Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Raul Castro este noul presedinte al Cubei

Raul Castro a fost ales, duminica, de catre Adunarea Nationala, presedintele Cubei pentru un mandat de cinci ani, succedindu-l pe fratele sau, Fidel Castro, care a condus aceasta tara timp de o jumatate de secol, relateaza AFP.
"Imi asum responsabilitatea care mi-a fost incredintata cu convingerea ca (...) cel care a condus revolutia cubaneza este unic, Fidel este Fidel (...) Fidel este de neinlocuit", a declarat noul presedinte intr-un discurs rostit imediat dupa alegerea sa.
Acesta a cerut imediat Adunarii Nationale, de care a a fost ales, permisiunea de a se "consulta" cu fratele sau "privind deciziile de o importanta speciala pentru viitorul natiunii, mai ales in legatura cu domeniul apararii, politica externa si dezvoltare economica a tarii".
Supusa votului imediat, propunerea sa a fost aprobata in unanimitate, cu mina ridicata, de catre membrii Adunarii, in ropote de aplauze.
Presedintele Parlamentului, Ricardo Alarcon, a anuntat si numirea in functia de prim vicepresedinte a numarului doi in ierarhia regimului, Jose Ramon Machado, in virsta de 78 de ani, o alta figura a "vechii garzi".
Raul Castro, in virsta de 76 de ani, general si ministru al Apararii odata cu victoria revolutionara din 1959, a sigurat interimatul fratelui sau, Fidel, de cind acesta a suferit o operatie in iulie 2006, in urma unei hemoragii intestinale.

Fotoliul lui Fidel Castro ramine gol, dar "intangibil"

Fotoliul din piele de culoare bej deschis, sobru si elegant, asemanator celorlalte de la tribuna, dar cu spatarul mai inalt, si ocupantul acestuia, Fidel Castro, vor intra in istorie, dupa ce fratele fostului lider cubanez, Raul Castro, a fost desemnat duminica noul sef al statului, relateaza AFP.
In mod simbolic, fotoliul a ramas liber, iar Raul Castro l-a ocupat pe al sau, in dreapta fratelui sau, in fata celor 614 deputati reuniti in incinta Adunarii Nationale pentru sesiunea istorica organizata pentru desemnarea succesorului lui "el lider maximo".
Timp de 19 luni cit a durat absenta lui Fidel Castro din viata publica din cauza bolii sale, la fiecare reuniune a Adunarii Nationale, o sticla de apa a fost asezata constant in fata fotoliului prezidential, alaturi de un exemplar al ziarului oficial al regimului, Granma, si documentele supuse dezbaterii.
Cu opt ani inainte, Fidel Castro a proclamat drept "intangibil" scaunul elevului Elian Gonzalez, copilul naufragiat alaturi de alti disidenti cubanezi si adoptat de comunitatea exilatilor din Miami.
"Acest scaun va ramine intangibil", a declarat Fidel in timp ce vizita scoala unde a invatat Elian pe fondul mobilizarii uriase pentru a obtine repatrierea acestuia.
Fotoliul lui Fidel Castro pare sa fie, de asemenea, "intangibil" pentru a simboliza ca, in pofida retragerii, "el lider maximo" continua sa vegheze asupra succesorilor sai din salonul de spital.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii