Final de an precipitat pentru santierul naval: urmeaza schimbarea denumirii companiei plus o majorare de capital. La finele acestei luni este programata o sedinta extraordinara a Adunarii Generale a Actionarilor companiei, ocazie cu care va fi luata in discutie schimbarea denumirii societatii. Astfel, dupa ce actionarii vor aproba propunerea de schimbare a numelui, actuala SC "Aker Braila" SA se va numi "STX RO Offshore Braila" SA. Modificarea se impune in contextul in care sud-coreenii de la "STX Shipbuilding" au cumparat pachetul de control la compania norvegiana "Aker Yards" care detine prin subsidiara "Aker Brattvaag" pachetul majoritar la santierele navale din Braila si Tulcea. De asemenea, pe ordinea de zi a sedintei extraordinare AGA programata pentru 29 noiembrie, odata cu schimbarea numelui este cuprinsa si reglementarea unor probleme ce deriva din aceasta rebranduire. Concret, actionarii trebuie sa aprobe acordarea garantiilor in favoarea "Nordea Bank Norge" ASA si "Nordea Bank Finland" PLC in calitate de creditori in cadrul contractelor de constructie a doua nave. In plus, ar urma sa fie ratificate si aceste doua contracte de executie pentru navele aflate in constructie in santierul naval si in care unitatile bancare norvegiene apar creditori.
In ceea ce priveste majorarea de capital, decizia ar urma sa fie luata de actionari la citeva zile dupa sedinta extraordinara AGA din 29 noiembrie. Concret, urmatoarea AGA este programata pentru 5 decembrie, ocazie cu care va fi luata in discutie aprobarea majorarii capitalului social al societatii brailene cu 96 milioane lei, ceea ce va insemna dublarea capitalului social actual. Operatiunea se va executa prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii si prin aport in numerar, proportional cu cota de participare a fiecarui actionar. In urma majorarii capitalului social al viitoarei "STX RO Offshore Braila" SA se vor emite 38,4 de actiuni noi, cu o valoare nominala de 2,5 lei bucata.
Santierul naval are in prezent un capital social in valoare de 81,36 milioane lei impartit in 32,54 milioane actiuni cu o valoare nominala de 2,5 lei/actiune.