Skip to main content

Razboi deschis intre procesatorii de carne si crescatorii de porci

Presa centrala a publicat, ieri, un comunicat emis de Asociatia Romana a Carnii (ARC). Sub genericul "Mogulii porcului fac jocurile (politice) la Ministerul Agriculturii (fara Alimentatie!), prin acest comunicat, reprezentantii procesatorilor de carne aduc grave acuzatii atit conducerii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) si Guvernului, cit si presedintelui Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP), Gheorghe Caruz. Motivul discordiei, ARC considera nejustificata si contraproductiva majorarea taxelor vamale la carnea de porc, decizie ce se afla in dezbatere la Minister inca de la sfirsitul anului trecut. In opinia ARC, o asemenea masura este complet in afara politicii statului, in ideea ca "se produce in ajunul aderarii, cind ne indreptam catre taxe vamale 0". In plus, spun procesatorii, marirea acestei taxe va conduce inevitabil la scumpirea carnii si a mezelurilor, deci la o reducere a consumului, care, oricum, in comparatie cu celelalte tari este destul de modest in Romania.
Vinovat de toata aceasta tevatura, este, in opinia ARC, nimeni altul decit Gheorghe Caruz, "liberalismul de Braila", "virful de lance" al unor "cercuri de interese nelegitime", care prin "influente si presiuni tintite catre marimile politice ale zile", a obtinut "subventii cit mai mari la un pret al carnii fara egal pe continent".
Majorarea taxelor convine numai crescatorilor, sustine conducerea ARC, stiut fiind faptul ca productia autohtona nu acopera decit o treime din necesarul pietei. Un import mai redus de carne ar insemna o oportunitate pentru membrii PRCP, care ar avea astfel liber la scumpiri (oferta redusa - pret mare).
"MAPDR si Guvernul cunosc aceasta regula si nu sint simpli spectatori, ci intervin activ in interesul citorva, in dauna tuturor. Sintem deja obligati sa cumparam cea mai scumpa carne din Europa. Nu este de ajuns?, "se mai precizeaza in comunicatul semnat de presedintele ARC, Sorin Minea, si directorul executiv Mihai Visan.

"Este un atac murdar al unui grup mafiot"

Comunicatul si acuzatiile care i se aduc l-au indignat profund pe omul de afaceri brailean, Gheorghe Caruz. El le catalogheaza drept "atacuri murdare" la adresa lui si a tuturor agentilor economici crescatori de porci din Romania.
"Este un atac murdar, lansat de un grup mafiot, in speranta ca astfel, defaimind, poate va reusi sa se impuna, asa cum o face de ani de zile. ARC este o organizatie mafiota care intotdeauna si-a urmarit propriile interese, si astfel a reusit sa darime toata zootehnia tarii. Bani enormi le-au intrat in propriile buzunare numai prin aceste taxe vamale mici, lucru pe care l-au obtinut numai cu sprijinul Guvernelor care au fost pina acum la putere. De la Bruxelles s-a spus ca politica taxelor poate fi gindita de fiecare tara membra. Polonia a mentinut taxa vamala la carnea de porc de peste 80% pina in prima zi cind a intrat in Uniune, iar efectivele lor de porci au crescut constant. La noi, invers, s-au mentinut intotdeauna taxe mici, si, in timp ce toate celelalte tari vecine au reusit sa-si mentina efectivele, chiar sa le creasca, la noi totul s-a distrus. Am ajuns de la 14,5 milioane de porci la mai putin de 5 milioane. Minea si cu gasca lui nu a distrus doar zootehnia, a distrus toata agricultura, pentru ca in lipsa animalelor fermierii nu au mai avut unde sa isi valorifice cerealele. Eu nu sint in spatele nici unui grup de interese, eu apar interesele crescatorilor de porci si atit", a declarat Caruz.

Presiunile ARC nu impresioneaza Ministerul Agriculturii

In replica la acuzatiile aduse, conducerea MAPDR a emis la rindu-i un comunicat prin care sutine ca "Ministerul Agriculturii nu se va lasa impresionat de atacul dur lansat de procesatori". Conducerea MAPDR respinge categoric afirmatia ARC conform careia politica MAPDR este influentata de "cercuri de interese nelegitime", si precizeaza ca relatia Ministerului cu asociatiile si patronatele de pe filierele de produs este transparenta, fiind institutionalizata prin Consiliile pe Produs. "Daca Asociatia Romana a Carnii are un razboi cu Patronatul Roman al Carnii de Porc, este libera sa-l poarte, fara a implica Insa Ministerul Agriculturii",
In plus, se mai precizeaza in comunicatul MAPDR, Ministerul trebuie sa tina cont de toate interesele de pe piata - ale consumatorilor, ale producatorilor, ale procesatorilor, ale importatorilor si exportatorilor. In acest scop, Ministerul Agriculturii este atent atit la preturile de piata ale produselor, cit si la capacitatea de productie si la nivelul importurilor si exporturilor.
Totodata, MAPDR explica si ca in privinta taxelor vamale nu s-a luat deocamdata nici o decizie, iar aceasta se va lua oricum, doar In urma consultarilor cu Comisia Europeana de la Bruxelles. "Orice decizie de modificare a taxelor vamale la importurile de produse alimentare va fi solid fundamentata, tinindu-se cont de cele trei interese majore: ale consumatorului, ale producatorului si ale procesatorului", se incheie comunicatul MAPDR.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu