Renaştere. Ceasul floral din Grădina Mare dă ora exactă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Renaştere. Ceasul floral din Grădina Mare dă ora exactă

• mecanismul a fost complet schimbat, iar acum este dotat cu GPS şi are precizia unui ceas atomic • renovarea a fost executată de o firmă din Oradea şi a costat 48.135 lei • Brăila se laudă cu faptul că a fost primul oraş din ţară care a avut un ceas floral • acesta a fost pus în funcţiune în 1956, însă pentru realizarea lui a fost “sustras” unul dintre cele două orologii care funcţionau în turnul bisericii “Sf. Petru şi Pavel” • foarte rapid, ceasul floral a deveni unul dintre simbolurile oraşului • în anii '60 şi '70, acesta era impecabil întreţinut, având un cadran realizat din flori care arăta nu doar ora ci şi data din calendar, inclusiv ziua • din păcate, florile de talie mică din care era realizat cadranul pe vremuri nu mai pot fi folosite şi astăzi, din simplul motiv că “Seroplant” nu mai are condiţii pentru a le cultiva • aşa se face că aranjamentul floral din zilele noastre nu mai are nici pe departe fineţea celui de acum 50 de ani

 

După câţiva ani de nefuncţionare, orologiul floral din Grădina Mare, pe vremuri un adevărat simbol al oraşului, arată din nou ora şi nu oricum, ci cu precizia unui ceas atomic. Mecanismul a fost schimbat de curând, în cadrul unui proces de renovare comandat de Primăria Brăila şi pus în practică de o firmă din Oradea. SC “Oraexactă Systems” SRL Oradea a câştigat la licitaţie această lucrare al cărei cost s-a ridicat în final la 48.135 lei (483 milioane de lei vechi n.n.). De aceşti bani, s-a livrat şi montat noul echipament, ce a constat în ceas de comandă cu sincronizare GPS şi precizie de ceas atomic, mecanism de acţionare arătătoare, ax cu sistem antivandalism, sistem ambreiaj şi sistem de siguranţă cu arc. De asemenea, au fost livrate şi montate două arătătoare noi, din aluminiu, vopsite în câmp electrostatic, şi s-au făcut intervenţii minore la fundaţia de beton a incintei care adăposteşte mecanismul ceasului.

“A fost o lucrare necesară, pentru că toată lumea ştia de ceasul floral din Grădina Mare şi era păcat ca acesta să nu funcţioneze”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir. Acesta ne-a spus că se vor face intervenţii şi la cadranul exterior, cifrele realizate din aranjamente florale urmând să fie puţin repoziţionate, pentru a corespunde noului mecanism. “Repoziţionarea cifrelor se va realiza după ce se vor ofili plantele care compun actualul aranjament floral”, a precizat edilul-şef.

 

Istoria unui simbol al Brăilei

În urmă cu mai bine de 60 de ani, Brăila se mândrea cu faptul că este primul oraş din ţară care are un ceas floral. În anii 1955 - 1956, autorităţile comuniste au luat decizia de a realiza un astfel de obiectiv în Piaţa Filimon Sârbu, cum se numea la acea vreme actuala Grădina Mare. De la vorbe la fapte nu a trecut mult timp, însă pentru ca intenţia autorităţilor să se pună în practică a fost nevoie de o decizie radicală. Astfel, pentru a se procura mecanismul necesar funcţionării ceasului floral, autorităţile comuniste au pus ochii pe unul dintre cele două orologii care funcţionau în turnul Bisericii “Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, de pe strada Petru Maior. Fără prea multe discuţii, mecanismul respectiv a fost demontat din turla bisericii şi montat în locul unde, peste scurt timp, avea să apară noua atracţie a oraşului: un ceas de mari dimensiuni, cu cadran realizat din aranjamente florale.

Din materialele de arhivă consultate de Direcţia de Cultură din cadrul Primăriei Brăila, care a realizat un scurt istoric al orologiului floral din Grădina Mare, reiese că, în 1962, ceasul a fost transferat din folosinţa Sfatului Popular în folosinţa Întreprinderii Comunale din Brăila. În următorii ani, obiectivul a fost întreţinut şi exploatat impecabil. De altfel, în arhiva colecţionarului brăilean Valerică Butoi există fotografii ale ceasului floral, de la mijlocul anilor '60. În pozele respective se vede un cadran pe care cifrele realizate din flori erau foarte bine definite. De asemenea, se observă că tot din flori era reprezentată şi data, şi nu doar anul şi luna, ci şi ziua. În prezent, aranjamentele florale care realizează cadranul sunt foarte diferite de cele din urmă cu 50 de ani. Cifrele sunt făcute din buxus, o plantă de talie mare care nu oferă o vizibilitate atât de bună cum era cea din trecut.

Ligia Drăgan, directorul “Seroplant” Brăila ne-a informat că, în momentul de faţă, florile cu care se realiza cadranul pe vremuri nu mai sunt cultivate pe plan local. “Acele flori fac parte din familia sedum-urilor, care necesită condiţii speciale de cultivare şi întreţinere. Ele au nevoie de o temperatură mai mare de 18 grade Celsius pentru a se putea dezvolta în seră. Înainte, când nu se punea problema costurilor agentului termic, puteam să asigurăm fără probleme, în seră, o temperatură optimă de 22 grade Celsius pentru această plantă. În prezent, costurile pentru o astfel de operaţiune ar fi exorbitante, motiv pentru care s-a renunţat la această specie de plante de câţiva ani. În anii '60 - '70, o cultivam fără dificultăţi şi puteam să asigurăm astfel aranjamentul floral al cadranului din Grădina Mare. Florile erau poziţionate în lădiţe care se puteau înlocui foarte uşor. Aşa se reuşea înlocuirea zilnică a cifrelor corespunzătoare zilei din componenţa datei”, ne-a explicat directorul “Seroplant”. Ligia Drăgan ne-a mai spus că, odată cu repunerea în funcţiune a ceasului floral, se vor căuta soluţii pentru realizarea unor cadrane cât mai frumoase, care să pună în valoare acest orologiu special din Grădina Mare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro