Mergi la conţinutul principal

Razboiul gunoiului, la Lacu Sarat

Citeva zeci de sateni din Lacu Sarat nu-l mai au deloc la suflet pe primarul Ion Craciun, de cind s-au trezit acasa cu procese verbale prin care erau instiintati ca au fost amendati, fiindca si-au aruncat deseurile menajere pe domeniul public. Craciun este primarul Chiscaniului, comuna de care apartine satul Lacu Sarat, si, din cite se pare, si-a propus sa nu mai tolereze mizeria facuta de unii consateni. In consecinta, cum prinde pe cineva ca arunca gunoaie la marginea satului, cum il amendeaza. Iar sanctiunile nu sint de ordinul a doua-trei sute de lei, cum se intimpla la Braila, ci ajung pina la trei mii de lei (deci, 30 milioane de lei vechi!) In atari conditii, bineinteles ca amendatii se revolta, mai ales ca, spun ei, nu au cum sa scape de deseuri decit aruncindu-le intr-un vechi canal de irigatii. "Sa-mi dea primarul alta solutie, sa-mi zica el unde sa le duc si eu le duc. Groapa de gunoi amenajata nu avem, macar sa puna o firma de salubritate sa vina sa ni-l ia din poarta, ca asa am auzit ca se face in alte comune", ne-a spus Sanda Cucu, una dintre persoanele sanctionate. Femeia avea impresia ca amenda pe care o are de platit - si pe care, oricum, intentioneaza sa o conteste - este de trei milioane de lei vechi. "Se inseala, este de 30 milioane, nu de 3 milioane, cred ca a inteles gresit!", ne-a precizat primarul Craciun. "Degeaba ma reclama la ziar. Vreau sa fie limpede: pe probleme de mediu voi fi neiertator cu toata lumea. Problema celor din satul Lacu Sarat este ca nu vor sa inteleaga ca nu mai merge cu gunoiul dus in cimp, ca pina acum. Platforma de gunoi de linga sat a fost desfiintata din 2005, fiindca trebuie sa ne civilizam, exista firme de salubritate la doi pasi de sat, in Braila, care ar veni sa colecteze, daca ar avea solicitari. De trei ani incerc sa-i lamuresc pe cei din Lacu Sarat sa incheie contracte cu o astfel de firma, dar nu vor sa inteleaga. Ei zic ca primarul trebuie sa se ocupe, dar daca as veni cu o firma ar incepe cu acuzatii, ca vreau sa ii fortez sa incheie contract cu aia, ca am eu nu stiu ce aranjamente, si tot asa. Le-am spus: sa se ocupe consilierii locali din Lacu Sarat, sa gaseasca o firma de salubritate, iar daca au nevoie de consultanta pentru incheierea contractului, ii ajut, fara probleme. Nimeni nu vrea sa se deranjeze, in schimb toata lumea face scandal cind ia amenda. Nu-i nimic, am dat vreo 20 pina acum si o sa dam in continuare, pe baza de dovezi. Pina acum, i-am amendat pe cei ale caror documente - facturi, adeverinte - le-am gasit in gunoaie, deci este clar ca ei au aruncat acolo. Toti au contestat dar asta e, ne judecam cu ei si tot o sa le luam banii, iar din banii aia o sa stringem gramezile de deseuri aruncate linga sat", ne-a declarat, ferm pe pozitie, primarul Ion Craciun.

"Ne otraveste cu plumb!"

Cea mai drastica sanctiune aplicata pina acum a fost incasata de Octavian Sandu, un localnic destul de instarit din Lacu Sarat, patron de firma de transporturi si proaspat posesor de vila. Acesta a fost acuzat ca a aruncat pe domeniul public molozul rezultat din demolarea unei constructii si a luat o amenda de 6.000 lei. Ca si restul consatenilor sai, Sandu a facut contestatie si se va "bate" prin tribunale cu Primaria. "Refuz sa platesc, este un abuz din partea primarului. In campania electorala de asta primavara, am vorbit cu el si mi-a zis ca pot sa arunc molozul acolo unde duce toata lumea gunoiul. Dupa alegeri, m-a somat sa il iau de acolo. L-am luat imediat, dar tot m-am trezit cu procesul-verbal de amenda lipit de poarta. Va dati seama: 60 de milioane! Cum sa platesc atitia bani?! Am facut contestatie imediat!", ne-a povestit Octavian Sandu. Acesta spune ca primarul Craciun se razbuna pe el fiindca l-a reclamat la Garda de Mediu, dupa ce, in preajma alegerilor, a pietruit strazile din sat cu lidonit, un material adus din combinatul siderurgic de la Galati, care face mult praf sub rotile masinilor si, pe deasupra, este toxic. "I-am tot spus primarului ca nu mai putem respira ziua, cind trec masini, din cauza prafului care se ridica din lidonitul asta. I-am propus sa ii aduc piatra de la cariera din Macin, cum am dus in alte comune, dar nu a fost de acord. Daca am vazut ca nu ma intelege, am facut reclamatie la Mediu, iar cei de acolo au spus ca nu au aparatura necesara pentru a face analize. In conditiile astea, am fost la un laborator din Bucuresti, iar rezultatele au demonstrat ca praful de lidonit pe care il respiram noi contine plumb de doua ori peste limita admisa, ceea ce este foarte periculos, mai ales pentru copii si batrini", ne-a declarat Octavian Sandu. La acuzele acestuia, primarul Craciun a raspuns cu alte acuze: "Aceasta persoana si-a demolat casa si a pus-o pe domeniul public, deci a meritat amenda. Iar ceea ce spune despre lidonit nu este adevarat. In tot judetul s-a folosit acest material, care este agrementat pentru asa ceva, lucrarea s-a facut cu licitatie, deci ce zic unii nu are temei", a conchis primarul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro