Mergi la conţinutul principal

Razboiul oilor la Insuratei

Situatie extrem de tensionata la Insuratei: agricultorii ii acuza pe crescatorii de oi ca le distrug culturile si ameninta ca or sa imprastie otrava pe cimp, ca sa scape de cornutele care le calca in picioare griul semanat asta toamna. Alexandru Marin, nea Lica, dupa cum il stie lumea in zona, este arendas, avind in grija pamintul a circa 500 de proprietari. Acesta se plinge ca a investit 600.000 lei (6 miliarde de lei vechi) in infiintarea culturilor si risca sa piarda tot. "Sint 2.000 de hectare calamitate, intre Insuratei si Baraganu. Au stricat textura solului trecind toata ziua cu oile pe el. Situatia asta dureaza de trei ani, fara sa le faca nimeni nimic ciobanilor. Primaria zice ca ii amendeaza, dar inchide ochii si ii lasa in pace, ca se apropie alegerile si are primarul nevoie de voturi. Mie mi-au calamitat 600 de hectare acesti indivizi care nu mai tin cont de nimic. Se stie ca iarna, intre Sf. Dumitru si Sf. Gheorghe, oile trebuie tinute in tarc, ca sa se poata regenera vegetatia. Astora le-a fost lene sa stringa nutret asta vara iar acum le scot in cimp, cu tupeu, ca se stiu protejati de oamenii legii. Or sa ne aduca in stare sa imprastiem boabe otravite pe cimp, ca sa scapam de oile lor, daca politicienii nu sint in stare sa-i tina in friu", ne-a spus, extrem de suparat, nea Lica.
Primarul din Insuratei, Ionel Gheorghe, se declara si el exasperat de tupeul ciobanilor si spune ca i-a amendat de citeva ori dar fara efect. "Lucrurile nu stau chiar asa cum zice nea Lica. Va dati seama ca n-am cum sa le tin partea crescatorilor de oi, care sint vreo sapte la numar, contra agricultorilor, care sint citeva sute. Mi-as ridica toata comunitatea in cap! Problema e ca nu vor, dom-le, sa inteleaga ca n-au voie cu oile pe cimp, in sezonul rece, cind vegetatia trebuie lasata sa se refaca. Am trimis Politia Comunitara din Insuratei de nenumarate ori cu somatii, le-am dat si amenzi, cred ca s-au adunat vreo 20 de milioane pina acum, dar ei fac tot cum ii duce capul. Mai e si putina lipsa de bun simt din partea lor, ca au rezerve de nutret, dar profita ca s-a incalzit vremea si scot oile in cimp, ca sa faca economie. Nu ne ramine decit sa facem o evacuare fortata, poate asa ii invatam minte. O sa le luam oile din cimp si le ducem acasa la fiecare, imputindu-le costul operatiunii", ne-a declarat primarul Gheorghe.
In ceea ce-i priveste pe ciobani, acestia prefera sa taca milc, din moment ce se stiu cu musca pe caciula. Ieri, pe cimpurile de linga Insuratei se aflau mai multe turme de oi. Una dintre ele intrase chiar intr-un pilc de padure, lucru strict interzis de lege. Reporterul nostru a incercat sa discute cu ciobanul care le pazea insa, cind a vazut aparatul de fotografiat, acesta a spus doar ca le-a scapat fara sa vrea in padure apoi a facut stinga imprejur si n-a mai vrut sa vorbeasca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro