Preşedintele Petro Poroşenko ia în considerare organizarea unui referendum pentru a determina dacă ucrainenii au o poziţie favorabilă faţă de aderarea la NATO. În acest moment, sondajele de opinie arată că 54% dintre cetăţenii ucraineni se declară favorabili aderării, scrie Reuters, preluat de News.ro.
Ucraina şi NATO îi acuză pe liderii ruşi că au finanţat cu arme şi trupe insurgenţa pro-rusă din regiunea Donbas. Peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea conflictului armat în aprilie 2014. Însă, Moscova dezminte în continuare orice acuzaţie şi susţine că acţiunile forţelor guvernamentale ucrainene împiedică impunerea păcii în estul Ucrainei.
”Acum patru ani, doar 16% erau de acord cu intrarea Ucrainei în NATO. Acum vorbim de 54%. Ca preşedinte, eu mă orientez după atitudinile poporului meu şi voi organiza un referendum cu privire la apartenenţa NATO”, a declarat preşedintele Poroşenko într-un interviu pentru publicaţia germană Funke Mediengruppe.
De asemenea, liderul ucrainean a promis că va face tot ce îi stă în putere pentru ”a obţine aderarea la alianţa transatlantică”, dacă alegătorii ucraineni votează în favoarea NATO.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut în urmă cu o zi ca liderii ruşi să utilizeze ”influenţa considerabilă” pe care o au asupra rebelilor pentru a pune capăt luptelor din estul Ucrainei. În ultimele zile, noi violenţe au fost înregistrate în regiunea Donbas.
NATO şi Ucraina au avut o relaţie apropiată de la începutul anilor '90, iar legăturile sunt ”mai substanţiale” decât orice parteneriat al alianţei militare occidentale.
Totuşi, orice mişcare în direcţia aderării Ucrainei la NATO ar stârni noi tensiuni cu Rusia, care acuză că blocul militar deja a încălcat promisiuni anterioare prin extinderea spre ţările est-europene, inclusiv spre România şi Polonia.
Poroşenko a precizat că nu va dura mult pentru ca ţara sa să îndeplinească termenii de intrare în Uniunea Europeană. Preşedintele ucrainean a amintit de acţiunea guvernului în reducerea inflaţiei şi a deficitului bugetar, precum şi despre măsurile luate pentru eliminarea corupţiei.
”Europa ar trebui să realizeze că va exista o naţiune mai sigură, fericită şi de încredere în Ucraina”, a precizat preşedintele de la Kiev.
Uniunea Europeană a redactat anul trecut o serie de limite la un acord unic de cooperare cu Ucraina, în urma îngrijorărilor exprimate de către Olanda. Aceste limite stabilesc faptul că acordul de cooperare nu reprezintă un pas spre aderarea la blocul comunitar.