Recomandări de la Centru pentru alimentarea Lacului Sărat cu apă dulce | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Recomandări de la Centru pentru alimentarea Lacului Sărat cu apă dulce

• Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie dă asigurări că această măsură era absolut necesară pentru salvarea lacului • precizările vin ca o reacţie faţă de afirmaţiile profesorului de istorie brăilean Ionel Alexandru, care, în urma unei riguroase documentări în arhive, atrage atenţia că lacul a mai secat de-a lungul istoriei şi că ar fi trebuit lăsat să se regenereze pe cale naturală

 

Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie (INRMFB) dă asigurări că alimentarea Lacului Sărat cu apă dulce din Dunăre nu va afecta calităţile terapeutice ale vestitului nămol sapropelic. Asigurările institutului vin ca o reacţie faţă de afirmaţiile profesorului de istorie brăilean Ionel Alexandru, care a atras atenţia că introducerea apei de Dunăre în lacul sărat ar putea duce la scăderea concentraţiei de sare, implicit la pierderea calităţilor nămolului folosit în prezent la tratarea bolilor reumatice şi nu numai. Reamintim că Ionel Alexandru, care a făcut o amplă documentare în arhive, pentru redactarea unei cărţi publicate în anii '90, despre istoria Staţiunii Lacu Sărat, a precizat că nu este prima dată când lacul sărat ajunge pe punctul de a seca şi că ar fi trebuit să fie lăsat să se regenereze pe cale naturală, cu apă provenită din ploi şi din topirea zăpezilor. În caz contrar, a ţinut să avertizeze profesorul de istorie brăilean, s-ar putea întâmpla ca la Amara, unde din cauza unor canale de irigaţii făcute prea aproape, apa dulce s-a infiltrat în lac şi ar fi afectat iremediabil concentraţia de sare.

INRMFB afirmă, în replică, prin intermediul unei adrese trimise principalului concesionar al zăcământului de nămol din Lacu Sărat, firma “Unita Turism”, că, din contră, dacă nu s-ar fi băgat apă în regim de urgenţă refacerea ecosistemului lacului ar fi fost din ce în ce mai greu de realizat. Asta deoarece în lacul secat nămolul s-ar fi uscat continuu, formându-se o crustă tot mai greu de penetrat. “Institutul de Balneoclimatologie, care este singurul din ţară în măsură să abiliteze un zăcământ să poată fi folosit în tratamente medicale, ne-a asigurat prin această adresă că măsura introducerii treptate a apei dulci este o soluţie sigură, atât timp cât se bazează pe analize riguroase. S-au făcut analize înainte de introducerea apei, iar la sfârşitul săptămânii trecute, când suprafaţa lacului a fost acoperită în proporţie de 60%, s-a mai prelevat o serie de probe, pentru a se vedea dacă a fost afectată concentraţia de sare. Momentan, alimentarea cu apă este întreruptă şi va fi reluată doar dacă cel de-al doilea set de analize va ieşi în limite normale. Analize de acest gen facem şi noi, în calitate de concesionari ai lacului, însă cele de referinţă sunt cele făcute de Institutul de Balneoclimatologie”, ne-a precizat Sorin Boşneag, directorul “Unita Turism” Brăila.

După cum se ştie, apa din Dunăre este introdusă mai întâi în lacul secundar, denumit Lacul 2, apoi, printr-o subtraversare a liniei de cale ferată şi a Drumului Comunal 8 care despart cele două lacuri sărate, este dirijată către lacul principal, cel exploatat balnear, pe malul căruia se află Staţiunea Lacu Sărat. Măsura de alimentare cu apă dulce a fost luată după ce, începând cu luna iulie a acestui an, Lacul Sărat a început să sece într-un ritm alarmant. La sfârşitul verii, lacul secundar era secat de tot, iar cel principal mai avea un volum foarte mic. În urma unei adrese formulate de Consiliul Judeţean Brăila, Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a venit personal să vadă starea lacului, la începutul lunii septembrie. Înaltul oficial a fost însoţit de specialişti din cadrul Apelor Române, Agenţiei de Rersurse Minerale şi Institutului de Balneoclimatologie. În urma vizitei din teren, s-a stabilit ca lacul sărat să fie alimentat treptat cu apă din Dunăre, într-o manieră în care să nu fie afectată concentraţia de sare, implicit calităţile terapeutice ale nămolului sapropelic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro