Transpunerea in legislatia nationala a prevederilor privind taxa pe valoarea adaugata va avea aplicabilitate de la 1 ianuarie 2006. Cele mai importante prevederi transpuse in legislatia nationala se refera la regimul tranzitoriu care se va aplica de la data aderarii si numai in relatiile cu tarile membre ale Uniunii Europene. Astfel, se vor modifica articolele care au tangenta cu legislatia vamala, dar si cele privind masurile de combatere a evaziunii fiscale.
Astfel, actul normativ va introduce raspunderea in individual si in solidar pentru plata taxei pe valoarea adaugata. Totodata, vor fi introduse prevederi specifice pentru asigurarea trecerii de la plafonul actual de scutire - de 200.000 lei RON - la plafonul de scutire de 35.000 de euro, negociat cu UE de la data aderarii.
Proiectul legii armonizate cuprinde, de asemenea, o serie de modificari importante referitoare la: ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata; introducerea regimului special pentru producatorii agricoli, concomitent cu eliminarea scutirii de TVA pentru aceasta activitate; introducerea regimului special pentru obiectele de arta, de colectie sau antichitati, pentru bunurile second-hand, bunurile vindute prin licitatii publice. Si in ceea ce priveste rambursarea TVA vor fi introduse noi prevederi legate de cumparaturile efectuate in Romania de catre persoane impozabile din Comunitate si din tari terte. Vor fi eliminate: scutirea pentru operatiunile finantate din fonduri nerambursabile acordate de organisme internationale sau guverne straine; scutirea de TVA pentru bursele de marfuri; scutirea de TVA pentru ingrijirile medicale veterinare; scutirea cu drept de deducere a constructiei de lacasuri de cult religios; scutirea de TVA pentru activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare.
Proiectul de Ordonanta introduce, de asemenea, scutiri de taxa permise de directiva, scutiri care nu sint inca transpuse in legislatia nationala, precum: scutirea TVA pentru lucrarile de constructii care nu sint considerate noi, precum si livrarea de terenuri; scutirea de TVA pentru lectiile date cu titlu profesional de catre cadre didactice in sprijinul invatamintului scolar sau universitar; scutirea de TVA pentru timbrele cu rol de marcare in interiorul tarii.
Prin introducerea noilor prevederi legale, structura si atributiile administratiei fiscale vor trebui modificate substantial pentru ca aceasta sa-si poata indeplini corespunzator rolul atit in ceea ce priveste colectarea taxei, cit si controlul operatiunilor. Practic, eliberarea barierelor vamale este un fenomen care va avea influente considerabile in reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si, in special, a Directiei Generale a Vamilor.
In acest sens, legislatia armonizata in domeniul taxei pe valoarea adaugata va fi publicata, dupa toate probabilitatile, in Monitorul Oficial al Romaniei, pina la 1 ianuarie 2006.