Mergi la conţinutul principal

Reabilitarea Secției UPU „înghite” mai mulți bani din cauza exploziei prețurilor

* consilierii județeni au aprobat recent o actualizare a cheltuielilor în cazul proiectului realizat pe fonduri europene privind reabilitarea Secției Unitate Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brăila * dacă acest proiect avea inițial o valoare de 5.284.955,51 lei, în prezent aceasta a fost recalculată la 6.663.776,88 lei, din care peste 1 milion lei pentru cheltuieli neeligibile * motivul îl reprezintă creșterea prețurilor la materialele de construcție și situația economică dificilă generată de pandemie, care nu au fost luate în calcul în proiectul inițial

 

Proiectul privind reabilitarea Unității de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brăila merge mai departe, însă cu costuri mai mari decât s-a dorit inițial. Consilierii județeni au aprobat în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila de la finele lunii trecute, două proiecte legate de reabilitarea UPU Brăila: unul privind devizul general actualizat și a indicatorilor tehnico-economici și un altul privind aprobarea proiectului în sine și a cheltuielilor pentru realizarea obiectivului. Pe scurt, după o revizuire a proiectului tehnic și a indicatorilor tehnico-economici s-a ajuns la concluzia că este necesară actualizarea valorii totale, având în vedere creșterile la materialele de construcție înregistrate în ultima perioadă.

Astfel, în prezent, valoarea totală actualizată a acestui proiect realizat pe fonduri europene nerambursabile este de 6.663.776,88 lei inclusiv TVA, din care valoarea eligibilă este 5.650.209,51 lei. Contribuția proprie a județului nostru a crescut însă destul de mult față de ceea ce se stabilise inițial. Discutăm despre un total de 1.126.571,56 lei. Cu alte cuvinte 113.004,19 lei care reprezintă cei 2% din valoarea eligibilă a proiectului, dar la care se adaugă acum și asigurarea cheltuielilor neeligibile în valoare de 1.013.567,37 lei.

Inițial, în septembrie 2018 s-au aprobat proiectul și cheltuielile legate de acesta cu o valoare totală de 5.284.955,51 lei. La data respectivă, contribuția Județului Brăila era de 105.699,11 lei. Ceva mai târziu însă, în luna martie 2019, au apărut primele modificări ale proiectului și s-a stabilit că valoarea totală este de 6.002.17,58 lei cu TVA iar cheltuielile eligibile ale CJ Brăila au crescut atunci la 120.043,16 lei.

 

Cum s-a ajuns la aceste creșteri

Ei bine, tot în ședința ordinară a CJ Brăila din 28 februarie, înainte de cheltuieli, consilierii județeni au aprobat și indicatorii tehnico-economici și devizul general actualizat pentru acest obiectiv. Și aici se precizează că acest pas al demersului privind reabilitarea UPU Brăila a fost bifat inițial în martie 2018. De asemenea, că în vederea finanțării obiectivului realizat din fonduri europene nerambursabile, Județul Brăila a semnat în iunie 2019 un contract în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Așadar, în faza de implementare, proiectantul SC Globexterra SRL a elaborat proiectul tehnic de execuție, pentru care a fost solicitat avizul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) a Regiunii de Dezvoltare Sud-Este – organism intermediar pentru POR Sud-Est. Ei bine, după ce ADR a dat undă verde privind documentația proiectului ce avea devizul general aferent în valoare totală de 6.002.157,58 lei cu TVA, din care construcția plus montajul efectiv – 3.430.728,28 lei cu TVA, lucrurile s-au blocat în următoarea etapă. Concret, după OK-ul primit de la ADR, în decembrie 2020, CJ Brăila a aprobat devizul general actualizat și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului. Ulterior, a fost lansată procedura de atribuire a executării lucrărilor de reabilitare a secției UPU. Totuși, procedura a fost anulată și proiectantului i s-a solicitat revizuirea documentației, având în vedere anumite solicitări de clarificări de pe parcursul derulării procedurii de atribuire a executării lucrărilor. În data de 2 februarie a acestui an, proiectantul a transmis CJ Brăila documentația tehnică revizuită, însoțită de un memoriu justificativ privind modificările asupra proiectului tehnic de execuție. Astfel, conform devizului general actualizat de proiectant, valoarea totală a proiectului a crescut la 6.663.776,88 lei cu TVA, din care construcția plus montajul 3.774.367,27 lei cu TVA. De asemenea, graficul general de realizare a investiției a fost redus de al 18 la 12 luni.

În memoriul justificativ transmis CJ Brăila de către proiectant se vorbește printre altele despre necesitatea actualizării valorilor din devizul general în contextul realității economice actuale, care este masiv infuentață de pandemia COVID-19 ”acesta fiind un factor imprevizibil ale cărui efecte nu au putut fi anticipate și cuantificate anterior declanșării acesteia”. De asemenea, despre majorările semnificative ale prețurilor materialelor de construcție, utilaje și transport, pe parcursul anului 2021, luându-se în considerare faptul că proiectul tehnic a fost întocmit în 2020. Totodată, se explică faptul că durata de execuție a fost redusă la 12 luni, deoarece amplasamentul unde se va realiza investiția va fi liber de sarcini în momentul începerii executării lucrărilor de reabilitare, pacienții și personalul fiind mutați în alte secții și spații.

Atât proiectele privind indicatorii tehnico-economici, dar și cheltuielile actualizate în cazul reabilitării secției UPU, au fost aprobate fără dezbatere, cu unanimitate de voturi de către consilierii județeni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro