Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

RCA poate fi incheiat la orice firma, fara notificare

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarit amendarea normelor in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA), concomitent cu emiterea unei norme
privind conditiile si modalitatile de comunicare electronica a datelor referitoare la asigurarile obligatorii auto catre baza unica de date CEDAM.
Principalele amendamente aduse reglementarilor din domeniul RCA constau in eliminarea notiunii de contract de asigurare pe durata nelimitata si obligativitatea de mentinere a valabilitatii acestuia prin plata primelor de asigurare pe perioade de cite 6 sau 12 luni, in functie de optiunea asiguratului.
Prin urmare, acum ne putem face o noua asigurare auto obligatorie (RCA) indiferent de firma de asigurari la care am avut precedenta polita. Fosta conducere a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a introdus, cu citeva luni inainte, obligativitatea ca firmele de asigurari sa fie notificate cu 30 de zile inainte daca vrem sa incheiem un nou RCA la o alta companie, altfel eram obligati sa ne prelungim asigurarea la aceeasi firma.
In consecinta, de la data publicarii in Monitorul Oficial a noilor prevederi, persoanele care au in proprietate autovehicule inmatriculate in Romania sint obligate sa incheie asigurarea obligatorie RCA, primele de asigurare fiind platite conform tarifelor de prime anuale, practicate de fiecare asigurator. Prima de asigurare poate fi platita pentru intreg anul de subscriere sau fractionat, pentru perioade de cite 6 luni. Persoanele fizice si juridice care au in proprietate parcuri auto formate din cel putin 10 autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania pot negocia cu asiguratorii RCA plata primelor de asigurare anuale in maximum 12 fractiuni.
Prin urmare, documentele de asigurare se vor emite pe perioada corespunzatoare pentru care s-a platit prima de asigurare. Primele de asigurare aferente acestor documente de asigurare se calculeaza in conformitate cu tariful de prime stabilit de asiguratorul RCA in anul calendaristic in care incepe valabilitatea asigurarii obligatorii RCA, denumit an de subscriere.
Principalul argument care a stat la baza deciziei de amendare a legislatiei din domeniul RCA a fost acela ca s-a constat ca In practica acestea nu sunt operabile. Prin modificarile aduse legislatiei in domeniu se simplifica astfel procedura de Incheiere a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto atit pentru societatile de asigurare, cit mai ales pentru asigurati.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii