Reforma in sanatate are nevoie de sustinerea autoritatilor locale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Reforma in sanatate are nevoie de sustinerea autoritatilor locale

La sfirsitul saptaminii trecute, la Sinaia s-a desfasurat conferinta "Integrarea politicilor de sanatate cu practica medicala", manifestare la care au participat reprezentanti din toata tara. Dr. Ileana Brinza, membra a Comisiei de Medicina Familiei a Ministerului Sanatatii Publice si presedinte al Societatii Medicilor de Familie din Braila, ne-a informat ca reforma sistemului de sanatate din Romania a fost subiectul programului implementat, cu sprijin de la USAID (Agentia de Dezvoltare Internationala a Statelor Unite) de catre URC (University Research Co) -in calitate de prim contractor, in colaborare cu HSI (Health Strategies International). Reprezentantii acestor institutii, in strinsa legatura cu Ministerul Sanatatii Publice, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale interesati in realizarea acestui obiectiv si sprijiniti de medici inimosi au desfasurat, pe 24 si 25 martie a.c., activitati specifice, structurate pe 3 compartimente: politici de sanatate, asistenta medicala primara-proiectul pilot pentru optimizarea performantei clinice in asistenta primara si managementul farmaceutic. "Pe parcursul celor 2 zile ale conferintei, experienta cistigata in cadrul acestui program si concluziile reprezentantilor autoritatilor locale (Institutia Prefectului, Primariile, Autoritatea de Sanatate Publica) din cele 3 judete participante la proiect - Bistrita-Nasaud, Suceava, Brasov - au confirmat ca sistemul de sanatate din Romania are nevoie de schimbari pentru a oferi servicii de calitate populatiei. Lipsa de continuitate in serviciile de ingrijire este o problema care necesita imbunatatiri atit in domeniul medical, cit si social. Realizarea unui sistem medical de calitate presupune actiuni desfasurate in sistem partenerial de catre toate institutiile: medicale, sociale, administrativ-locale. Evolutia acestui proces de schimbare va putea fi indeplinita prin definirea, implementarea, monitorizarea si evaluarea politicilor si programelor nationale la nivel local. Implicarea autoritatilor locale participante demonstreaza ca dezvoltarea capacitatii institutionale - sustenabilitatea este realizabila atunci cind interesul tuturor se indreapta coerent si convergent spre comunitate", apreciaza dr. Ileana Brinza.
Potrivit sursei citate, cardiologi si diabetologi cu experienta in domeniul programelor de sanatate au sprijinit desfasurarea acestui ambitios proiect la care au pornit 38 medici de familie, dar numai 23 au rezistat muncii suplimentare pe care si-au asumat-o pentru a demonstra ca "se poate", pe parcursul celor 18 luni in care au implementat modelul ingrijirilor cronice pentru pacientii cu Hipertensiune arteriala, Diabet zaharat, dar si Modelul de servicii preventive. "Am audiat cu deosebit interes toate lucrarile prezentate, interes bazat pe respectul pentru munca perseverenta depusa de toti cei implicati in acest proiect, dar si pe calitatea rezultatelor obtinute in judetele pilot. Experienta acestora a dovedit ca se poate, evidentiind concomitent punctele slabe. Cunoscindu-le si remediindu-le, experienta poate fi replicata la nivel national. Nevoia de reforma este reala, dar nu este posibila decit prin colaborarea strinsa, permanenta, coerenta intre decidenti, furnizori de servicii medicale, furnizorii de servicii sociale si autoritati locale, avind in centrul strategiei oamenii, comunitatile din care acestia fac parte", a concluzionat dr. Ileana Brinza.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro