Mergi la conţinutul principal

Razboi deschis intre sindicat si conducerea "Laminorul"

Conducerea organizatiei sindicale a salariatilor de la "Laminorul" este hotarita sa dea in judecata administratia societatii pe motiv ca nu respecta prevederile Contractului Colectiv de Munca. Liderul sindical a anuntat ca va sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca
si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului cu privire la faptul ca partenerul de dialog social nu respecta prevederile Contractului Colectiv de Munca si nici obligatiile asumate in acordul social semnat cu sindicatul inainte ca actualul actionar majoritar sa cumpere pachetul de control. "Solutia este deschiderea conflictului de drepturi si nu conflict de munca, asa cum am anuntat initial. Vom cere in instanta anularea recentei modificari unilaterale adusa CCM pe unitate fara a fi consultat sindicatul si anularea unor Contracte Individuale de Munca incheiate de administratie pentru noii angajati, precum si a normelor de munca stabilite de conducere fara sa fi discutat cu sindicatul asa cum este intelegerea. In ceea ce priveste discutiile purtate cu administratia SC “Laminorul” de catre reprezentantii salariatilor care au declansat marti o greva spontana, acestea s-au incheiat cu promisiuni de solutionare a problemelor ridicate de protestatari. Nu au fost atinse toate revendicarile formulate initial, ci au obtinut promisiuni legate de probleme punctuale la locul de munca ale celor din delegatie", ne-a declarat presedintele Sindicatului "Metal 94", Constantin Iarca. El a explicat ca prin modificarea CCM constind in interzicerea colectarii pe statul de plata a unei cote din salariu de la angajatii care nu sint membri de sindicat din societate s-a urmarit sa se loveasca sindicatul. "Se fac presiuni din partea patronului asupra sindicatului si a membrilor de sindicat, iar modificarea pe sest a CCM printr-o nota interna, este un exemplu elocvent in acest sens. Mai mult, unor membri de sindicat li s-a oferit promovari in schimbul retragerii din sindicat si mai sint si alte exemple. Toate aceste sicane au aparut acum, in ultima vreme, dupa ce relatiile cu patronatul s-au tensionat. Ca sa nu mai spun ca in urma cu mai bine de 6 luni, patronul s-a oferit sa-mi sponsorizeze o eventuala candidatura la alegerile parlamentare! Pai daca as fi acceptat atunci oferta, nu eram acum legat de miini si de picioare? Cum sa parasesc sindicatul si sa las in urma o situatie tensionata?", a punctat Iarca. El a mai spus ca asteapta venirea la Braila in cursul saptaminii viitoare a presedintelui Consiliului de Administratie al SC "Laminorul", Victor Dyshlevich pentru a fi puse in discutie toate nemultumirile salariatilor si ale sindicatului.
SC "Laminorul" a raportat, la finele primului trimestru al acestui an, un profit net de 9,14 milioane lei (2,72 milioane euro), insa acesta nu a fost generat de activitatea de exploatare, ci a fost sustinut de vinzarea unui teren pentru suma de 11,5 milioane lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cind compania a suferit o pierdere de 2 milioane lei, activitatea uzinei a cunoscut astfel o revenire. Actionarul majoritar al companiei este "Donau Commodities" SRL, care detine 77,62% din capitalul social, urmat de "Tubman International" Ltd cu 11,57% si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cu 0,76%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu