop” a fost înființată în 2009, pornind la drum cu 12 membri și câteva mii de hectare, iar în prezent are 49 de membri și peste 15.000 de hectare. Fermierii care au aderat la această cooperativă au terenuri în tot județul, pe raza unor comune precum Dudești, Viziru, Vădeni, Măxineni, Cazasu, Siliștea, Râmnicelu etc. Unii au suprafețe care trec de mia de hectare, alții participă cu câteva zeci de hectare sau chiar mai puțin - cea mai mică suprafață adusă în asociație având doar 7,5 ha - pentru aceștia din urmă fiind un avantaj faptul că s-au înscris în cooperativă alături de fermele mari. ”Unele cooperative se înființează doar pentru a beneficia, pe termen scurt, de facilități la accesarea de fonduri europene. Noi ne-am asociat nu neapărat pentru astfel de avantaje imediate ci pentru că vrem să facem treabă bună, vrem să avem un cuvânt de spus, să ne aprovizionăm cu tot ceea ce e nevoie pentru anul agricol la prețuri corecte. Iar de prețurile astea beneficiază și membrii mari și cei mici. Că un fermier cu doar câteva hectare n-ar fi putut să ia produse premium la prețurile pe care le ia prin cooperativă, în urma negocierilor pe care le facem cu furnizorii... Apartenența la cooperativă îți dă o anumită bonitate fiscală pentru credite bancare, obții discounturi la achiziția de piese de schimb pentru utilaje. Nu e vorba doar despre facilitățile fiscale, care sunt binevenite, evident, e vorba și despre aceste avantaje pe care le ai ca membru al unei cooperative puternice. Cooperativa noastră a crescut de la an la an, ne situăm la ora actuală printre cele mai mari 6-7 cooperative la nivel național, ca cifră de afaceri”, ne-a declarat Gabi Stanciu, reprezentantul ”Braicoop”.  Cooperativa se va axa, printre altele, în acest an, pe creșterea suprafețelor irigate prin picurare. Astfel, dacă în 2021 s-a folosit această tehnologie pe 800 ha, în 2022 se va investi în instalații pentru a se acoperi cel puțin 3.000 ha cu această metodă de udare ce are marele avantaj că nu necesită stații de punere sub presiune, alimentarea cu apă putându-se face inclusiv din bălți sau canale de desecare.

 

Reticență încă mai există

În ceea ce privește cooperativele zootehnice, acestea au luat avânt în zone favorabile creșterii oilor. Nu în toate zonele, însă. La Gulianca, unde se produce celebra brânză care pe vremuri era cunoscută în toată țara pentru gustul său inconfundabil, ciobanii n-au reușit nici până la ora actuală să lase orgoliile la o parte și să se asocieze, pentru a-și valorifica mai eficient producția. ”Avem în zonă vreo 10 ciobani care cresc în total peste 20.000 de oi, dar nu reușesc să-i conving să intre într-o cooperativă, să înființăm o mică fabrică de lactate, ca să facem brânza de Gulianca marcă înregistrată. Sunt suspicioși, nu vor să colaboreze între ei, dar sper să îi fac să înțeleagă că vor avea doar avantaje dacă se asociază. Peste câteva săptămâni, în februarie, o să mai avem o discuție, le prezint noile facilități acordate de Guvern, sper să-i conving”, ne-a declarat Florin Moroiu, primarul comunei Salcia Tudor.

 

Facilități acordate cooperativelor agricole

Facilitățile acordate pentru înființarea cooperativelor agricole, constau în scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor care procesează și/sau produc/comercializează material genetic și/sau au activitate de creștere și/sau activitate de reproducție: pentru primii 5 ani de la intrarea în producție, pentru cele nou înființate și tot pentru 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înființate. De asemenea, sunt scutite de la plata impozitului pe profit cooperativele de achiziții și vânzări, de procesare a produselor agricole, manufacturare și mică industrie agricolă și de exploatații și gestionare a terenurilor silvice, piscicole și a efectivelor de animale pentru primii 5 ani de la intrarea în producție, pentru cele nou înființate și pentru 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înființate, care au realizat în anul precedent o cifră de afaceri anuală de până la 3 milioane de euro.

Alte facilități acordate pentru înființarea cooperativelor agricole vizează scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice, microîntreprinderi și de la plata impozitului pe norma de venit pentru persoanele fizice, PFA, II, IF pentru producția valorificată prin/către întreprindere și scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe arendă, dacă terenul este luat în arendă de către cooperativă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro