Mergi la conţinutul principal

Razboiul cainilor

Pentru a fi lasati sa isi faca treaba de catre brailenii care nu sunt de acord cu capturarea cainilor de pe domeniul public, prinzatorii Asociatiei pentru Protectia Animalelor si Mediului (APAM) "Horez" - cea care a concesionat de la Primarie serviciul de ecarisaj din municipiu - vor fi insotiti pe teren de politisti comunitari. "Am incheiat un acord cu acestia si le vom oferi sprijinul de cate ori vor avea probleme cu cetatenii recalcitranti", ne-a declarat Traian Jipa, directorul Politiei Comunitare Braila. Prima actiune desfasurata in comun de angajatii lui Vasile Horez, administratorul APAM "Horez", si agentii comunitari s-a desfasurat duminica, 15 februarie, in Piata Mare. In jurul orei 15.00, doua echipe de prinzatori si trei echipaje ale Politiei Comunitare, au descins in piata si au reusit sa prinda nu mai putin de 22 de caini. De fata cu politistii, comerciantii care inca se mai aflau printre tarabe nu au mai protestat vehement si nu i-au mai alungat pe hingheri, asa cum s-a intamplat in timpul unor actiuni precedente. "De fiecare data cand vom intampina dificulati, vom chema in ajutor Politia Comunitara", ne-a declarat Vasile Horez. Acesta ne-a dat ca exemplu un incident petrecut zilele trecute, cand un individ din cartierul Hipodrom i-a amenintat pe hingheri cu cutitul, pe motiv ca-i iau cainele din fata blocului. Acesta nu s-a calmat pana cand in zona nu si-au facut aparitia politistii comunitari.
Multi braileni actioneaza la vederea hingherilor ca si cum ar fi stapanii cainilor aflati pe domeniul public. Acestia refuza sa permita ridicarea animalului, pe motiv ca l-au hranit de cand era mic. Dar, daca este muscat cineva de un astfel de caine, nimeni nu isi asuma responsibilitatea pentru producerea incidentului. In multe cazuri, brailenii care nu au fost de fata atunci cand au fost capturati anumiti caini au mers ulterior la adapostul de la Lacu Sarat si i-au recuperat, apoi le-au dat drumul din nou pe domeniul public. Pentru a se evita astfel de situatii, cainilor revendicati li se implanteaza un cip electronic, astfel incat revendicatorul sa poata fi tras la raspundere daca animalul respectiv este gasit din nou pe strada, nesupravegheat. Horez ne-a informat ca, de la inceputul anului, au fost eliberati 20 de caini cu cip-uri implantate. Cei care i-au preluat au platit cate 125 lei, costul cip-ului si al capturarii si intretinerii in adapost. In momentul de fata, la Lacu Sarat sunt tinuti aproape 800 de caini. Pentru fiecare dintre acestia, APAM "Horez" incaseaza de la Primarie cate 3,8 lei pe zi. Costul lunar al gazduirii in adapost al unui caine capturat de pe domeniul public se ridica, asadar, la 114 lei.

Cerere nerezolvata de trei saptamani

La ora actuala brailenii sunt impartiti in doua tabere. Pe de o parte sunt iubitorii de animale, care contesta actiunile de capturare a cainilor. Pe de alta parte, sunt cetatenii satui de numarul mare al respectivelor patrupede pe domeniul public. Acestia fac cereri peste cereri la Primarie pentru prinderea cainilor. De multe ori, insa, cererile lor asteapta mult si bine pana sunt rezolvate. Un locatar al blocului A12, de pe Sos. Buzaului, se plange, de exemplu, ca a facut cerere acum trei saptamani, la Directia de Administrare si Gospodarire Locala din cadrul Primariei, pentru capturarea unei catele care are momente de agresivitate extrema. "Si-a facut culcus langa scara B a blocului nostru, iar uneori este deosebit de agresiva. Deja a muscat vreo zece persoane, adulti si copii, iar cei de la Primarie intarzie sa ia masuri, desi am reclamat situatia de vreo trei saptamani", ne-a declarat braileanul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro