Reguli pentru protejarea locuinţelor de incendii devastatoare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reguli pentru protejarea locuinţelor de incendii devastatoare

• pompierii atrag atenţia că, odată cu sosirea sezonului rece, folosirea mijloacelor de încălzire improvizate sau a coşurilor de fum necurăţate este foarte periculoasă • deja, a fost consemnat primul incendiu din municipiu provocat de un horn defect

 

În contextul în care luni, 19 noiembrie, s-a înregistrat primul incendiu provocat de un coş de fum necurăţat corespunzător, pe strada George Cavadia din municipiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila reaminteşte câteva reguli care trebuie respectate în sezonul rece, pentru a se evita astfel de evenimente nedorite.

“Toţi cetăţenii, indiferent că sunt proprietari de apartamente sau case, conducători de instituţii sau societăţi, trebuie să manifeste o atenţie mai mare protejării proprietăţii împotriva focului. Statistica evenimentelor a scos în evidenţă că, pe timpul sezonului rece, cele mai frecvente cauze şi împrejurări de incendiu sunt legate de instalaţiile de încălzire (sobe, aeroterme, reşouri, radiatoare etc.), instalaţiile electrice, folosirea mijloacelor cu foc deschis ca surse de iluminat, fumatul în locuri cu pericol de incendiu, exploatarea cu defecţiuni a maşinilor şi aparatelor de gătit”, precizează Biroul de Presă al ISU Brăila.

Pentru evitarea evenimentelor nedorite care ar putea provoca pierderi de vieţi omeneşti sau importante pagube materiale, pompierii recomandă: curăţarea sobelor şi coşurilor de evacuare a fumului periodic, pe timpul sezonului rece; exploatarea mijloacele de încălzire în conformitate cu prescripţiile tehnice emise de producători; amplasarea materialelor combustibile la o distanţă mai mare de 1 m faţă de mijloacele de încălzire.

Se interzice folosirea mijloacelor de incălzire improvizate. “ATENŢIE - aragazul este produs pentru a vă ajuta la gătit, nu pentru încălzirea locală, riscaţi să vă intoxicaţi!”, atrag atenţia pompierii.

ISU recomandă depozitarea jarului şi a cenuşei numai în locuri special amenajate şi umectate; eliminarea fisurilor, crăpăturilor şi spărturilor din coşurile de evacuare a fumului; asigurarea materialele necesare pentru intervenţia în caz de incendiu; exploatarea centralelor termice conform prescripţiilor tehnice emise de producători; interzicerea folosirii instalaţiilor electrice cu improvizaţii sau defecţiuni. 

Copiii nu vor fi lăsaţi singuri în casă cu mijloace de incălzire în funcţiune, surse de foc deschis, medicamente sau substanţe periculoase la îndemână. Iluminatul de urgenţă se face prin folosirea lanternelor alimentate cu baterii, evitându-se folosirea surselor cu foc deschis.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro