Mergi la conţinutul principal

Reabilitarea teatrului e, în sfârşit, aproape gata!

Reabilitarea clădirii teatrului "Maria Filotti" se apropie, în sfârşit, de final. În prezent, se lucrează la ultimele retuşuri, dar şi la corectarea unor detalii care nu au fost considerate în regulă de proiectanţi sau de beneficiar, în speţă de Primăria Brăila. "Noi am solicitat nişte corecţii la finisarea unor camere. Nu sunt lucruri de amploare, însă nici nu le puteam lăsa aşa cum au ieşit în primă fază. Constructorul s-a conformat şi lucrează la acele detalii", ne-a declarat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei de Programe Europene din cadrul Primăriei.
După ce vor fi făcute corecţiile respective, urmează să se facă publicitatea finală de proiect, apoi să se procedeze la auditarea acestuia. Auditul constă în verificarea tuturor cheltuielilor şi achiziţiilor făcute în cadrul investiţiei finanţate cu bani europeni. Există, însă, o problemă: firma de audit care a câştigat iniţial contractul pentru derularea procedurii s-a desfiinţat între timp. Din acest motiv, trebuie angajată altă firmă. "În principiu, lucrurile ar trebui să decurgă destul de repede, fiindcă încredinţarea contractului se va face prin achiziţie directă, deci nu este vorba despre o procedură prea greoaie", precizează directorul Iuliana Neagu. Aceasta spune că, dacă nu intervin alte probleme, în câteva săptămâni, dar nu mai târziu de sfârşitul lunii iulie, proiectul de reabilitare a teatrului ar trebui să se încheie oficial.
După cum v-am mai informat, teatrul a intrat în reabilitare în luna februarie a anului 2014, iar proiectul a vizat mai multe aspecte, de la consolidarea structurii de rezistenţă a imobilului, până la refacerea instalaţiilor termice, sanitare şi electrice. S-a luat în calcul repararea acoperişului, reabilitarea cupolei, schimbarea tapetului de pe pereţii sălii mari, înlocuirea podelei scenei, şi multe alte aspecte.
Contractul de reabilitare a clădirii teatrului "Maria Filotti" a fost câştigat, în urma licitaţiei derulate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, de firma brăileană "Concivia" SA, având ca subcontractori firmele brăilene "Pancronex" şi "LEN Co Electronic" SRL. Potrivit datelor oferite de Primărie la momentul începerii lucrărilor, valoarea contractului este de 15,6 milioane de lei, din care 80,35% reprezintă fonduri europene nerambursabile, 17,65% bani de la bugetul de stat şi 2% contribuţie de la bugetul local.
Şantierul ar fi trebuit să fie închis în luna august 2015, dar a fost prelungit până în decembrie 2015, pentru ca mai apoi să mai fie nevoie de încă o prelungire. Termenul limită până la care poate fi închis proiectul, astfel încât municipalitatea să nu fie obligată să returneze finanţarea primită de la Uniunea Europeană este iulie 2016.

Problema tablei de pe acoperiş

Primul motiv pentru care nu s-a respectat termenul iniţial de finalizare a fost legat de o încurcătură apărută la alegerea tablei cu care trebuia învelit acoperişul. Astfel, proiectantul ar fi prevăzut tablă de cupru, fapt considerat inacceptabil de către specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Brăila. Motivul? O clădire monument istoric trebuie reabilitată folosindu-se materialele iniţiale. Astfel, pentru că tablă zincată a fost pe acoperiş la începutul secolului trecut, tot tablă zincată trebuia utilizată şi la actuala reabilitare. De aici a pornit o întreagă birocraţie, reluându-se procedurile pentru achiziţionarea tablei corespunzătoare şi organizându-se altă licitaţie, pentru contractarea unei firme specializate în reparaţii acoperişuri. Contractul a fost câştigat de firma bucureşteană "Acopero Serv" SRL, care în termen relativ scurt a reuşit să monteze tabla pe 75% din suprafaţa acoperişului, fiind nevoită să ia o pauză, la sfârşitul lunii martie, deoarece înainte de a merge mai departe era nevoie de consolidarea cupolei acoperişului.
Şi procesul de consolidare a cupolei s-a lovit de multe probleme şi a trebuit să fie stopat o perioadă, deoarece proiectul întocmit iniţial de firma bucureşteană "Nox" SA conţinea câteva detalii tehnice greu de pus în practică. Abia în luna mai a acestui an, după ce proiectul a fost refăcut, firma "Concivia" a putut să reia lucrările în forţă. Odată refăcută cupola, a fost reîncepută şi operaţiunea de învelire a acoperişului, care a fost recent finalizată.

"Doamnă, ajutaţi-ne şi pe noi, în ce parte e Nordul?"

Proiectul de reabilitare a teatrului a inclus şi o porţiune din clădirea învecinată de pe Str. Mihai Eminescu, unde se află intrarea actorilor. Este vorba despre Casa Berechet, un imobil cu o faţadă superbă, ce este parte integrantă a instituţiei teatrale. Faţada a beneficiat de reparaţii, la fel şi acoperişul, în vârful căruia se află - în spiritul vremii când a fost construită clădirea - o Roză a Vânturilor, element de decor ce indică cele patru puncte cardinale. La fel ca restul imobilului, şi acea roză a vânturilor a fost demontată, pentru a putea fi recondiţionată. "Domnul Marcian, de la Direcţia pentru Cultură, ţine foarte mult la aceste detalii", ne-a precizat directorul Iuliana Neagu. Toate bune şi frumoase până când a venit vremea ca elementul de decor să fie repus pe poziţie. Operaţiunea a fost făcută de muncitorii "Acopero Serv", cei care au învelit acoperişul cu tablă. Cei câţiva tineri care s-au ocupat de această treabă, în după-amiaza zilei de marţi, 5 iulie, aveau, însă, o dilemă: nu prea le era clar în ce direcţie e nordul, respectiv sudul şi celelalte puncte cardinale. După ce s-au contrazis între ei preţ de câteva minute, unul mai "miştocar" a strigat, de la înălţimea acoperişului, către o trecătoare de pe trotuar: "Doamnă, nu vă supăraţi, în ce parte e Nordul?". Cum brăileanca în cauză nu le-a dat atenţie, muncitorii s-au decis să aşeze Roza Vânturilor după cum s-o nimeri, fără să se bazeze pe o busolă sau alt instrument precis. Din câte se pare, e posibil să fi nimerit, totuşi, poziţia corectă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro