Recomandările CE pentru România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Recomandările CE pentru România

* implementarea completă a măsurilor de consolidare asumate pentru 2010 este esenţială pentru atingerea ţintei de deficit de 6,3% *

România vizează reducerea deficitului public de la 8% din produsul intern brut (PIB) în 2009 la 3% din PIB în 2012, în conformitate cu recomandările Consiliului UE din 16 februarie 2010. Ajustarea fiscală propusă este bazată pe un efort substanţial de consolidare avut în vedere mai mult în 2010 şi 2011 decât în 2012, arată documentul CE. Implementarea completă a măsurilor de consolidare asumate pentru 2010 este esenţială pentru atingerea ţintei de deficit de 6,3% din PIB prevăzută pentru acest an. "Totuşi, programul de convergenţă nu specifică suficient măsurile de consolidare care vor trebui luate în 2011 şi 2012, deşi informaţii suplimentare ar trebui incluse în strategia bugetară pe termen mediu 2011-2013. Mai mult chiar, implementarea reformelor de guvernare fiscală decise în cadrul acordului de asistenţă pentru România ar trebui să ajute la îndeplinirea ţintelor pentru acest an", precizează CE.

Adoptarea şi implementarea proiectului de reformare a sistemului de pensii sunt cruciale pentru îmbunătăţirea sustenabilităţii pe termen lung a finanţelor publice. Recomandările pentru România se referă la specificarea şi implementarea măsurilor de consolidare fiscală, în scopul reducerii deficitului excesiv, îmbunătăţirea cadrului fiscal şi adoptarea şi implementarea proiectului de lege a pensiilor.

Comisia Europeană a evaluat miercuri programele actualizate de convergenţă şi stabilitate pentru Cehia, Danemarca, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, România şi Slovenia, ţinând cont de efectele crizei economice şi financiare mondiale. Acestea au dus la deteriorarea finanţelor publice din 2009, fapt care a determinat Consiliul UE să deschidă proceduri de deficit excesiv pentru cea mai mare parte a statelor membre ale UE.

Implementarea completă a măsurilor de consolidare asumate pentru 2010 este esenţială pentru atingerea ţintei de deficit de 6,3% au păstrat deficitele bugetare sub 3% din PIB în 2009, deşi situaţia lor fiscală s-ar putea deteriora semnificativ în 2010.

"Criza financiară şi bugetară a avut impact asupra finanţelor publice. Stimulii fiscali au fost necesari pentru susţinerea redresării economice, dar ultimii doi ani au şters 20 de ani de consolidare fiscală. Aceasta înseamnă că trebuie să revenim treptat la o rigoare bugetară, cel mai târziu de anul viitor", a subliniat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.

Luni, Programul actualizat de Convergenţă 2009 - 2012, a fost aprobat de Executivul României. Programul menţine angajamentul privind adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2015 şi estimează o creştere economică de 1,3% în 2010, care ar urma să ajungă la 3,7% în 2012, concomitent cu reducerea inflaţiei şi îmbunătăţirea ocupării. Bugetul pe 2010 vizează reducerea deficitului bugetar la 5,9% din PIB (6,3% potrivit metodologiei europene).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro