Tratatul stabileşte modul în care va fi marcată graniţa în teren, dar şi colaborarea dintre vameşi şi poliţia de frontieră. De asemenea, actul prevede constituirea unei comisii mixte, care va verifica traseul frontierei de stat.
Documentul a fost semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucureşti, de către premierul Vlad Filat şi ministrul afacerilor externe al României, Teodor Baconschi, şi a stârnit o oarecare controversă la Chişinău, care se pregătea la acea dată de alegeri legislative anticipate.
Anterior, preşedintele României, Traian Băsescu, declara că documentul va fi semnat pentru a le lua comuniştilor un subiect de campanie electorală. Ministrul de externe Teodor Baconschi afirma, la rândul său, că, prin semnarea Tratatului privind regimul frontierei de stat cu R. Moldova, se descurajează afirmaţiile obsesive ale anumitor cercuri politice de peste Prut cu privire la o imaginară agendă iredentistă a României.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.