Liderul PD a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca PD a fost, este si ramine consecvent cu sustinerile pe care le-a avut cind era in opozitie.
"Atunci am sustinut vot uninominal si parlament unicameral. Este firesc ca acum, o data ajuns la Putere (PD - n.r.) sa incerce sa puna in practica lucrurile sustinute in opozitie. Sper sa gasim un consens al clasei politice, pentru ca votul uninonimal si parlamentul unicameral sa fie impuse. Daca nu vor ajunge la acest relativ consens, este clar ca singura solutie legala si constitutionala este aceea de a avea un referendum consultativ", a afirmat Boc.
Presedintele PD a adus citeva argumente in favoarea parlamentului unicameral.
"Costurile de functionare a celor doua camere s-ar reduce prin diminuarea cu mii de miliarde de lei. Oamenii asteapta ca, dupa 15 ani, si clasa politica sa se sacrifice. Asteapta si de la politicieni un sacrificiu. Ar fi un prim semn de solidaritate a clasei politice cu cetateanul", a spus Boc, in opinia caruia viitorul parlament unicameral ar urma sa aiba 300 de parlamentari, in loc de 469 citi are in prezent, numar peste media de parlamentari raportat la numarul populatiei la nivel mondial.
Un alt argument adus de Boc este cel privind functionarea actualului Parlament ca parlament unicameral, in anumite cazuri.
Liderul PD a explicat ca, in prezent, una din cele doua camere este decizionala, functionind ca un parlament unicameral.
"Daca avem un parlament unicameral de fapt, de ce sa nu avem unul de drept? Pe de alta parte, numirea Guvernului, retragerea increderii acordate Guvernului, numirea directorului SRI, prezentarea rapoartelor institutiilor care prezinta astfel de rapoarte, angajarea raspunderii politice, se fac toate in sedinta comuna, ca intr-un parlament unicameral", a mai precizat Emil Boc.
In opinia acestuia, un parlament cu o singura camera ar asigura si fluidizarea procesului legislativ, ordonantele ar trece mai usor, iar procesul de control al Parlamentului ar fi mult mai eficient.