Mergi la conţinutul principal

Regii bordurilor vin la Brăila

* preşedintele comisiei de licitaţie este tot un PDL-ist, viceprimarul Stănel Necula * printre firmele interesate de licitaţie s-a numărat şi celebra "Pa&Co" a lui Căşuneanu, însă aceasta nu a mai depus ofertă pentru că a contestat caietul de sarcini * Consiliul ar urma să dea o soluţie la mijlocul lunii decembrie *

Firmele de casă ale PDL Bucureşti au fost desemnate câştigătoare ale marelui pot de 30 milioane de euro reprezentând contravaloarea contractului - Bulevardul Dorobanţilor, scos la licitaţie de Primăria Brăila. Misterul deliberărilor în comisia de licitaţie pentru acest proiect a fost spulberat chiar de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Instituţia a dezvăluit, fără nicio reţinere, la solicitarea reporterilor "Obiectiv", câştigătorul licitaţiei: este vorba despre consorţiul format din firmele "Mari Vila", "Delta ACM 93" şi "Condorii Sult". O scurtă trecere în revistă a presei centrale cu privire la aceste trei companii relevă faptul că numitorul comun al succesului în afaceri îl constituie apropierea de oameni de vază ai PDL, aşa cum este Adriean Videanu, fostul primar PDL-ist, actual ministrul în Guvernul Boc, dar şi Liviu Negoiţă, propunerea PDL pentru funcţia de premier. Pentru a completa careul de factori decizionali în cazul adjudecării lucrărilor la Bulevardul Dorobanţilor, trebuie adăugat că în fruntea comisiei de licitaţie este tot un PDL-ist, este vorba despre viceprimarul Stănel Necula. De asemenea, CNSC a confirmat existenţa a şase dosare de contestaţie în contextul în care unul dintre contestatari şi-a retras între timp plângerea.

Firmele de casă ale PDL au primit contracte grase în Bucureşti

Potrivit adresei de răspuns formulate de către CNSC, la solicitarea reporterilor "Obiectiv", marele câştigător al celui mai important proiect local este consorţiul format de SC "Mari Vila" SRL, "Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93" din Bucureşti şi SC "Condurii Sult" SRL din Ploieşti, care au depus ofertă comună în cadrul licitaţiei. Astfel, cele 3 firme ar urma să împartă potul de 30 milioane de euro, aceasta dacă CNSC nu răstoarnă rezultatul final stabilit de comisia de licitaţie.
Din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) rezultă că la "Mari Vila" asociaţi sunt Mândrilă Stela - 71,7% şi Mândrilă Marin - 28,3%, SC "Delta ACM 93" este deţinută integral de Florea Diaconu, în timp ce unitatea ploieşteană este înscrisă pe numele Gheorghe şi Mariana Sult.
Despre "Mari Vila" şi "Delta ACM 93" presa centrală a scris de nenumărate ori despre câştigarea mai multor contracte de lucrări publice în principal în Bucureşti, inclusiv în celebrele contracte de asfaltare sau schimbare a bordurilor, lucrări adjudecate prin apropierea de membrii marcanţi ai PDL. De exemplu, într-un raport al Curţii de Conturi de anul trecut, citat de "Gândul", se menţionează că la lucrările de asfaltare şi de înlocuire a bordurilor din Bucureşti, prejudiciul public se ridica la peste zece milioane de euro, pe lista firmelor favorizate la contractări fiind enunţate pe primele locuri la categoria "firmele de casă ale PD-L", SC "Mari Vila", SC "Delta ACM", SC "Euroconstruct", SC "Eurovia" sau "Max Boegl". De altfel, câteva dintre aceste firme se regăsesc, în diferite combinaţii de asociere, pe lista ofertanţilor înscrişi la licitaţia pentru reabilitarea Bulevardului Dorobanţilor.
Firma prahoveană "Condorii Sult", care s-a ocupat de asfaltarea oraşului Năvodari, potrivit mass-media din Constanţa, are la activ foarte multe procese în instanţă atât cu autorităţile contractante, dar şi cu partenerii de afaceri şi colaboratori în contractele de lucrări publice.

Firma lui Căşuneanu şi-a retras contestaţia

În ceea ce priveşte contestaţiile, potrivit CNSC, doar doi ofertanţi s-au abţinut de la formularea unei plângeri, în timp ce ceilalţi patru s-au adresat în scris instituţiei, reclamând rezultatul licitaţiei. Astfel, în ordinea depunerii contestaţiilor, pe lista CNSC apar SC "Drum Art" SRL Bucureşti şi "Pa&Co International" SRL, prima unitate figurând cu două reclamaţii (prima înaintată în data de 14 septembrie, iar cealaltă în data de 21 septembrie), în timp ce "Pa&Co" aparţinând cunoscutului rege al asfaltului, Costel Căşuneanu, s-a adresat CNSC în data de 15 septembrie. De menţionat este că ambele firme au contestat documentaţia procedurii de licitaţie, context în care, în mod logic, nu s-au mai înscris cu ofertă şi astfel nu apar pe lista prezentată de municipalitate. Mai trebuie completat că "Pa& Co" a renunţat la contestaţie înregistrând această decizie printr-o adresă către CNSC în data de 21 septembrie. Contestaţii legate de rezultatul licitaţiei au depus însă "Arcada Company" din Galaţi (asociată în consorţiu de ofertă cu "Leonhard Weiss GmbH & Co. Kg" şi Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila), firma austriacă "Swietelsky Baugesellschaft" (coofertant cu "Euro Construct Trading" din Bucureşti plus "Vega 93" SRL Galaţi), "Max Boegl Romania" (coofertant cu "Tancrad" SRL) şi austriecii de la "Alpine Bau GmbH". Aşa cum se arată în adresa de răspuns a CNSC, prima contestaţie a fost depusă în data de 16 noiembrie, iar ultima, cea a "Alpine Bau GmbH" este înregistrată chiar în pragul primului tur al alegerilor/referendum, mai precis vineri, 20 noiembrie. Ofertanţii care nu au depus contestaţie sunt "Tehnologica Radion" şi consorţiul format din SC "Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti" SA, SC "Apolodor Com Impex" SRL şi SC "Dimar" SRL din Bucureşti.

Decizia CNSC aşteptată la mijlocul lunii decembrie

"În conformitate cu art. 273 al. 1 din OUG nr. 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare, «contestaţiile formulate în cadrul aceleiaşi proceduri de atribuire vor fi conexate de către Consiliu pentru a se pronunţa o soluţie unitară». Din acest motiv, dosarele au fost conexate în dosarul 6.020", se menţionează în răspunsul CNSC. Acelaşi material punctează că termenul de rezolvare a dosarului este de 20 de zile de la data primirii de la Primăria Brăila a întregii documentaţii privind licitaţia. Surse din cadrul CNSC au explicat că, deocamdată, nu au sosit toate actele de la primărie. De altfel, primarul Aurel Simionescu a explicat ieri într-o conferinţă de presă că "s-au trimis la Bucureşti până acum o maşină de documente. Numărul contestaţiilor a crescut la 4 de săptămâna trecută până acum, dar, din fericire, s-a terminat perioada în care se puteau face contestaţii. Una dintre contestaţii este pe caietul de sarcini, iar ceilalţi contestă faptul că au fost descalificaţi din diferite motive. Răspunsul de la CNSC ar trebui să ne vină în 20 de zile, începând de lunea viitoare. Dar răspunsul de acolo poate să dea dreptate unui contestatar şi să fim în situaţia de a reface toată documentaţia".

Modernizarea bulevardului - un proiect de 30 milioane euro

Potrivit anunţului de licitaţie publică, valoarea estimată a contractului este de circa 120 milioane lei, adică echivalentul a aproximativ 30 milioane euro. Contractul vizează modernizarea Bulevardului Dorobanţilor, iar defalcat pe lucrări constă în modernizarea sistemului rutier, a căii de rulare a tramvaielor precum şi a canalului colector de sub bulevard, pe întreaga lungime a acestuia. Toate aceste lucrări ar urma să fie finalizate în decursul a 3 ani de la data atribuirii contractului. Printre condiţiile impuse ofertanţilor se numără experienţă relevantă în lucrări de aceeaşi anvergură tehnică şi financiară, cifră de afaceri medie anuală de minim 200 milioane lei şi zero datorii la bugetul de stat ori cel local.
De analiza ofertelor depuse în cadrul procedurii de licitaţie s-a ocupat o comisie organizată la nivelul autorităţii contractante, adică Primăria Brăila. Această comisie de licitaţie este condusă de viceprimarul Stănel Necula, preşedintele organizaţiei municipale a PDL.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro